Το καλοκαίρι είναι νουάρ: 4 προτάσεις για καλοκαιρινές βραδιές περιπέτειας

noir
Πηγή εικόνας: tlife.com

Απαγωγές, συναντήσεις που αποβαίνουν μοιραίες, μυστηριώδεις εξαφανίσεις,προδωσία,το τέλειο έγκλημα και στο τέλος ένα αίσθημα ικανοποίησης του αναγνώστη  που επέλεξε ενα νουάρ μυθιστόρημα για το καλοκαίρι του. Δεν είναι τυχαίο που κάθε καλοκαίρι, οι πάγκοι στα βιβλιοπωλεία γεμίζουν με νουάρ μυθιστορήματα.

Τα βιβλία βέβαια δεν γνωρίζουν εποχές, αλλα μια βουτιά σε ιστορίες μυστηρίου, με την αγωνία να κορυφώνεται, πάντοτε είναι δροσιστική, ενα ζεστό βράδυ του καλοκαιριού.

Ακολουθούν, 4 προτάσεις νουάρ μυθιστορημάτων που σε συνδυασμό με μια παγωμένη μπύρα, σίγουρα θα δροσίσουν  και θα ταξιδέψουν τον αναγνώστη με εναν τρόπο μυστηριακό, σκοτεινό και οπωσδήποτε ευφάνταστο.

ΛΕΥΚΗ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ

Maurice Attia
Πηγή εικόνας: deskgram.net

Ρούμι ή Ανισέτ, εσείς επιλέγετε, καλώς ήρθατε στη Γουαδελούπη. Ο Μωρίς Ατιά, επιστρέφει με νέα νουάρ τριλόγια που χρονικά εκτελέιται απο το 1976 εως το 1981, και την συστήνει με αυτό το πρώτο μυθιστόρημα.

Βασικοί πρωταγωνιστές ο Πάκο Μαρτίνεθ,ενας αντιφατικός χαρακτήρας, γιος ισπανου αναρχικού, πρώην αστυνομικός με πτυχίο γαλλικής φιλολογίας και νυν δικαστικός συντάκτης και κριτικός κινηματογράψου στην εφημερίδα Le Provoncal.

Η καθημερινή ρουτίνα του, διαταρράσεται οταν χτύπαει το τηλέφωνο του, και κάπως έτσι συστήνεται ο δεύτερος πρωταγονιστής του βιβλίου, ονόματι Κούπι. Στενός πρώην συνεργάτης και φίλος του Πάκου, αλκοολικός, ο οποιος έχει καταφύγει στην Καραιβική με την συντροφο του Ευα.

Απελπισμένος τηλεφωνεί στον Πάκο,και κάπως έτσι συναντίουνται οι δυο παλιοί φίλοι στην Γουαδελούπη, με στόχο, τι άλλο,την εξιχνίαση ενός εγκλήματος.

Ένα έγκλημα, για το οπόιο κινδυνέυει να κατηγορηθεί ο Κούπι ως συνένοχος, καθώς τυχαίνει και γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας του αρχιτέκτονα Σελεστέν Φαραπάτι, του καινούργιου συντρόφου της Ευας. Περίεργα μπλεγμένος σε αυτή την ιστόρια, αποφασίζει να ζητήσει την βοήθεια του παλιού κα του φίλου.

Advertisement

Ο Μωρίς Αττία, με την ιδιότητα του ψυχίατρου-ψυχαναλυτή, αναλύει τους χαρακτήρες με έναν τρόπο, οπου ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή  με τα αδιέξοδα τους, το παρελθόν τους, τα αδύναμα σημεία τους.

Ο τρόπος γραφής του Μωρίς Αττία, και η περιγραφικότητα των εικόνων του, μεταφέρουν τον αναγνώστη στην Καραιβική του λαθρεμπορίου, των ναρκωτικών και του εγκληματος, σε συνδυασμο με το πολιτικό και οικονομικό κλίμα της εποχής.

Attia Maurice, Η Λευκή Καραιβική, μετάφραση: Σκιαδέλλη Χαρά,εκδόσεις Πόλις.

Νυχτερινές Ικεσίες

Gamboa
Πηγή εικόνας: goodreads.com

Απο την Καραιβική του Μωρίς Αττιά, πεταγόμαστε μέχρι την Κολομβία,όπου ο Gamboa Santiago, μας συστήνει τις Νυχτερινές Ικεσίες. Ένα συγχρονο νουάρ μυθιστόρημα, όπου συναντίεται η αδελφική αγάπη, οι τέχνες και οι μεγαλές ελπίδες, με τη διαφθορά, τη βία, το χρήμα και το αλκοολ.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου, ο Μάνουελ, φοιτητής φιλοσοφίας απο την Κολομβία, ο οποιος βρίσκεται στη Μπανγκόκ προφυλακισμένος, με την κατηγορία της κατοχής ναρκωτικών.

Ο Μάνουελ, αν δεν παραδεχτεί την ενοχή του, κινδυνέυει να καταδικαστεί σε θάνατο. Εμπιστευέται την ιστορία του,στον δευτερο πρωταγωνιστή του βιβλίου, στον πρόξενο της Κολομβίας.

Ο μοναχικός φοιτητής φιλοσοφίας, βρέθηκε στην Μπανγκόκ, πηγαίνοντας προς το Τόκιο, με σκοπό να βρεί την αδερφή του, που εξαφανίστηκε πριν τέσσερα χρόνια, και έμαθε πως ζει εκει, μπλεγμένη σε ενα κύκλωμα πορνέιας. Ο πρόξενος, αποφασίζει να βοηθήσει τον Μάνουελ, πέρνωντας την υπόθεση του ως προσωπική.

Ενα μυθιστότημα κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα, οπου στις σελίδες του, εξιστορούνται ιστορίες αγάπης, αφοσίωσης, θυσίας και επιμονής, με μια παράλληλη κριτική στην εποχή της διακυβέρνησης Ουρίμπε στην Κολόμβια.

Ο αναγνώστης ταξιδεύει απο την Μπογκοτά στην Μπανγκόκ, απο το Νέο Δέλχι στο Τόκιο και την Τεχεράνη και παράλληλα διαβάζει για την αγάπη, την εκμετάλλευση, τους συμβιβασμούς της εξουσίας και τον πόνο. 

Advertisement

Ένα βιβλίο, απο αυτα, που πραγματικά δεν θες να τελείωσει.

Σαντιάγο Γκαμπόα, Νυχτερινές Ικεσίες, μετάφραση Κνήτου Βασιλική, εκδόσεις Πόλις.

Στριπτίζ

Simenon
Πηγή εικόνας: ebooks.gr

Ο τίτλος προιδεάζει τον αναγνώστη, αφού ο τόπος που διαδραματίζεται η ιστόρια, είναι στο Μονικό, ένα καμπαρέ στις Κάννες, με καθημερινό σόου στριπτίζ. Εξωτερικά, είναι άλλο ένα καμπαρέ της Γαλλικής Ριβίερας, εσωτερικά όμως, το Μονικό, κρύβει εναν κόσμο γεμάτο φιλοδοξίες σε συνδυασμό με ανταγωνισμό, κόντρες και ζήλεια.

Πρωταγωνιστές αυτού του μικρόκοσμου είναι η μαντάμ Φλοράνς, ο συζηγος της Λεόν, και η Σελίτα. Μια επαγγελματίας χορεύτρια, όπου στα τριάντα δύο της, με αγωνία βλέπει ότι η δημοφιλία της ως στριπτιζέρ ξεκινά να φθείνει και βάζει ως στόχο να διαδεχτεί την αφεντικίνα της και μαντάμ Φλοράνς.

Παράλληλα, έχει κλέψει την καρδία του συζήγου της μαντάμ Φλοράνς και συνιδιοκτήτη του Μονικό, Λεόν. Προσκολλημένος πάνω της, εκεινη νιώθει οτι δεν έχει να φοβάται τίποτα, μέχρι που μια ημέρα, όλα ανατρέπονται.

Στο Μονικό, εμφανίζεται μια καινούργια νεαρή κοπέλα, σαγητευτική και αθώα, η λεγόμενη Μώντ. Οι πελάτες την επιζητούν όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα ο Λεόν να την κάνει πρωταγωνίστρια τόσο στο πρόγραμμα του καμπαρέ όσο και στη ζωή του.

Καπως έτσι, ξεκινά στο βιβλίο, το ξεγλυμωμα των χαρακτήρων των πρωταγωνιστών. Η αντιζηλία κυριαρχεί με μοναδικό σκοπό την ήττα του αντιπάλου, ακόμα και με αθέμιτα μέσα. Το καμπαρέ, μετατρέπεται σε ένα πεδίο επιβίωσης και κυριαρχίας και για τους τέσσερις χαρακτήρες του βιβλίου. 

Το αφηγηματικό ύφος του Simenon, δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στον αναγνώστη,οι σκηνές διαλέγονται η μία την άλλη,χωρις περιττές αναφορες, με αυξομείωση της έντασης.

 Ένα νουάρμυθιστόρημα, στο οποιο αποτυπωνεται η ανθρώπινη ψυχη και η περιπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και ανήκει στην κατηγορία των σκληρών μυθιστορημάτων, έτσι όπως τα αποκαλεί ο ίδιος ο Σιμενόν.

Advertisement

Simenon Georges, Στριπτίζ, μετάφραση:Αργυρώ Μακάρωφ, εκδόσεις Άγρα.

ΓΕΡΟΥΛΝΤΕΛΓΓΕΡ, Εγκλημα στην Μογγολια

Γερουλντελγγέρ
Πηγή εικόνας: ebooks.gr

Ενα νουάρ μυθιστόρημα, το οποίο τιμήθηκε με 11 βραβεία και θεωρείται ως ενα απο τα 3 πιο σημαντικά αστυνομικά μυθιστορήματα. Κεντρικός ήρωας, ο αστυνομικός διοικητής Γερουλντεγγέρ. Ένας πονεμένος άνδρας, ο οποιος ζει με το βάρος της δολοφονημένης κόρης του, ένα εγκλημα που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

Η γυναίκα του έχει εξαφανιστεί και η μονάκριβη του κόρη, τον μισεί. Ο ήρωας, έρχεται για να ξεκαθαρίσει μια σκοτείνη υποθεση, μια σειρά απο δολοφονίες Κινέζων και μερικών ντόπιων κοριτσιών.

Ο αστυνομικός διοικητής, σε συνεργασία με τους άλλους πρωταγωνιστές του βιβλίου, την αστυνόμο Ογιούν και τον ιατροδικαστή Σαλονγκό, προσπαθούν να εξιχνιάσουν τις δολοφονίες αυτές, πίσω απο τις οποίες κρύβονται οι ναζί.

Ο Μανούκ, ύστερα απο ένα ταξίδι στην Μογγολία, έγραψε το συγκεκριμένο noir μυθιστόρημα, δίοτι ήθελε να μοιραστεί τις εντυπώσεις του απο την ασιαστική χώρα.

Απο την αρχή του βιβλίου, ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται πόσο παράξενη είναι η χώρα, πλούσια σε παράξενες συνήθειες, προλήψεις και δυσιδαιμονίες. Το προηγούμενο καθεστώς είχε καταργήσει τα οικογενειακά επιδόματα με σκοπό να σπάσει την οργάνωση της κοινωνίας σε φατριές. 

Μια αυθεντική νουάρ περιπέτεια, με ανατροπές, έρωτα, σεξ, παρανομία και διεφθαρμένους αστυνομικόυς, γραμμένο απο έναν πολυταξιδεμένο συγγραφέα.

Manook Ian,Γερουλντελγγερ-Εγκλημα στην Μογγολια, μετάφραση:Πολυκανδριώτη Ράνια, εκδόσεις Στερέωμα

 

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;