Το ματωμένο του έργο ή η ένοχη αθωότητα ενός ήρωα, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Ανοίγεις ένα ακόμα βιβλίο και βρίσκεις νέους κόσμους. Στη Σκωτία, για παράδειγμα, του 19ου αιώνα εύκολα μπορεί ένας συγγραφέας να σε ταξιδέψει. Η δυσκολία ίσως υπάρχει όταν θα πρέπει να μεταφερθείς στον ψυχισμό των ηρώων και στους εγκεφαλικούς συνειρμούς τους, την ως άνω περίοδο.

Στο βιβλίο Το ματωμένο του έργο ο αναγνώστης καλείται αντιμέτωπος με μια πολυεπίπεδη αφήγηση και με τεχνικές απόδοσης που διαφοροποιούνται από τη συνήθη γραμμική μορφή. Τα στοιχεία για την ιστορικότητα των γεγονότων, η δομή της πλοκής, η χαρτογράφηση των χαρακτήρων, αλλά και η σύνδεση όλων αυτών ώστε να διαμορφωθεί ένα συμπαγές υλικό, αποδίδονται μέσα από εναλλαγές αφηγητή, προσώπων, ύφους και παραθέματα (επιστολές, καταθέσεις, κείμενα, εκθέσεις κ.λπ.).

Παρ’ όλη όμως την «άναρχη» αυτή κειμενική υπόσταση του βιβλίου ο αναγνώστης δεν χάνεται, ούτε αποδιοργανώνεται. Αντίθετα μάλιστα η προσεκτική εναλλαγή λειτουργεί σαν διαλειμματική αφήγηση που και ξεκουράζει από τη μονοτονία, αλλά και αφυπνίζει τον δέκτη. Μικρές οχλήσεις που κυρίως τον κρατούν σε εγρήγορση. Οι σελίδες γυρνούν και όλα μοιάζουν καινούργια. Ακόμα και οι πρώτες αυτονόητες σκέψεις διαλύονται στην εξέλιξη και ο αναγνώστης καλείται να είναι παρών, συμμέτοχος και απόλυτα ενεργός.

Θεματικά ίσως δεν χρειάζεται να αποτυπώσουμε κάτι, μιας και το οπισθόφυλλο του βιβλίου αρκεί για να μας βάλει στο πνεύμα του τι κρύβουν οι σελίδες του. Αυτό, όμως, που κανένα οπισθόφυλλο δεν θα μπορούσε να μας αποκαλύψει είναι η απλή εφευρετικότητα της αφήγησης που χρησιμοποιεί με εύστοχο τρόπο ο συγγραφέας, όπως επίσης και η μετριασμένη -απόλυτα ζυγισμένη- χρήση των ιστορικών και άλλων στοιχείων, σε σχέση με τη μυθιστορηματική χροιά. Και στο συγκεκριμένο βιβλίο με επιτυχία «μαθαίνεις» και πείθεσαι για την αληθοφάνεια των στοιχείων αυτών, ενόσω η πλοκή εκτυλίσσεται και αναζητάς λύτρωση για Το ματωμένο του έργο.

Ο συγγραφέας φλερτάρει με τον υποψιασμένο αναγνώστη και ενώ του επιτρέπει συνειρμούς μέσα απ’ την προοικονομία και τους προϊδεασμούς, παράλληλα τον ξεγελά, όχι στην αυτονόητη κρίση, αλλά στην τρόπο εφαρμογής της εναλλακτικής. Κάπως έτσι τον κρατά δέσμιο και τον οδηγεί στη λογική εκτίμηση της υπέρβασης, μέχρι να καταλήξει στην πιο απλή παραδοχή με αντικρουόμενες αφηγήσεις.

Advertisement

 

 

 

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει τι συμβαίνει στο μυαλό του άλλου, όπως δεν μπορεί να δει τι συμβαίνει μέσα σε μια πέτρα.

 

 

 

 


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Μια ακαταμάχητη και πρωτότυπη ιστορία για την αμφιλεγόμενη φύση της αλήθειας, ακόμα κι όταν τα γεγονότα μοιάζουν ξεκάθαρα. Ένα σαγηνευτικό λογοτεχνικό θρίλερ τοποθετημένο σ’ ένα σκληρό τοπίο, όπου η άσκηση εξουσίας είναι αυθαίρετη.

Υποψήφιο για το βραβείο Booker 2016
Βρισκόμαστε στο έτος 1869. Ένα κτηνώδες τριπλό φονικό σε μια απομονωμένη κοινότητα των σκοτσέζικων Χάιλαντς οδηγεί στη σύλληψη ενός νεαρού ονόματι Ρόντερικ Μακρέι.
Ένα βιογραφικό κείμενο γραμμένο από τον κατηγορούμενο διασαφηνίζει ότι είναι ένοχος, αλλά εναπόκειται στους λαμπρότερους νομικούς και ψυχιατρικούς εγκεφάλους της χώρας να αποκαλύψουν τι τον οδήγησε να διαπράξει αυτά τα στυγνά και βίαια εγκλήματα.
Ήταν τρελός; Μόνο η ευγλωττία και η πειστικότητα του δικηγόρου του μπορεί να σώσουν τον Μακρέι από την αγχόνη.

Ένα εκπληκτικό κείμενο. Μια φωνή εντυπωσιακά αυθεντική.
Telegraph

Εστιάζει σε μια ασυνήθιστη ιστορική περίοδο… Μια ιστορία που διαβάζεται με δαιμονισμένη ταχύτητα και αξίζει όλη την προβολή που της πρόσφερε η υποψηφιότητα για το Booker.
Guardian

Συναρπαστικό, γραμμένο με μαύρο χιούμορ, ευφυές… Ταράζει τα νερά και βάζει φωτιά στη φαντασία.
Times

Η συγκλονιστική ιστορία τριών φόνων, ένα αληθινά ευφάνταστο ιστορικό μυθιστόρημα, με λαμπρή γραφή – αληθινό κατόρθωμα.
Herald, Βιβλίο της Χρονιάς

Advertisement

Ο συγγραφέας του βιβλίου

Ο Graeme Macrae Burnet (Γκρέαμ Μακρέι Μπερνέτ, 1967) γεννήθηκε στο Κιλμάρνοκ της Σκοτίας. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Σινεμά στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους. Έζησε κάποια χρόνια στη Γαλλία, την Τσεχία και την Πορτογαλία. Έχει εκδώσει ένα ακόμα μυθιστόρημα με τίτλο The Disappearance of Adele Bedeau(2014).

Το Ματωμένο του έργο μεταφράζεται σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες, ενώ συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Booker. Ζει στη Γλασκόβη.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ο Γιώργος Σπυράκης είναι απόφοιτος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργικής Γραφής» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εργάζεται ως δικηγόρος στην Αθήνα. Γράφει διηγήματα και μυθιστορήματα, αρθρογραφεί σε sites και blogs, αναζητώντας κάτι απ’ τα παιχνίδια του νου μας. Είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος και συντονιστής για το τμήμα δημιουργικής γραφής στο ΣΔΕ φυλακών Κορυδαλλού, όπου και διδάσκει στους μαθητές-κρατούμενους δημιουργική γραφή. Η πρώτη του συλλογή διηγημάτων κυκλοφορεί με τίτλο: «Pequeñas Fobias – Μικρές Φοβίες». Από τη LIBRON Εκδοτική κυκλοφορεί και το μυθιστόρημα με τίτλο «ε.σύ» [2016] και η συλλογή αφηγημάτων με τίτλο «Δεκαεπτά φορές» [2017].

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;