Βαγγέλης Γιαννίσης, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173: ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με αληθινές υποθέσεις

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης από το 2014, οπότε και πραγματοποίησε το συγγραφικό ντεμπούτο του στο χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος, αποτελεί μια ασφαλής επιλογή για όσους επιθυμούν να διαβάζουν για τον κίνδυνο. Σε περίπτωση που ανήκετε στο είδος εκείνων των αναγνωστών, οι οποίοι λαχταρούν μέσω μυθιστορηματικών σελίδων να ικανοποιήσουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο, εξερευνώντας παράλληλα με τον πρωταγωνιστή ανεξιχνίαστες υποθέσεις, επιζητώντας τον δράστη στυγερών εγκλημάτων και δείχνοντας ακόρεστη επιθυμία για την αποκάλυψη της αλήθειας, την τιμωρία του υπαίτιου και την απόδοση της δικαιοσύνης, τότε, μάλλον, κάποιο βιβλίο του νεαρού συγγραφέα βρίσκεται, ήδη, στη βιβλιοθήκη σας.

Τα πράγματα αυτή τη φορά, ωστόσο, είναι λιγάκι διαφορετικά, καθώς με το νέο αστυνομικό του μυθιστόρημα, «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173», ο Β. Γιαννίσης εγκαταλείπει τον οικείο στους αναγνώστες του ελληνοσουηδό επιθεωρητή, Άντερς Οικονομίδη, αλλά και τη σφαίρα του φανταστικού, αφού το συγγραφικό πόνημα του αποκτά άλλες διαστάσεις. Πηγή περιεχομένου σε αυτό καθίστανται πέντε αληθινές ιστορίες ειδεχθών εγκλημάτων, οι οποίες συγγράφηκαν με πληροφορίες από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, γνωστό ως Τμήμα Ανθρωποκτονιών, πράγμα πρωτοπόρο, καθώς κανένα νεοελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα, μέχρι πρότινος, δεν είχε κυκλοφορήσει με τη σφραγίδα του Τμήματος και με τις εκ των έσω πληροφορίες από αυτό.

Βαγγέλης Γιαννίσης
Πηγή εικόνας: athinorama.gr / Βαγγέλης Γιαννίσης

Η υπόθεση ενός τοξικοεξαρτημένου που βρέθηκε σταυρωμένος σε ένα δάσος, η βίαιη δολοφονία ενός εισοδηματία μέσα στο διαμέρισμα του, οι πυροβολισμοί που δέχθηκε ένας ολλανδός από αγνώστους σε μια γειτονιά της Αθήνας, η εξαφάνιση ενός κοριτσιού από το σπίτι του, ένα πτώμα δεμένο στο κρεβάτι συνιστούν πέντε διαφορετικές αστυνομικές υποθέσεις που συγκλόνισαν την ελληνική πραγματικότητα και ταλάνισαν τους επαΐοντες έως ότου επιτευχθεί η εξιχνίαση τους. Με ελάχιστες τροποποιήσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην προστασία της ταυτότητας των εμπλεκομένων κι όχι στην παραποίηση της πραγματικότητας, η επίλυση αυτών των υποθέσεων αποκτά πλέον και συγγραφική υπόσταση, ζωντανεύοντας μέσα από την ιδιαίτερη λογοτεχνική πένα του Β. Γιαννίση.

Η αριστοτεχνική προσέγγιση κι απόδοση των πρωταγωνιστών, των δισεπίλυτων υποθέσεων, ακόμα και της ατμόσφαιρας, κατορθώνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και στον πιο απαιτητικό αναγνώστη του είδους. Οι ρεαλιστικές αφηγήσεις των γεγονότων, σε χρόνο ενεστώτα προς ενίσχυση της παραστατικότητας, κι η αληθοφανής σκιαγράφηση των κεντρικών χαρακτήρων υφαίνουν ένα πλέγμα δράσης ικανό να προσφέρει στοιχεία κι από τις δύο οπτικές, τόσο εκείνη του ερευνητή της υπόθεσης, όσο κι αυτή της οικογένειας του θύματος.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα κι είναι έτοιμο να σας παρασύρει σε σκοτεινές κι επικίνδυνες αστυνομικές υποθέσεις από την ασφάλεια της αναγνωστικής γωνιάς σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Λόνδου

Γεννημένη το '99 στην Χαλκιδική, αντικείμενο σπουδών μου η φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεγάλη μου λατρεία... τα βιβλία. Βιβλία κοινωνικού, φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχόμενου πάντοτε κέρδιζαν το ενδιαφέρον μου, μα φυσικά σχέση ζωής μέχρι στιγμής αποδεικνύεται η λογοτεχνία, που με το μαγικό της τρόπο καταφέρνει κάθε στιγμή να με ταξιδεύει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;