Το βιβλίο Η θέση 7Α: 3 σημαντικά ζητήματα που θίγει

 

Η θέση 7Α
Πηγή: altitude.gr

Το βιβλίο «Η θέση 7Α» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ. Ο τρόπος γραφής του συγγραφέα S.Fitzek, σου μεταφέρει με αριστουργηματικό τρόπο πολλά από τα συναισθήματα των ηρώων. Η πλοκή εξελίσσεται με πολλές ανατροπές, οι οποίες κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Διαδραματίζονται παράλληλα τρεις  διαφορετικές ιστορίες, οι οποίες φαινομενικά δεν έχουν καμία σύνδεση. Μέχρι το τέλος του βιβλίου, έχουν μπλεχτεί με τρομερή ευρηματικότητα. Το βιβλίο «Η θέση 7Α» του Sebastian Fitzek κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2019 από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Η πλοκή του βιβλίου Η θέση 7Α:

O ψυχίατρος Ματς Κρούγκερ ταξιδεύει αεροπορικώς από τη Αργεντινή στην Γερμανία. Η ετοιμόγεννη κόρη του Νέλε του ζητά να ταξιδέψει και εκείνος αναγκάζεται να υπερβεί την φοβία του για τα αεροπλάνα. Έχει ετοιμάσει το δικό του σχέδιο αντιμετώπισης της φοβίας του. Αποφασίζει, ύστερα από έρευνα, να κλείσει πολλές θέσεις στο αεροπλάνο, η καθεμία αντιπροσωπεύει την πιο ασφαλή θέση σε διαφορετικές περιπτώσεις ατυχημάτων. Όμως, θα διαπιστώσει ότι προετοιμάστηκε για λάθους φόβους. Ένα τηλεφώνημα είναι ικανό για να αλλάξει τα σχέδια του και να τον αφήσει στην σκιά των εξελίξεων και της άγνοιας για την τύχη της κόρης του. Ένας άγνωστος κρατάει την κόρη του όμηρο με απώτερο σκοπό τον παραδειγματισμό. Οι πεποιθήσεις του τον ωθούν στην άλλη άκρη. Ένας παλιός ασθενής βρίσκεται μέσα στο αεροπλάνο και είναι ο Ματς είναι ο πλέον κατάλληλος ώστε να τον αποτρέψει να κάνει όσα σχεδιάζει. Οι βίαιες και δολοφονικές τάσεις του ασθενή θέλουν τον Ματς να οδηγήσει στον θάνατο τους εξακόσιους επιβάτες της πτήσης, σαφώς και τον ίδιο, με αντάλλαγμα την ζωή της κόρης του και του αγέννητου παιδιού της. Πολλά γεγονότα από το παρελθόν έρχονται στο φως και συνδέουν τις ιστορίες.

Πηγή: altitude.gr

3 θέματα που θίγει το βιβλίο Η θέση Α7:

  • Αεροφοβία: Η αεροφοβία συγκαταλέγεται στις φοβικές αγχώδης διαταραχές. Η αεροφοβία νοείται ως τον υπερβολικό ή παράλογο φόβο του ατόμου για τα αεροπλάνα. Εκδηλώνεται πριν ή κατά την διάρκεια της πτήσης. Ο φόβος κυμαίνεται σε διάφορα επίπεδα, από την απλή ενόχληση έως και σοβαρή ανησυχία. Το άτομο μπορεί να το βιώσει σωματικά και ψυχολογικά. Τα πιο συνήθη ψυχολογικά συμπτώματα είναι δυσάρεστα και τρομακτικά συναισθήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές περιπτώσεις. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η κρίση πανικού και φόβο θανάτου. Τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, επιτάχυνση του ρυθμού της αναπνοής ,μυική ένταση κ.ο.κ.  Συγκεκριμένα στο βιβλίο «Η θέση 7Α», βλέπουμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά  να παρουσιάζονται με εξαιρετικό τρόπο και να γίνονται εικόνες μέσα από τις αναλυτικές περιγραφές που μας χαρίζει ο συγγραφέας. Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Ματς, βιώνει τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της ακροφοβίας και προσπαθεί να καθησυχάσει ο ίδιος τον εαυτό του μέσα από διάφορα τεχνάσματα που γνωρίζει. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε πλήρως την ψυχολογική κατάσταση του για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε σε όλο το φάσμα της την ψυχολογική πίεση που αισθάνεται. Ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει στο τέλος του βιβλίου του πως δεν πάσχει από αεροφοβία και κύρια πηγή γνώσεων του ήταν οι συμβουλές που του έδωσε ο φίλος του Marc.

 

  • Χορτοφαγία: Ο S.Fitzek στο τέλος του βιβλίου του  «Η θέση 7Α»,αναφέρει ξεκάθαρα πως δεν έχει καμία αντιπάθεια προς τους χορτοφάγους ,αντίθετα τους θαυμάζει διότι είναι κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο ίδιος. Στο βιβλίο περιγράφεται η επιθυμία ενός φανατικού χορτοφάγου να φτιάξει ένα βίντεο σε μια παλιά κτηνοτροφική μονάδα. Στο βίντεο αυτό θα αποτυπώνεται η βιαιότητα της πράξης του αποχωρισμού του παιδιού από την μάνα, πράξη που συμβαίνει αφού η αγελάδα γεννήσει το μοσχαράκι της. Στην περίπτωση αυτή η συσχέτιση γίνεται με την Νέλε και το αγέννητο παιδί της. Η πεποίθηση και η ιδεολογία που κρύβεται πίσω από την αναφορά του συγγραφέα σε αυτή την πράξη του χορτοφάγου είναι πως όλα τα θηλαστικά καθίστανται έγκυες τεχνητά. Στην συνέχεια, τους παίρνουν το μωρό τους ώστε να χρησιμοποιήσουν το γάλα για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, αντιμετωπίζονται δηλαδή ως μηχανές παραγωγής γάλακτος αλλά και κρέατος. Υποστηρίζουν πως υπάρχει η πεποίθηση πως οι αγελάδες φυσιολογικά παράγουν γάλα, ενώ στην πραγματικότητα παράγουν μόνο γάλα ώστε να ταΐσουν το  μοσχαράκι τους. Θέτουν επί τάπητος και το θέμα της βίαιης αρπαγής και του χωρισμού της μητέρας από το παιδί της, κάτι που προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και στους δυο. Ο τρόπος που θέλει να κάνει γνωστά ο χορτοφάγος όσα πιστεύει και όσα συμβαίνουν είναι να αποσπάσει το παιδί από την μητέρα του (την Νέλε) σκηνές που φαντάζουν έντονα συναισθηματικά φορτισμένες και κάπως βίαιες. Η Νέλε όμως  είναι οροθετική και η φυσιολογική γέννα είναι  κάτι που βάζει σε κίνδυνο το παιδί της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Ψυχοθεραπεία: Στο βιβλίο «Η θέση 7Α» γίνεται λόγος για το ηθικό δίλημμα του ψυχοθεραπευτή Ματς. Του ζητείται έμμεσα να αναιρέσει τα αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας σε μια ασθενή του. Σκοπός είναι να την φέρει σε μια δυσμενή κατάσταση και να τις εγείρει όλα εκείνα τα συναισθήματα και τις σκέψεις, ώστε να προβεί σε βίαιες πράξης. Πάντα με αντίτιμο την σωτηρία της κόρης του. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να οριστεί ως η θεραπεία των ψυχικών διαταραχών που βασίζεται κατά κύριο λόγο στην επικοινωνία -λεκτική και μη- μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Υπάρχουν διάφορες κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει ο θεραπευτής. Οι γενικές αρχές που μοιράζονται όλοι οι θεραπευτές είναι: μια σχέση που βασίζεται στην εμπιστευτικότητα, την παροχή πληροφοριών για το μέλλον, τη διευκόλυνση της συναισθηματικής φόρτισης και αποφόρτισης, την τόνωση της αυτοεκτίμησης, την μετάδοση ελπίδας και την παροχή εμπειριών επιτυχίας. Όλα αυτά, στο βιβλίο, ζητείται να τα ανατρέψει ο Ματς κάτι που είναι ενάντια στις ηθικές αρχές και στον κώδικα δεοντολογίας του θεραπευτή.

 

Πηγές:
  • Κ. Σολδάτος,Λ. Λύκουρας,Σύγγραμα Ψυχιατρικής,Δεύτερος Τόμος(2010) ,Αθήνα: εκδόσεις ΒΗΤΑ medical arts
  • Thomas Chamorro-Premuzic(Ηλίας Γ.Μπεζεβέγκης),Προσωπικότητα και Ατομικές Διαφορές (2011),εκδόσεις Gutenberg
  • Η κρυμμένη βαναυσότητα στο γάλα,Vegan Thessaloniki,https://veganthessaloniki.gr/i-krimmeni-vanaysotita-sto-gala/

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Τουρλίδα

Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον και προσπαθώ πάντα να κοιτάω-ή να βρίσκω-την θετική πλευρά των γεγονότων. Πολυλογού και κοινωνική αλλά ταυτόχρονα μοναχική. Υπερ-αναλύω σχεδόν τα πάντα και μέσα από την γραφή βρίσκω λίγη γαλήνη. ‘’Success doesn’t come to you; you go to it’’ Marva Collins

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;