Το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας

βιβλιοπωλείο της γειτονίας
Πηγή: pinterest.gr

Οι περισσότερες γειτονιές, εάν όχι όλες έχουν ένα μικρό βιβλιοπωλείο να τις στολίζει. Παλαιότερα ίσως ήταν ακόμα πιο συχνό να βλέπεις μικρά βιβλιοπωλεία σε μια, γιατί όχι δύο σημεία της γειτονίας σου. Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και οι μετέπειτα καταστάσεις ανάγκασαν πολλούς βιβλιοπώλες να σφραγίσουν μια για πάντα τον «βιβλίο – παράδεισό» τους.

Η πραγματικότητα και ο μαρασμός 

Δυστυχώς η τεχνολογία έβλαψε τα βιβλιοπωλεία της γειτονίας. Πολλοί ιδιοκτήτες κατάφεραν να κάνουν σύμμαχό τους το διαδίκτυο και να αποκτήσουν ηλεκτρονικούς ιστότοπους και να συνεχίσουν τις πωλήσεις τους ακόμα και όταν οι καταστάσεις δεν ήταν ευνοϊκές για την κοινωνία μας. Στην περίοδο τον αλλεπάλληλων εγκλεισμών της  Covid-19 εποχής, το βιβλίο αποτέλεσε ένα μέσο διαφυγής για χιλιάδες ανθρώπους. Όσοι ιδιοκτήτες είχαν ηλεκτρονικό κατάστημα μπόρεσαν να επιβιώσουν. Άλλοι πάλι εγκατέλειψαν τα βιβλιοπωλεία τους.

Ο κόσμος δεν στηρίζει πλέον τα μικρά βιβλιοπωλεία της γειτονιάς, με αποτέλεσμα τον μαρασμό τους αλλά και την άνθιση των μεγάλο – επιχειρήσεων που προσφέρουν σαφώς μεγαλύτερη ποικιλία και περισσότερες προσφορές. Φυσικά ένα βιβλιοπωλείο δεν παρέχει μόνον βιβλία στο κοινό του, αλλά μέσα σε αυτό μπορείς να βρεις κάθε λογής αντικείμενα γραφικής και σχολικής ύλης, αξεσουάρ ή ακόμα και την δυνατότητα εκτύπωσης εγγράφων. Το γειτονικό βιβλιοπωλείο παρέχει και άλλα πράγματα που δεν μπορείς να τα βρεις στις ψυχρές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο ή τα χαοτικά πολυκαταστήματα.

Ο βιβλιοπώλης

Το βιβλίο παραμένει ακόμα ένα αγαθό και το βιβλιοπωλείο ένα δημιουργικός χώρος για ανταλλαγή απόψεων, συζητήσεων και στοχασμού. Μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο δεν γίνονται απλώς αγορές αλλά δίνεται η ευκαιρία σε κάθε άνθρωπο να εκφραστεί και να συναντήσει ανθρώπους. Ο βιβλιοπώλης είναι ένας από τους ανθρώπους που θες να συναντήσεις και να μιλήσεις, όχι μόνο για τα νέα της τοπικής κοινότητας, αλλά και για τον κόσμο της έντυπης έκδοσης. Άλλωστε για αυτό δεν πάμε κυρίως στα βιβλιοπωλεία; Η σχέση που αποκτάς με τον γειτονικό βιβλιοπώλη σου είναι μια ανώτερη πνευματική σχέση που δεν έχει να κάνει με την αγορά και τα χρήματα. Στις μέρες μας για να διατηρήσει ένα ιδιοκτήτης τοπικό βιβλιοπωλείο πρέπει να έχει μεράκι, να γνωρίζει τα βιβλία του, να έχει άποψη, να προτείνει, να είναι φιλικός και έτοιμος να ακούσει τον αναγνώστη. Στα μικρά βιβλιοπωλεία της γειτονιάς δεν θα βρεις πολλούς πωλητές, θα βρεις τον ίδιο τον δημιουργό – ιδιοκτήτη.

Μέσα σε αυτά τα ξεχωριστά γειτονικά βιβλιοπωλεία δεν θα βρεις πάντα τις τελευταίες κυκλοφορίες. Θα βρεις όμως χιλιάδες άλλα πράγματα – χαμόγελο, όρεξη, μεράκι – που είναι ικανά να σε κρατήσουν. Θα έχεις την ευκαιρία να αναζητήσεις το επόμενο βιβλίο σου ανάμεσα από εκλεκτές, παλαιές κυκλοφορίες, σπάνιες εκδόσεις, ξεχωριστές ιστορίες αλλά και καινούργιες κυκλοφορίες. Είναι ένας διαφορετικός κόσμος που δεν βασίζεται στο ξεπούλημα, αλλά στην ποιοτική προαγωγή πολιτισμού. Μάλιστα, κάπως έτσι οφείλουμε να βλέπουμε τα τοπικά βιβλιοπωλεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βιβλιοπώλης οφείλει να είναι ενημερωμένος. Μάλιστα δεν είναι σπάνιο που αρκετά μικρά γειτονικά βιβλιοπωλεία οργανώνουν εκδηλώσεις με συγγραφείς. Επιμένουν να φέρουν εις πέρας τον σκοπό τους – να φέρουν κοντά τα βιβλία, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες. Αυτή είναι η μαγεία τους βιβλιοπωλείου.

βιβλιοπωλείο
Πηγή: pinterest.gr

Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στην αμεσότητα της αγοράς:

 • Δεν χρειάζεται να μετακινηθείτε μακριά για να φτάσετε στο βιβλιοπωλείο της γειτονίας, με μόλις μερικά βήματα είστε στην πόρτα τους.
 • Αγοράζετε γρήγορα το βιβλίο σας και σε λίγα λεπτά είστε στο σπίτι σας για να ξεκινήσετε χωρίς καθυστέρηση το διάβασμά σας.
 • Ακόμα και εάν κάνετε τηλεφωνική παραγγελία το πρωί, μέχρι το βράδυ έχετε το βιβλίο στα χέρια σας. Δεν χρειάζεται να περιμένετε με αγωνία τον κούριερ στη πόρτα.
 • Δεν περιμένετε ώρες στην ουρά. Εξυπηρετήστε γρήγορα και άμεσα.

Φυσικά δεν θα παραλείψω να αναφερθώ πως στηρίζοντας ένα τοπικό κατάστημα στηρίζετε ολόκληρη την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Αυτά τα μικρά, γειτονικά βιβλιοπωλεία είναι μια όαση για την γειτονιά και δυστυχώς εκλείπουν. Είναι σημαντικό να στηρίξουμε τοπικά και γειτονικά βιβλιοπωλεία για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέρθηκαν.

Πως μπορείτε να στηρίξετε το βιβλιοπωλείο της γειτονίας σας;

 • Το προφανέστερο όλων είναι να το επισκεφτείτε έστω και για μια φορά. Ακόμα και εάν δεν σας ενδιαφέρει άμεσα η αγορά βιβλίου δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να γνωρίσει το βιβλιοπωλείο της γειτονίας σας. Συνομιλήστε με τον ιδιοκτήτη και μάθετε την ιστορία του γύρω από τον κόσμο των βιβλίων.
 • Επιλέξτε να αγοράσετε μικροαντικείμενα χαρτοπωλείου. Εκτός από βιβλία τα βιβλιοπωλεία διαθέτουν μερική γκάμα σχολικής και γραφικής ύλης. Αγοράστε στυλό και μολύβια ή αυτοκόλλητα για το ανιψάκι σας.
 • Αγοράστε βιβλία είτε για εσάς είτε για δώρο. Ρωτήστε για την διαθεσιμότητα των βιβλίων της λίστας σας ή ακούστε τις προτάσεις του βιβλιοπώλη.
 • Εάν υπάρχει e – shop, αγοράστε και διαδικτυακά.
 • Κάντε προ – παραγγελίες. Είναι πιθανό ανάλογα την ζήτηση, ο βιβλιοπώλης να παραγγείλει το νέο best seller της αγοράς.
 • Αγοράστε τετράδια και σχολική ύλη για τα παιδιά σας. Οι τιμές της σχολικής λίστας δεν διαφέρουν σε σύγκριση με ένα μεγάλο πολυκατάστημα.
 • Τιμήστε το με την παρουσία σας σε εκδηλώσεις.

Το βιβλιοπωλείο της γειτονίας είναι ένα σημείο αναφοράς της παιδικής μας ηλικίας. Οι περισσότεροι έχουν όμορφες και γλυκές αναμνήσεις από τις βόλτες μας ανάμεσα στα τότε ψηλά ράφια του βιβλιοπωλείου. Αυτές είναι αναμνήσεις που θα θέλαμε να περάσουμε στις επόμενες γενιές και μπορούν να διατηρηθούν μόνο εάν διδάξουμε στις μικρότερες γειτονιές την αξία των τοπικών βιβλιοπωλείων, αλλά και να είμαστε εμείς οι ίδιοι το παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά επιλέγοντας να αγοράσουμε από τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Τουρλίδα

Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον και προσπαθώ πάντα να κοιτάω-ή να βρίσκω-την θετική πλευρά των γεγονότων. Πολυλογού και κοινωνική αλλά ταυτόχρονα μοναχική. Υπερ-αναλύω σχεδόν τα πάντα και μέσα από την γραφή βρίσκω λίγη γαλήνη. ‘’Success doesn’t come to you; you go to it’’ Marva Collins

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;