«Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας» της Stefanie Stahl

το παιδί που κρύβουμε μέσα μας
Πηγή: books.apple.com

To «Παιδί που κρύβουμε μέσα μας» είναι ένα βιβλίο που στοχεύει στην προσωπική ανάπτυξη μέσω της κατανόησης των πράξεων μας υπό το πρίσμα της κατανόησης του εσωτερικού παιδιού που κρύβουμε μέσα μας. Το βιβλίο έρχεται από τις εκδόσεις Διόπτρα και απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες – γονείς, ψυχολόγους, συμβούλους, εκπαιδευτικούς ή απλά ανθρώπους που θέλουν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να επιλύσουν τα πιο περίπλοκα στοιχεία του εαυτού τους.

Η συγγραφέας του βιβλίου Stefanie Stahl, είναι βραβευμένη ψυχολόγος με πολλαπλές ειδικεύσεις στον χώρο. Έχει συγγράψει πολυάριθμα επιτυχημένα βιβλία, μεταξύ των οποίων τα βιβλία Ννν… όχι! – Jein! και Η Zωή Mπορεί να Eίναι και Aπλή! – Leben kann auch einfach sein!

Η γραφή του βιβλίου είναι απλή και επεξηγηματική ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητή από οποιονδήποτε αναγνώστη και όχι μόνο από το επιστημονικά καταρτισμένο αναγνωστικό κοινό. Η συγγραφέας επιλέγει να γράψει το βιβλίο της σε β’ ενικό πρόσωπο. Όπως εξηγεί, το εσύ γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στον αναγνώστη και τον συγγραφέα. Μάλιστα με το εσύ στοχεύει κατευθείαν να μιλήσει στο παιδί που κρύβει κάθε αναγνώστης μέσα του. Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν απευθυνόταν στο εσείς.

Ποιο είναι το «Παιδί που κρύβουμε μέσα μας»;

Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας είναι το εσωτερικό παιδί που χωρίζεται σε φωτεινό και σκοτεινό παιδί. Το σκοτεινό και το φωτεινό παιδί επηρεάζουν το Ενήλικο Εγώ μας σε όλες τις καθημερινές μας εκφάνσεις – σκέψεις, δράσεις, πράξεις. Ο τρόπος που βιώνουμε τις καταστάσεις και τα συναισθήματά μας, όπως μας εξηγεί η συγγραφέας, εξαρτώνται από τις εμπειρίες των παιδικών μας χρόνων. Το βιβλίο μιλά και αναλύει διεξοδικά για τις εμπειρίες που διαμορφώνουν το σκοτεινό και το φωτεινό παιδί που υπάρχει μέσα μας. Αυτό το τμήμα της προσωπικότητάς μας που περιλαμβάνει το εσωτερικό παιδί διαμορφώνεται τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής μας.

Το φωτεινό παιδί αντιπροσωπεύει τα θετικά βιώματα και τις εμπειρίες μας. Αντίθετα το σκοτεινό παιδί περικλείει τις αρνητικές μας πεποιθήσεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα που προέρχονται από αυτές. Το σκοτεινό παιδί λοιπόν φαίνεται να είναι εκείνο που προκαλεί τα προβλήματα στην ενήλικη ζωή μας. Ο καθένας μας έχει και τις δύο κατηγορίες του εσωτερικού παιδιού, ακόμα και εάν έζησε υπέροχα ευτυχισμένα χρόνια. Αυτό θα το καταλάβει ο κάθε αναγνώστης κατά την διάρκεια της μελέτης του βιβλίου. Στόχος του βιβλίου είναι να μας μάθει πως να ενθαρρύνουμε το φωτεινό παιδί που κρύβουμε μέσα μας, αλλά και πως θα παρηγορήσουμε το σκοτεινό παιδί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σκοτεινό παιδί

Αυτή η διαδικασία απαιτεί αρχικά την κατανόηση και την συνειδητοποίηση του τι εστί σκοτεινό παιδί. Η συγγραφέας χωρίζει το βιβλίο της σε πολλά μικρά κεφάλαια. Στο πρώτο μέρος αναλύει το σκοτεινό παιδί, ενώ  στο δεύτερο το φωτεινό παιδί. Η κατανόηση για το τι περικλείει το σκοτεινό παιδί θα μας βοηθήσει να φτάσουμε και να εδραιώσουμε στο δεύτερο μισό του βιβλίου, το φωτεινό παιδί στην καθημερινότητά μας. Το κάθε κεφάλαιο έχει αρχή, μέση και συμπέρασμα. Αυτό εξυπηρετεί τον αναγνώστη να διαβάσει ξανά και ξανά τα κεφάλαια με διαφορετική σειρά. ‘Η και να επιστρέψει σε ένα σημαντικό για εκείνον κεφάλαιο ώστε να το μελετήσει εκ νέου.

Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια είναι το «Πως η παιδική μας ηλικία διαμορφώνει τη συμπεριφορά μας». Είναι ένα συνδετικό κεφάλαιο για να εισαχθεί κάθε αναγνώστης στην κατανόηση του σκοτεινού παιδιού. Σε αυτό το κεφάλαιο και τα υποκεφάλαιά του θα κατανοήσετε τι περιλαμβάνει το σκοτεινό παιδί και από τι τροφοδοτείται. Σημαντική είναι η στάση και η σχέση των γονέων ως προς το παιδί. Μέσα από τις ασκήσεις θα μπορέστε να ανακαλύψετε το δικό σας σκοτεινό παιδί και να εντοπίσετε κάθε δείγμα εμφάνισής τους στην ενήλικη ζωής σας. Μόνο μέσα από την αναγνώριση θα ανακαλύψετε το φωτεινό παιδί. Η συγγραφέας μάλιστα κάνει πολλές αναφορές και τονίζει την σημαντικότητα της αυτεπίγνωσης και της ενδοσκόπησης.

Συγκεκριμένα στο πρώτο μισό κεφάλαιο θα μάθετε: ποιες είναι οι εμπειρίες που τροφοδοτούν το σκοτεινό παιδί, ποιες είναι οι πεποιθήσεις του σκοτεινού παιδιού, ποια είναι τα συναισθήματα του σκοτεινού παιδιού, ποιοι είναι και  τι ρόλο διαδραματίζουν οι αμυντικοί μηχανισμοί. Κάθε ένα από αυτά τα κεφάλαια αναλύονται εκτενώς και με πολλή σαφήνεια, παραδείγματα αλλά και ασκήσεις ώστε να ανακαλύψεις στην πράξη το σκοτεινό παιδί σου.

Το φωτεινό παιδί

Στο δεύτερο μισό κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφέας αφιερώνεται στο φωτεινό παιδί που θέλουμε να ανθίσει και να πάρει την θέση του σκοτεινού παιδιού. Το φωτεινό παιδί είναι μια υπέροχη συναισθηματική κατάσταση που αρέσει σε όλους μας. Είναι χαρούμενο, χαμογελάει, δρα αυθόρμητα, δεν συγκρίνει τον εαυτό του με άλλους, χορεύει και χαίρεται την ζωή.

Για να φέρουμε στην επιφάνεια το φωτεινό παιδί δεν πρέπει να μείνουμε στα παλιά συναισθηματικά μας μοτίβα. Χρειαζόμαστε ένα εναλλακτικό όραμα. Τα κεφάλαια που μιλούν για το φωτεινό παιδί θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις το δικό σου εσωτερικό όραμα, να είσαι υπεύθυνος για την ευτυχία σου, να ανατρέψεις τις πεποιθήσεις σου, να κάνεις τις αμυντικές στρατηγικές ωφέλιμες. Με λίγα λόγια θα σε βοηθήσουν να δώσεις χώρο στο εσωτερικό φωτεινό παιδί να αναπτυχθεί. Όπως και στα κεφάλαια με το σκοτεινό παιδί, έτσι και στο φωτεινό παιδί, υπάρχουν πληθώρα ασκήσεων και παραδειγμάτων που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις το φωτεινό παιδί που κρύβεις μέσα σου.

Ενδεικτικά μερικά υποκεφάλαια που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις το φωτεινό παιδί είναι: Να είσαι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό σου, Απόλαυσε την ζωή σου!, Μάθε πότε να τα παρατάς, Θέσε υγιή όρια!, Μάθε να λες όχι, Φρόντισε να έχεις χόμπι και ενδιαφέροντα, Μη φοβάσαι να είσαι ο εαυτός σου. Μόλις διαβάσεις τα κεφάλαια και κατανοήσεις όσο αναφέρονται σε αυτά, μπορείς να κάνεις μότο ζωής σου μερικούς από τους τίτλους που θα σε βοηθούν πάντα να δρας πάντα με το φωτεινό παιδί που κρύβεις μέσα σου.

Συνοπτικά:

Το βιβλίο «Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας», θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσει και να συμφιλιωθείς με το παιδί που κρύβεις μέσα σου και να ανακαλύψεις όλες τις πλευρές του – θετικές ή αρνητικές. Οι οδηγίες, οι συμβουλές αλλά και οι πρακτικές ασκήσεις που μοιράζεται η συγγραφέας μαζί μας θα μας βοηθήσουν να επικοινωνήσουμε αλλά και να δουλέψουμε με κάθε πτυχή του εαυτού μας προς το καλύτερο.

 

Ένα βιβλίο το οποίο δεν θα διαβάσεις μόνο μία φορά και θα σε συντροφεύει σε ολόκληρη τη ζωή σου.
Psychologie bringt dich weiter γερμανικό περιοδικό ψυχολογίας

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Τουρλίδα

Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον και προσπαθώ πάντα να κοιτάω-ή να βρίσκω-την θετική πλευρά των γεγονότων. Πολυλογού και κοινωνική αλλά ταυτόχρονα μοναχική. Υπερ-αναλύω σχεδόν τα πάντα και μέσα από την γραφή βρίσκω λίγη γαλήνη. ‘’Success doesn’t come to you; you go to it’’ Marva Collins

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;