Τι μας προσφέρει το διάβασμα; Vol. 1

Αν και μου άρεσε από μικρός το διάβασμα, ποτέ δε κάθησα να σκεφτώ τι πραγματικά είναι αυτό που με κάνει να θεωρώ το διάβασμα ως μία από τις αγαπημένες μου ασχολίες.
Κατά καιρούς είχα διαβάσει διάφορα άρθρα ή και βιβλία αναφορικά με την έξη του διαβάσματος. Δε σας κρύβω ότι στα περισσότερα διαπίστωνα τρομακτικές ομοιότητες μεταξύ των δικών μου σκέψεων για το διάβασμα και των συγγραφέων των εκάστοτε πηγών. Και όχι με τον ενδεχομένως φιλοσοφικό ή ρομαντικό τρόπο αλλά με τον χειροπιαστό! Στο πρώτο άρθρο λοιπόν του μικρού αφιερώματος για το διάβασμα, θα δούμε μερικά από τα σημαντικότερα συναισθήματα που πηγάζουν από το διάβασμα. Ξεκινάμε;

Τι μας προσφέρει το διάβασμα

  1. Η προσμονή της αγοράς: ξεκινάμε από τα βασικά! Πηγαίνουμε στο βιβλιοπωλείο ή αγοράζουμε ηλεκτρονικά τα βιβλία που μας ενδιαφέρουν και δεν αισθανόμαστε ότι μας παίρνουν τα χρήματα από την τσέπη όπως συμβαίνει πολλές συναλλαγές καθημερινά. Στεκόμαστε στην ουρά και αδημονούμε ώστε η νέα κυκλοφορία ή το από καιρό εξαντλημένο διαμάντι που ανακαλύψαμε, να γίνει δικό μας και να ξεκινήσουμε το διάβασμα.
  2. Ταξιδεύουμε σε όλη την γη (ή και έξω από αυτή): πολλές φορές, όταν είμαστε πλήρως συγκεντρωμένοι στο διάβασμα αισθανόμαστε ότι έχουμε ταξιδέψει μαζί με τους πρωταγωνιστές σε χώρες μακρινές, άγνωστες και ονειρικές. Είτε έχουμε επισκεφθεί, είτε όχι το μέρος που μας περιγράφει ο συγγραφέας, ένα είναι σίγουρο: έχουμε κάνει ένα δωρεάν ταξίδι σε άλλους κόσμους. Πόσες φορές δε μαγευτήκαμε από τα τοπία της Κούβας ή τις ομορφιές των μεσογειακών χωρών ενώ στην πραγματικότητα, δεν έχουμε πάει ποτέ; Προσωπικά, πάντα ήθελα να ταξιδέψω με τον Υπερσιβηρικό αλλά προς το παρόν, δε το έχω κάνει. Βρήκα όμως ένα βιβλίο που με ταξίδεψε έως το μακρινό Βλαδιβοστόκ και μάλιστα, χωρίς εισητήριο! Να λοιπόν ένα μόνιμο free pass προς όλο τον κόσμο, το διάβασμα!
  3. Μουσική και πάλι μουσική: η συγγραφή και η μουσική είναι δύο από τις τέχνες που αν μη τι άλλο, όλοι θα θέλαμε να είχαμε το ταλέντο ώστε να τις εξασκούμε. Αγαπημένα βιβλία (όπως εδώ, εδώ και εδώ αλλά και εδώ) μας έχουν ταξιδέψει με τις μουσικές τους αναφορές και έντυσαν το διάβασμα με την καλύτερη συνοδεία. Σκεφτείτε, πόσες φορές δε πιάσαμε τον εαυτό μας να τραγουδά νοερά ό,τι αναφέρει ο συγγραφέας στο κείμενό του; Μέσα από το διάβασμα μπορούμε να βρούμε πραγματικά μουσικά διαμάντια, γνώριμα ή μη, που θα ανοίξουν ακόμη περισσότερο το μυαλό και την οπτική μας.
  4. Κλαίμε, γελάμε και συγκλονιζόμαστε: μπορεί να είναι μία βιογραφία, μια αληθινή ιστορία ή ακόμη και ένα τελείως φανταστικό γεγονός. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία! Όταν μία ιστορία καταφέρνει να βγει από το ανάγνωσμα και να παρουσιάζεται ολοζώντανη μπροστά σου, είναι κάτι μοναδικό. Και ως κάτι μοναδικό, είναι κάτι πραγματικά δικό σου. Ο καθένας μας θα το αντιληφθεί διαφορετικά αλλά η διαφορετικότητα αυτή είναι που θα δώσει και νόημα στο διάβασμα κάθε φορά!
  5. Μαθαίνουμε: έχω ακούσει από πολλούς νέους ανθρώπους την φράση «δε διαβάζω». Η συνήθης απάντηση είναι «μάλλον δεν έχεις βρει κάτι καλό για να ξεκινήσεις». Και νομίζω πως δεν είναι λανθασμένη απάντηση! Άλλωστε, πως μπορείς να μη διαβάζεις την στιγμή που μπορείς να μάθεις για τόσα πολλά πράγματα; Όλοι μας έχουμε κάποιο ενδιαφέρον. Μπορεί να είναι τα ταξίδια, η μουσική, τα αθλήματα ή ο κινηματογράφος. Δεν υπάρχει καμία απολύτως κατηγορία που να μην έχει τα αντίστοιχα βιβλία ώστε να ξεκινήσει κάποιος το διάβασμα! Παράδειγμα: ο κόσμος τα τελευταία χρόνια περιμένει με λαχτάρα κάθε επεισόδιο του Game of Thrones. Γιατί λοιπόν, να μη διαβάσει και τα βιβλία του; (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis)
  6. Διαλύουμε τα σύννεφα: είτε το πιστεύουμε είτε όχι, υπάρχουν βιβλία που όντως θα αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. (Όπως αυτό, αυτό και σίγουρα αυτό) Και δε σημάινει ότι θα μας βάλουν σε μία δογματική πορεία! Το διάβασμα οφείλει να είναι ψυχαγωγικό αλλά με την ακριβή έννοια του όρου. Οφείλει λοιπόν να μας εξευμενίσει και να μας κάνει συμμέτοχους σε κάτι ανώτερο, κάτι πολιτιστικό και κάτι ουσιώδες. Διαβάζοντας μπορούμε να διαφωνήσουμε σε αρκετά, να αισθανθούμε πολλά αλλά να μάθουμε ακόμη περισσότερα.


Το διάβασμα λοιπόν μπορεί να μας προσφέρει τόσα πολλά που δε φτάνει όχι μόνο ένα άρθρο αλλά ακόμη και όλα τα άρθρα του κόσμου ώστε να μας περιγράψει ακριβώς τα οφέλη του. Προσπάθησα να περιγράψω σύντομα όσα μου ήρθαν πρώτα πρώτα στο μυαλό αναφορικά με το διάβασμα και τα συναισθήματα που πηγάζουν κάθε φορά που ξεκινώ κάτι νέο. Σίγουρα κάποιοι θα διαφωνήσουν, ενδεχομένως κάποιοι να συμφωνήσουν. Ένα όμως είναι το σημαντικό: το διάβασμα είναι αυτό που μας ενώνει όλους.
ΥΓ: Στο επόμενο άρθρο (Vol.2) θα αναφερθώ σε βιβλία που θεωρώ πως αξίζουν της προσοχής μας. Με μεγάλη μου χαρά θα έβλεπα τις προτάσεις σας!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παύλος Ιακωβίδης

Με καταγωγή από Καβάλα και τόπο διαμονής την Θεσσαλονίκη, γράφω για όσα διαβάζω και με συναρπάζουν ή για όσα ακούω και πιστεύω ότι αξίζει να ακουστούν. Αγαπώ ιδιαίτερα τους συγγραφείς που ζουν για να γράφουν και όχι όσους γράφουν για να ζουν. Μαζί θα μιλάμε για βιβλία και συγγραφείς, θέματα πολιτισμού αλλά και όση μουσική μπορώ να αγγίξω! Μπορείτε να με βρείτε στο paul.iakovidis2010@gmail.com!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;