Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου

Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη
H Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγάζεται σήμερα στο τριώροφο Μέγαρο Αχτάρικα, στην πλατεία Λιονταριών στο κέντρο του Ηρακλείου.Η ίδρυσή της έγινε το 1910,αφού είχε προηγηθεί το 1908 η αποδοχή της δωρεάς ως κληροδότημα του συνόλου των βιβλίων του Δημητρίου Βικέλα από τον Τουρκοκρητικό Δήμαρχο Μουσταφά Δεληαχμετάκη.

Η ιστορία της είναι πλούσια, οι θησαυροί της αμύθητοι και το μέλλον της προδιαγράφεται λαμπρό.

Οι υπηρεσίες της δεν περιορίζονται στις τυπικές κάθε βιβλιοθήκης μα είναι Φορέας Παραγωγής Πολύμορφου Πολιτισμικού Έργου. Στο χώρο της πραγματοποιούνται εκθέσεις, συνέδρια και δράσεις για παιδιά. Περιέχει το Οπτικοακουστικό Τμήμα, το Αρχείο καθώς και το πολύτιμο Τμήμα Συντήρησης Παλαιών Βιβλίων.

Μεγάλη είναι η συλλογή από εφημερίδες και περιοδικά που φτάνει ως τον προ-περασμένο αιώνα και άκρως ενδιαφέρουσα είναι η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη όπου ο αναγνώστης έχει πρόσβαση σε βιβλία, αρχεία και έγγραφα περασμένων αιώνων χωρίς τη φυσική του παρουσία. Πλούσιο είναι το Παιδικό και Δανειστικό Τμήμα, ενώ το μη Δανειστικό Εντευκτήριο αποτελείται από 100.000 έργα, σπάνια και μη εμπορεύσιμα πλέον.

Πηγή εικόνας:vikelaia.gr

Οι εκδόσεις επίσης από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι ουκ ολίγες. Ιδιαιτέρως γνωστή είναι η 1η έκδοση του περιοδικού Παλίμψηστον που συνεχίζει έως και σήμερα. Τέλος, λειτουργεί και το Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη
Πηγή εικόνας:protothema.gr

Στο πέρασμα των χρόνων η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία. Οι πλουσιότερες δωρεές σε αυτήν έγιναν από τους : Μάρκο Αυγέρη, Έλλη Αλεξίου και Γιώργο και Μαρώ Σεφέρη.

Το παλαιότερο βιβλίο που υπάρχει στη βιβλιοθήκη είναι το Αριστοφάνους:Κωμωδίαι εννέα, Βενετία 1498.

Στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη βρίσκει κάθε αναγνώστης τον παράδεισό του. “Χρώματα κι αρώματα”, ψίθυροι σελίδων, υφές εξωφύλλων κι ένα κάλεσμα για εξερεύνηση του χώρου, του χρόνου και της γνώσης. Κάθε επίσκεψη εκεί αποτελεί έναυσμα για να ταξιδέψει ο αναγνώστης – ντόπιος ή μη στο δαιδαλώδες παλίμψηστο της πόλης του Ηρακλείου. Κι αυτό διότι οι ιστορίες της πόλης και της Βιβλιοθήκης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Το πολύτιμο κληροδότημα του Βικέλα καταγράφηκε, ταξινομήθηκε και μοιράστηκε αρχικά σε 12 διαφορετικές βιβλιοθήκες. Εμπλουτίστηκε με αρχεία του παρελθόντος της πόλης και ακολούθησε την εξέλιξή της.

Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη
Πηγή εικόνας:vikelaia.gr

Το 1920 η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο και το 1932 στο Δημοτικό Μέγαρο των Ακτάρικων, απ’ όπου επιβίωσε το 1943 από το βομβαρδισμό του Χάνδακα. Αρχικά στεγαζόταν στο ισόγειο και από το 1947 στον Α’ όροφο έως το 1987 όπου αποφασίστηκε η παραχώρηση σε αυτήν όλων των χώρων του Μεγάρου.

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη πλέον, πλήρως ανανεωμένη και τεχνολογικά εξοπλισμένη δέχεται καθημερινά πλήθος επισκεπτών και οι τακτικοί αναγνώστες στο Δανειστικό τμήμα είναι όλο και περισσότεροι. Κανείς Καστρινός, είτε αγαπά την ανάγνωση και τα βιβλία είτε όχι δε μπορεί να φανταστεί την πόλη μας δίχως τη Βικελαία με όλους τους θησαυρούς των ιστορικών της κειμηλίων, από τους χρόνους της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατία έως και τις μέρες μας.

Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη
Πηγή εικόνας:vikelaia.gr

Πηγή κεντρικής εικόνας:vikelaia.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικολέτα Ζερβάκη

Ώρα καλή! Μελιτάκους έχει ο νους μου κι όλο και σοδειάζει ιδέες κι ενδιαφέροντα. Η ανάγνωση γεννά ιδέες κι αν αυτές μετουσιωθούν σε γραφή, τότε αυτή γεννά την ελπίδα. "Και κάθε εις που εδιάβασεν,εδά κι ας το κατέχει μη χάνεται στα κίντυνα, μα πάντα ολπίδα ας έχει. Κι εκείνον, όπου εκόπιασε, ας τον καληνωρίζουν κι ας συμπαθούν τα σφάλματα εκείνα οπου γνωρίζουν" (Βιτσέντζος Κορνάρος,Ερωτόκριτος)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;