Βασίλης Κουτσιαρής:”Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί.

 

Ο Βασίλης Κουτσιαρής  με το νέο του σύγχρονο παραμύθι βάζει ένα μικρό  λιθαράκι στην  πάλη κατά του σχολικού εκφοβισμού και θίγει ένα πρόβλημα που απασχολεί εκπαιδευτικούς και γονείς. Πολλές φορές γίνονται πράγματα κατά την ώρα του διαλείμματος που έχουν την αθώα μορφή πειράγματος. Υπάρχουν συμπεριφορές παιδιών που πληγώνουν και πολλές φορές γίνονται άθελα τους θύτες. Η εικονογράφηση  έχει γίνει από τη Λίλα Καλογερή με έμφαση στα συναισθήματα  και  τα έντονα χρώματα.

Ο Βασίλης Κουτσιαρής μας μίλησε στο Maxmag για τα νέα του βιβλία αλλά και για τα παιδιά.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευάγγελου -Παπαθανασίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύριε Βασίλη Κουτσιαρή οι εκδόσεις Μίνωας και η αγαπημένη Λίλα Καλογερή μαζί σας στο νέο σας βιβλίο «το τέρας». Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί το βιβλίο;

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει πολύ ως συγγραφέα. Έχω καταπιαστεί και στο παρελθόν με το ίδιο θέμα αλλά αυτή τη φορά ήθελα να το δω από μια διαφορετική σκοπιά.

Όταν το κείμενο έγινε δεκτό από τις εκδόσεις, συμφωνήσαμε αμέσως πως η Λίλα Καλογερή ήταν η ιδανική επιλογή για να το εικονογραφήσει. Με τη Λίλα είχαμε μια άψογη συνεργασία, μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

 

Το τέρας Κουτσιαρής Βασίλης
Βασίλης Κουτσιαρής

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στα παιδιά αλλά και στους γονείς κύριε Βασίλη Κουτσιαρή;

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια πραγματικότητα. Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί.

 

Bullying και «σου κάνω πλάκα». Ποια είναι η γραμμή που τα διαχωρίζει κύριε Βασίλη Κουτσιαρή;

Όλοι οι μαθητές κάνουν πλάκες είτε στην τάξη είτε στα διαλείμματα. Το πρόβλημα ξεκινά όταν η πλάκα αυτή επαναλαμβάνεται, ενοχλεί αυτόν στον οποίο απευθύνεται, και κείνος αδυνατεί να μιλήσει, ώστε να σταματήσει…

 

Το
Το τέρας εξώφυλλο

Είστε δάσκαλος κύριε Βασίλη Κουτσιαρή, έχετε συναντήσει παιδιά που τρομοκρατούν τους συμμαθητές τους;

Δεν έχω συναντήσει παιδιά που «τρομοκρατούν» συμμαθητές τους αλλά σίγουρα έχω συναντήσει παιδιά που ενοχλούν, πειράζουν, εκφοβίζουν συμμαθητές τους. Εμείς οι δάσκαλοι οφείλουμε να έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, για να προλαβαίνουμε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού στο σχολείο. Μακάρι, όλα τα παιδιά να είχαν το θάρρος και τη δύναμη να μιλάνε στους δασκάλους τους…

 

Ο «μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου» Μιλήστε μας για τη στήλη σας «βιβλίο στο μικροσκόπιο».

Ο Μαγικός Κόσμος του Παιδικού Βιβλίου είναι μια σελίδα αφιερωμένη στο παιδικό – εφηβικό βιβλίο της ηλεκτρονικής εφημερίδας Kos Voice. Το 2013 τιμήθηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με το «Βραβείο «Κυριάκος Παπαδόπουλος» για την προώθηση της φιλαναγνωσίας με τη χρήση νέων τεχνολογιών και κυρίως του διαδικτύου». Αποτελείται από 20 κατηγορίες. Οι συνεργάτες μου είναι: Λίνα Μουσιώνη, Γιάννης Διακομανώλης, Λιάνα Δενεζάκη, Μαρία Λουκά, Μαρία Κολιού, Ιωάννα Μπαμπέτα, Φωτεινή Βασιλείου, Μαριάννα Τεγογιάνη, Γιώτα Κεφαλά, Μαριάννα Κουμαριανού, Κούλα Πανάγου, Ρίτσα Κουτσιαρή, Σοφία Δένη, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, Μαρία Ρουσάκη, Μαρία Ανδρικοπούλου, Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, Ανθούλα Δημητρακιού, Εύα Βακιρτζή. Στη στήλη μου Βιβλίο στο Μικροσκόπιο παρουσιάζω βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, κυρίως πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής.

 

Βασίλης Κουτσιαρής Θεμιστοκλής

Πόσο σημαντική είναι η εικονογράφηση στα παραμύθια κύριε Βασίλη Κουτσιαρή;

Οι εικόνες παίζουν κυρίαρχο ρόλο σε ένα παιδικό βιβλίο. Μπορούν να οπτικοποιήσουν απλά τα λόγια του συγγραφέα, να συμπληρώνουν το κείμενο, να διηγηθούν μια δεύτερη παράλληλη ιστορία και τόσα ακόμα…

 

Ο «Θεμιστοκλής και η ναυμαχία της Σαλαμίνας» από τις εκδόσεις Μίνωας έχει στόχο να μυήσει τους αναγνώστες σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας. Αγαπάτε την ιστορία και πόσο τη βοηθά η λογοτεχνία;

Ο «Θεμιστοκλής και η ναυμαχία της Σαλαμίνας» είναι το 5ο βιβλίο της σειράς «Γνωρίζω την Ιστορία». Αν δεν αγαπούσαμε την Ιστορία και γω και ο Γιάννης Διακομανώλης που γράφουμε την ενδιαφέρουσα αυτή σειρά, δε θα μπορούσαμε να την αναλάβουμε. Δίνεται μια μοναδική ευκαιρία μέσα από τέτοιου είδους παιδικά βιβλία να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στην ιστορία τους και να την αγαπήσουν, χάρη στην απλή και κατανοητή γραφή και την πλούσια και παραστατική εικονογράφηση.

 

Βασίλης Κουτσιαρής Θεμιστοκλής

Τα παιδιά σήμερα διαβάζουν ή τους έχουν παρασύρει οι οθόνες κύριε Βασίλη Κουτσιαρή;

Τα παιδιά των μικρών ηλικιών, ως και Β’ ή Γ’ Δημοτικού, διαβάζουν αρκετά. Το διαπιστώνω καθημερινά ως υπεύθυνος της βιβλιοθήκης του σχολείου μου αλλά και τα τελευταία χρόνια, που συντόνιζα την Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης της Κω, έβλεπα ένα μεγαλύτερο αναγνωστικό ενδιαφέρον από αυτές τις ηλικίες.

Τα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών δεν διαβάζουν τόσο πολύ. Σίγουρα ένας από τους λόγους είναι πως τα τάμπλετ και τα κινητά, που πολλά από τα παιδιά έχουν ήδη στην κατοχή τους, μονοπωλούν το ενδιαφέρον τους.

 

Βασίλης Κουτσιαρής προσωπικό αρχείο

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες του maxmag;

Ας επιλέξουμε όμορφα βιβλία, για να μας συντροφεύσουν και ας κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή, γιατί η δύσκολη αυτή κατάσταση δείχνει να φτάνει προς το τέλος της.

Βασίλης Κουτσιαρής

“Τερατάκι” φωνάζω καθημερινά τον συμμαθητή μου τον Τάκη στο σχολείο. Δημήτρη τον λένε κανονικά αλλά τα περισσότερα παιδιά τον φωνάζουμε Τάκη. Εγώ δηλαδή το ξεκίνησα. Μετά έβαλα και κάτι μπροστά και το ‘κανα “Τερα-τάκι”. Για πλάκα, βέβαια, το λέω! Για να γελάσουμε.

Μια μέρα που λείπει αποφασίζω να κρύψω το αγαπημένο του μπλοκ. Πριν το βάλω όμως στην τσάντα μου, του ρίχνω μια ματιά. Στις περισσότερες σελίδες έχει ζωγραφίσει ένα παιδί και ένα “τέρας”.

Μόνο που το τέρας δε μοιάζει καθόλου με κείνον… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ευχαριστούμε πολύ τον Βασίλη Κουτσιαρή για τις φωτογραφίες.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;