Βάλε το διάβασμα στην καθημερινότητά σου με απλούς τρόπους

«Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει.» -Βίκτωρ Ουγκώ

Το πρόβλημα της υποβάθμισης του βιβλίου, όπως πιο λογοτεχνικά το διατύπωσε ο Βίκτωρ Ουγκώ με την παραπάνω ρήση του, αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο ειδικότερα στην εποχή μας βρίσκεται σε έξαρση, καθώς η επαφή των ανθρώπων με τα βιβλία μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Μια από τις συνήθεις δικαιολογίες για την απομάκρυνση από το διάβασμα καθίσταται η απουσία ελεύθερου χρόνου, αφού τόσο οι ενήλικες λόγω του πλήθους των επαγγελματικών υποχρεώσεων τους, όσο και οι έφηβοι λόγω του φορτωμένου προγράμματος τους, καταλήγουν με μηδαμινές αντοχές, αδυνατώντας να αφιερώσουν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους στην ανάγνωση βιβλίων.

Ωστόσο, γι’ αυτούς που πραγματικά επιθυμούν να εντάξουν στην καθημερινότητα τους το διάβασμα, αναγνωρίζοντας τα ουσιαστικά οφέλη που δύνανται να αποκομίσουν από αυτό, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, ορισμένες μόνο συμβουλές ώστε το βιβλίο να γίνει ευκολότερα ο σύντροφος της καθημερινότητας σου.

•Οργάνωσε το πρόγραμμα σου. Ακόμα κι αν αυτή η συμβουλή είναι χιλιοειπωμένη, καθώς αναφέρεται ως πανάκεια σε οποιαδήποτε μικρή αλλαγή προσπαθούμε να επιτύχουμε στην ζωή μας, δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί, αφού αφιερώνοντας τουλάχιστον 30 λεπτά της ημέρας μας στην ανάγνωση ενός βιβλίου είτε στο πρωινό μας ξύπνημα είτε πριν τον ύπνο, θα κατορθώσουμε σε χρονικό διάστημα μόλις ενός μήνα να διαμορφώσουμε αυτή την συνήθεια και να ολοκληρώσουμε βιβλία που για πολύ καιρό μας περίμεναν στο ράφι της βιβλιοθήκης μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

διάβασμα

(Πηγή εικόνας: tumblr.com)

•Πάρε ένα βιβλίο πάντα και παντού μαζί σου. Πρόταση που για πολλούς ίσως ακούγεται αρκετά υπερβολική όμως αναλογιζόμενοι τον χρόνο που περνάμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και τον χρόνο αναμονής στις διάφορες υπηρεσίες, έχοντας στην τσάντα μας ένα καλό βιβλίο και τα ακουστικά μας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το διάστημα με ένα ταξίδι μέσω των λέξεων, αφήνοντας στην άκρη έστω και για λίγο την μονότονη και ρουτινιασμένη πραγματικότητα κι εγκαταλείποντας την συνήθεια να παγιδευόμαστε στην οθόνη του κινητού μας σε τέτοιες περιπτώσεις.

•Επέλεξε το κατάλληλο βιβλίο. Συμβουλή που ίσως ακούγεται αυτονόητη, αλλά πολλές φορές η λανθασμένη επιλογή βιβλίων, είτε γιατί θεωρούνται κλασικά είτε γιατί απλά μας το πρότεινε κάποιος τρίτος ακόμα κι αν δεν συνάδουν με το γούστο μας, μας οδηγεί στην απώλεια του κινήτρου μας, αφού δεν μας κινεί το ενδιαφέρον η συνέχεια της υπόθεσης με αποτέλεσμα σταδιακά να εγκαταλείπουμε το διάβασμα, απογοητευμένοι από την αδυναμία εύρεσης του κατάλληλου για εμάς βιβλίου. Η λύση σε αυτό θα μπορούσε να βρεθεί αναζητώντας τις υποθέσεις βιβλίων μέσω του διαδικτύου και φτιάχνοντας λίστες με όσα επιθυμούμε να διαβάσουμε, διαγράφοντας με τον καιρό αυτά των οποίων την ανάγνωση ολοκληρώσαμε και θέτοντας συνεχώς νέους αναγνωστικούς στόχους.

Συμπερασματικά, λοιπόν, ακόμα κι αν είστε από αυτούς που μανιωδώς προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις επαγγελματικές υποχρεώσεις και στην προσωπική ζωή, υπάρχουν τρόποι να επιτρέψετε στο διάβασμα να εισχωρήσει στην καθημερινότητά σας, προσφέροντας σας ένα νοητικό εκπτωτικό εισιτήριο για οπουδήποτε.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Λόνδου

Γεννημένη το '99 στην Χαλκιδική, αντικείμενο σπουδών μου η φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεγάλη μου λατρεία... τα βιβλία. Βιβλία κοινωνικού, φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχόμενου πάντοτε κέρδιζαν το ενδιαφέρον μου, μα φυσικά σχέση ζωής μέχρι στιγμής αποδεικνύεται η λογοτεχνία, που με το μαγικό της τρόπο καταφέρνει κάθε στιγμή να με ταξιδεύει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;