Βασιλική – Η μαγική ηχώ της Επιδαύρου, συνδυάζοντας μάθηση και εκπαίδευση

Βασιλική
trikalaidees.gr

Με τα φτερά της φαντασίας

Ο Ζήσης Παπαιωάννου, γνωστός σε όλους μας για την επιτυχή του πορεία στο θέατρο και το σινεμά, γράφει το 2ο βιβλίο του απευθυνόμενος σε μικρούς αναγνώστες με τίτλο: «Βασιλική, η μαγική ηχώ της Επιδαύρου» (εκδόσεις Μιχάλης Σιδέρης) . Δύο χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου του «Ελπινίκη-φωνές και ψίθυροι στο Μουσείο της Ακρόπολης». (2017,Όστρια), ο Ζήσης Παπαιωάννου εκδίδει ένα βιβλίο σταθμός στον πολιτισμό του παιδικού βιβλίου, με την υπέροχη εικονογράφηση του Βελισσάριου Μπούρδου.
Κι ο  ίδιος ως ηθοποιός μαγεύεται από την ακουστική της Επιδαύρου και προσμένει , μαζί με την ηρωίδα του την Βασιλική να μαθητεύσουν τα παιδιά στην αύρα του θεάτρου και της μουσικής. Υποσυνείδητα, η Βασιλική ανακαλύπτει τη μαγική Ηχώ μέσα στα όνειρα της. Το ταξίδεμα γίνεται με το πέπλο της πάνω στο μονόκερο , ως τα πέρατα του σύμπαντος που την οδηγεί στο όνειρο. Η Βασιλική αναρωτιέται πόσο θα μπορούσε να ακούσει την δική της ηχώ, την δική της μουσική , ποιος θα μπορούσε να της δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα της ψυχής της. Η Βασιλική μια στη Στέπα, μια στην Επίδαυρο και μια στα αστέρια, πετά σε ρυθμό μιας άλλης εποχής εξερευνώντας τις δυνάμεις της. Με τα φτερά της φαντασίας και της αναζήτησης αποζητά έναν κόσμο σιωπής, αρνούμενη τον κουραστικό θόρυβο της  πόλης. Η Βασιλική ταξιδεύει από όνειρο σε όνειρο σαν τα ροδοπέταλα της αγάπης που το ένα βρίσκεται μέσα στο άλλο.

Βασιλική
Πηγή Εικόνας: facebook.com

Στου βράχου τη σχισμάδα

Το αστρικό της σώμα μεταφέρεται στο Ασκληπιείο, όπου ακόμα κι εκεί συναντά την Ηχώ, εκεί που ο ναός του ιερού μπορεί όλα να τα θεραπεύσει, σώμα νου και ψυχή. Η Βασιλική (με συμβολικό αυτό της το όνομα), ανθοζωεί στου ιερού βράχου τη σχισμάδα. Σαν το πολυτραγουδεμένο «κυκλάμινο» του Ρίτσου. Στηριγμένη στην εγκαθίδρυση της ελπίδας που κατοικεί πλέον μέσα της και συγκινημένη με  την υγρασία των δακρύων στα βλέφαρα της,  κατακτά την ποθητή ονειρική της απάντηση. «Εκεί όπου τα δράματα γεννούν την ελπίδα και οι κωμωδίες τον προβληματισμό» , εκεί, η Βασιλική μένει άναυδη  προφέροντας μόνο  δυο λέξεις που ηχούν σε όλο το θέατρο σαν συμπαντικά τύμπανα:

«Μα πώς; Μα πώς; Μα πώς;»

Βασιλική
Πηγή Εικόνας: facebook.com

Το πνεύμα της Αρχαίας Ελλάδας

Όταν η Βασιλική ξυπνάει από το όνειρο  στο δωμάτιο της, ευτυχισμένη πλέον, γνωρίζει τις απαντήσεις . Είναι γιατί από τα χείλη της η μαγική Θεά της Επιδαύρου, αποκαλύπτεται μόνο στα απόκρυφα της όνειρα. Και η ελπίδα που φωλιάζει στον αναμεταδότη της εσωτερικής της φωνής ξεπροβάλει. Είναι εκείνη η στιγμή που η Βασιλική ανακαλύπτει τη δύναμη του πνεύματος και του πολιτισμού, τη μαγεία της πατρίδας της, την ομορφιά του ελληνικού κόσμου, την κοιτίδα του ελληνικού πνεύματος που δεν είναι άλλη από το σπέρμα της παγκόσμιας μας κληρονομιάς. Το μέρος που ξεκίνησαν όλα, που γράφτηκε η ιστορία του κόσμου, η τραγωδία και η κωμωδία. Με έναν τρόπο μαγευτικό ο Ζήσης Παπαιωάννου μας μεταφέρει στο πνεύμα της Αρχαίας Ελλάδας. Με έναν άσπρο χιτώνα και τα φτερά της φαντασίας τα παιδιά μεταφέρονται στην καρδιά του αρχαίου θεάτρου και διδάσκονται  την μαγεία και την ομορφιά της, μέσα από το τη μορφή της Ηχούς. Πειραματίζονται  με κατασκευή του αρχαίου θεάτρου, αναγνωρίζουν τη μοναδικότητα του και την συμβολή του στον παγκόσμιο πολιτισμό και μαθαίνουν  να ακούν την εσωτερική τους φωνή, να ακολουθούν τα μονοπάτια της ψυχής τους, εμπιστευόμενα τις δυνάμεις τους. Εύγε στον Ζήση Παπαιωάννου για το θαυμαστό αυτό ταξίδι που μας προσέφερε και στον εξαίρετο εικονογράφο Βελισσάριο Μπούρδο για την ρεαλιστική απεικόνιση που μας χάρισε. Τέλος στον εκδοτικό οίκο Μιχάλη Σιδέρη για το εξαιρετικά φροντισμένο του βιβλίο με τις παιδαγωγικές-διδακτικές ασκήσεις που κοσμούν το τέλος του, ώστε οι μικροί μας αναγνώστες να συνδυάσουν μάθηση και εκπαίδευση.

Βασιλική
Πηγή Εικόνας: facebook.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Νικολάκη

Η Χρύσα Νικoλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, κατέχει δίπλωμα μετάφρασης και υποτιτλισμού, DIPLOMA OF TRANSLATION(Βρετανικό Συμβούλιο). Έχει δημοσιεύσει μελέτες λογοτεχνικής θεματολογίας σε επιστημονικά-θεολογικά περιοδικά. Το 2020 εξέδωσε την δεύτερη ποιητική της συλλογή «Θαύματα κι Αερικά» (Εκδόσεις Δρόμων). Ασχολείται κυρίως με την κριτική της λογοτεχνίας .Τον Απρίλιο του 2019 εκδόθηκε το πρώτο της παραμύθι: «Το αγόρι και ο Δράκος», (εκδ. Άπαρσις) Το 2020 βραβεύτηκε με το Β΄ Βραβείο με το ποίημα της «Ιερομνήμονες» στον Θ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας. Το 2019 έλαβε το Α΄ Βραβείο με το ποιητικό της παραμύθι «Ο Νικολιός, η Τύχη κι η Χαρά » από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ). Το 2021 εκδόθηκε η επιστημονική της μελέτη «Η Ορθόδοξη παράδοση στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» (εκδ. Δρόμων). Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά .Τον Μάιο του 2019 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;