Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα

 

Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα
Πηγή εικόνας: youmagazine.gr

Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα: Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μίας ταινίας μυστηρίου. Μετά τα μεσάνυχτα η μορφή του κόσμου αλλάζει στα παραμύθια και στις ιστορίες μυστηρίου. Είναι η στιγμή που εμφανίζονται βασιλόπουλα, λυκάνθρωποι και κάθε μορφής αλλόκοτα όντα. Αλλά, η πρόταση ηχεί και σαν μία προειδοποίηση για κάτι που μέλλεται να συμβεί. Όμως, το μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη έχει εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του πολυγραφότατου λογοτέχνη ο οποίος έζησε και πέθανε τον περασμένο αιώνα και αποτελεί έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους Έλληνες συγγραφείς. Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα ξαναβρέθηκε στα χέρια μου ένα πρόσφατο καλοκαιρινό βράδυ στο χωριό, όταν αναζητούσα στην βιβλιοθήκη ένα ανάγνωσμα που θα με συντρόφευε μέσα στην ησυχία της νύχτας. Ίσως να το είχα διαβάσει πριν από πολλά χρόναι αλλά είχα εντελώς λησμονήσει το περιεχόμενο του.

Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα
Πηγή εικόνας: goodreads.com

Οι ήρωες στο βιβλίο του Λουντέμη ουδεμία σχέση έχουν με υπεράνθρωπα ή αλλόκοτα πλάσματα. Είναι άνθρωποι της καθημερινότητας του περασμένου αιώνα. Ταξιδεύουν, άγνωστοι μεταξύ τους, πάνω σε ένα αεροπλάνο από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα για αρκετούς από τους επιβάτες του αεροπλάνου. Είναι κάτι σαν την μοίρα που τους επιφυλάσσει απροσδόκητες εξελίξεις.

Η πρώτη σκηνή του βιβλίου μας μεταφέρει στις αίθουσες ενός αεροδρομίου. Ένας πιλότος που πίνει το αναψυκτικό του στο μπαράκι, κουβεντιάζει με τον μπάρμαν και σχολιάζουν τους επιβάτες που επιβιβάζονται για ένα μεγάλο ταξίδι. Πρώτο είναι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που ανεβαίνει με αργά και κουρασμένα βήματα και κάθεται στις πρώτες θέσεις του αεροπλάνου. Εκεί η εξιστόρηση πηγαίνει πίσω στον χρόνο. Με μία ανάδρομη αφήγηση ο Λουντέμης διηγείται τη γνωριμία του ζευγαριού όταν ακόμη ήταν παιδιά στο σχολείο. Αλλά, η ιστορία αφορά και άλλα πρόσωπα, γυναίκες και άντρες, διάφορων εθνικοτήτων, που τυχαίνει να επιβαίνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μυθιστόρημα του Λουντέμη, που κατατάσσεται στον χώρο του κοινωνικού ρεαλισμού, διαβάζουμε για τον έρωτα, τα καθημερινά συναισθήματα των ανθρώπων, τις στεναχώριες τους αλλά και για τα δεινά του πολέμου, τους χωρισμούς που εκείνος επέβαλε, τον κόσμο στην εποχή του ‘Ψυχρού Πολέμου’. Ο συγγραφέας καταγράφει την καθημερινότητα και κυρίως ενδιαφέρεται για τις αδικίες που υφίστανται οι άνθρωποι.

Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα γράφτηκε το 1963 και ανήκει στα πιο γνωστά έργα του Λουντέμη. Ο ίδιος ασχολήθηκε και με την ποίηση ενώ μερικά ποιήματα του έχουν μελοποιηθεί. Εξίσου ενδιαφέρον με τα έργα του είχε και η ζωή του: Μικρασιάτης πρόσφυγας που έζησε ξεριζωμένος σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας. Η επαφή του με τους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου με βεβαιότητα επηρέασε τόσο τη θεματολογία του όσο και την γλώσσα που χρησιμοποίησε: απλή δημοτική δίχως μεγάλη επεξεργασία ή τεχνικές περγαμηνές. Διώχτηκε και εξορίστηκε για τις ιδέες του γεγονός που σαφώς επηρέασε με τη σειρά του την θεματογραφία του.

Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα διαβάζεται ευχάριστα και ως ιστορική εξιστόρηση γεγονότων της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας του περασμένου αιώνα και έχει επηρεάσει πολλές γενιές ανθρώπων, κυρίως νέων, από τη στιγμή της έκδοσης του.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μουράτης

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;