Το πιο ξεχωριστό βιβλιοπωλείο είναι αυτό που δημιούργησαν 3 άστεγοι στην Αθήνα

 

Το βιβλιοπωλείο. Πηγή: www.mixanitouxronou.gr

Το βιβλιοπωλείο που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας ιδρύθηκε από 3 αστέγους και σε φέρνει μπροστά σε 20.000 βιβλία σε έναν εκτενή χώρο στην οδό Πειραιώς. Τα βιβλία έχουν συγκεντρωθεί από τρεις άστεγους που δημιούργησαν το δικό τους βιβλιοπωλείο. Τα έσοδα εξασφαλίζουν το ενοίκιο σε δύο από αυτούς και τους δίνουν ελπίδα να συνεχίσουν να παλεύουν.

Έντεκα μήνες ο κ. Λεωνίδας Κουρσούμης έμεινε άστεγος. Περιπλανιόταν στους δρόμους αναζητώντας μεροκάματο, για το φαΐ της ημέρας. Κάποια στιγμή άρχισε να μαζεύει πεταμένα βιβλία από κάδους ανακύκλωσης και να τα πουλά στο Μοναστηράκι σε παλαιοβιβλιοπώλες. «Όλοι κοίταζαν να τα πάρουν σε εξευτελιστικές τιμές, τα πουλούσα ένα με δύο ευρώ το καθένα ίσα ίσα για να καταφέρω να αγοράσω ένα σουβλάκι να φάω», θυμάται με πικρία.

Στην κατοχή του είχε 2.000 βιβλία που μάζεψε από τους κάδους και με δύο ακόμη άστεγους αποφάσισαν να στήσουν ένα παλαιοπωλείο. Η ιδέα ήταν απλή και αποτελεσματική. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη. Από τα έσοδα, εξασφαλίστηκε το νοίκι για τους δύο άστεγους συνεργάτες του. «Πλέον ξέρουν ότι έχουν ένα σπίτι που τους περιμένει το βράδυ να κοιμηθούν, να ξεκουραστούν και να κάνουν ένα μπάνιο», αναφέρει. Τα αυτονόητα για πολλούς, ήταν ζητούμενο ζωής για τους δύο συνεργάτες του.

Δεν σκέφτηκα το βιβλιοπωλείο για να κάνω ακτιβισμό, αλλά γιατί υπάρχουν ανάγκες και αυτές είναι στο δρόμο, αναφέρει ο κ. Κουρσούμης

«Δεν σκέφτηκα το βιβλιοπωλείο για να κάνω ακτιβισμό, αλλά γιατί υπάρχουν ανάγκες και αυτές είναι στο δρόμο». Ζήτησε από άλλους δύο άστεγους να τον βοηθήσουν. Συγκέντρωσαν βιβλία και κοινοποίησαν την ιδέα τους μέσα από μια σελίδα στο Facebook. «Βιβλία που για κάποιους δεν είναι χρήσιμα, για κάποιους άλλους είναι απαραίτητα», έγραφε. Έτσι και έγινε. Ένα ζευγάρι έφερε σπάνια βιβλία Μαθηματικών, διάσημων Γάλλων και Ελλήνων μαθηματικών. Τα είχαν χρόνια στη βιβλιοθήκη τους, καθώς ο παππούς τους ήταν ακαδημαϊκός μαθηματικός. Για χρόνια τα κρατούσαν για συναισθηματικούς λόγους μέχρι που αποφάσισαν να τα χαρίσουν. Προσέγγισαν τη Μαθηματική Εταιρεία, η οποία όμως δεν ενδιαφέρθηκε. Τους απάντησαν ότι θα τα έστελναν στην ανακύκλωση. Κι όμως, αντί αυτά τα βιβλία να καταλήξουν στα σκουπίδια βρήκαν μία θέση στο Βιβλιοπωλείο των Αστέγων. «Ο πατέρας μιας γιατρού ήρθε και μας έφερε 500 βιβλία. Ήταν πολύ συγκινητικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Η συλλογή των βιβλίων πολλαπλασιάστηκε και ταυτόχρονα βρέθηκε χώρος να στεγαστεί το πλούσιο υλικό. Σήμερα στην Πειραιώς 132 φιλοξενούνται σχεδόν 20.000 βιβλία. Είναι τοποθετημένα σε παλέτες στο πάτωμα. Εκεί μπορούν οι αναγνώστες να βρουν τα πάντα. «Λογοτεχνία, ποίηση, παιδικά βιβλία, βιβλία μαγειρικής, οικονομικά, νομικά, εγκυκλοπαίδειες και λευκώματα». Το πιο παλιό βιβλίο της συλλογής έχει ημερομηνία έκδοσης 1854! Είναι το λατινοελληνικό λεξικό του Κουμανούδη, το οποίο πλέον δεν κυκλοφορεί στην αγορά.

Τίτλοι σπάνιοι, λευκώματα από μουσεία με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ακόμη βιβλία με χειρόγραφες αφιερώσεις των συγγραφέων είναι μερικά από τα στοιχεία της συλλογής. Όλα πωλούνται στην τιμή των 2 ευρώ. Είναι μια δραστηριότητα βιοπορισμού. Το μεροκάματο που βγαίνει κάθε μέρα μοιράζεται ισομερώς στους τρεις συνεργάτες και είναι αρκετό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους. Από τα έσοδα έχει εξασφαλιστεί το νοίκι για τους δύο. Ο κ. Λεωνίδας συνεχίζει να μένει στην αποθήκη.

Το πρόβλημα των αστέγων δεν είναι μόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Πηγή: www.mixanitouxronou.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώτα Συνιρίδου

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, μία κοινωνική λειτουργός με ακόρεστη αγάπη για τα βιβλία και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;