Τι μας προσφέρει το διάβασμα; Vol. 2

Πριν από λίγες εβδομάδες, προσπάθησα να αποτυπώσω εν τάχει όσα πηγάζουν από το διάβασμα. Σε αυτό το δεύτερο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος, θα σημειώσω λίγα ακόμη με την πεποίηθηση πως όλο και κάτι ακόμη θα συμπληρωθεί εν καιρώ. Για να μη πολυλογώ, πάμε να δούμε τι ακόμη μας προσφέρει το διάβασμα:
1. Γινόμαστε και πάλι παιδιά: υπάρχει κανείς που δε θέλει να επιστρέψει στην παιδική του ηλικία και την ανεμελιά των χρόνων εκείνων; Με ένα καλό ανάγνωσμα, μπορεί να το κάνει γρήγορα, άκοπα και αέναα! Η παιδικότητα είναι κάτι που πολλοί αναζητούν και το διάβασμα μπορεί να την φέρει πίσω. Αρκεί να είμαστε έτοιμοι να την αγγίξουμε! Άλλωστε, μερικά εκ των αναγνωρισμένων ως καλύτερα βιβλία της ιστορίας, είναι βιβλία που τα διδαχθήκαμε ως παιδιά αλλά συνεχίζουν να μας διδάσκουν και ως μεγάλοι. (όπως αυτό αλλά και αυτό)
2. Δε ξεχνάμε: αναμφίβολα, η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη με τραγικά και μοιραία γεγονότα. Το διάβασμα μπορεί να μας απαλύνει την ανάμνησή τους αλλά αυτό που σίγουρα θα κάνει είναι να μας υπενθυμίζει. Και η υπενθύμιση δεν έχει σκοπό να μας γεμίσει μίσος, δίψα για εκδίκηση ή αρρωστήμενο ρατσισμό. Έχει σκοπό να μας διδάξει πώς ό,τι έγινε, μπορεί να ξανασυμβεί. (όπως έγινε τότε ή  τότε) Είναι στο χέρι μας να διαβάσουμε, να ψάξουμε και να ερευνήσουμε όσα έγιναν και να διασφαλίσουμε πως ό,τι έγινε, δε θα ξεχαστεί αλλά δε θα επαναληφθεί.
3. Αλλάζουμε: πόσοι από εμάς δε σκεφτήκαμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής ή στοιχεία του χαρακτήρα μας που κατά γενική ομολογία, δεν είναι και από τα καλύτερα χαρακτηριστικά μας; Το διάβασμα μπορεί να μας κάνει να βελτιώσουμε τον εαυτό μας για εμάς αλλά και για τους γύρω μας, για την δουλειά μας και την καθημερινότητά μας. Μικρές χρήσιμες συμβουλές και ιδέες που μπορούν να επανεκινήσουν το μυαλό μας και να αλλάξουν δραστικά την οπτική μας για όλα! Μερικά χρήσιμα παραδείγματα μπορείτε να βρείτε εδώ!
4. Μας φέρνει κοντά: ζούμε σε έναν κόσμο ο οποίος συνήθως έχει ένα ψηφιακό περιβάλλον ως τόπο εκκίνησης για τις ανθρώπινες σχέσεις. Πολλοί άνθρωποι που δεν είχαμε επαφή με τα social media (καλή ώρα) και τα διάφορα blogs, μέσω του διαβάσματος και της διάθεσης να μοιραστούμε αυτό που διαβάσαμε και μας έκανε εντύπωση, μπήκαμε σε ομάδες και forums που μας έφεραν πιο κοντά με ανθρώπους που δεν υπήρχε περίπτωση να γνωριστούμε!
5. Μας κρατά απασχολημένους: για πολλούς από εμάς, η αγαπημένη ώρα της ημέρας είναι όταν θα πάρουμε το βιβλίο μας και θα ξεκινήσουμε το διάβασμα. Και αυτό γιατί θα μπούμε στον κόσμο κάποιου άλλου και θα ζήσουμε σαν αυτόν τον άλλο για λίγο, ξεφεύγοντας από ό,τι μας κρατά πίσω! Επίσης, και θέλω να είμαστε ειλικρινείς ΟΛΟΙ, πολλές φορές όταν ξεκινάμε να τοποθετήσουμε ένα νέο απόκτημα στη βιβλιοθήκη φτάνουμε να έχουμε περάσει όλο μας το απόγευμα ξεσκονίζοντας, αλλάζοντας την σειρά και ξεφυλλίζοντας όλη την βιβλιοθήκη μας με εκφράσεις του τύπου: “Α, το είχα λοιπόν αυτό;” “Πω πω, κοίτα να δεις, είχα ξεχάσει τι καλό βιβλίο είναι…” κτλ κτλ. Άρα το διάβασμα έχει πολλές προεκτάσεις, όχι μόνο σαν ενέργεια αλλά και σαν διαδικασία για τους λάτρεις!
6. Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε την γλώσσα μας (ή και κάποια άλλη): άφησα τελευταίο ίσως το σημαντικότερο από εκπαιδευτικής άποψης πλεονέκτημα του διαβάσματος. Η διαδικασία της ανάγνωσης μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να εκφραστούμε ορθότερα, με περισσότερα επιχειρήματα και σε μία λογική σειρά. Κάθε βιβλίο, από ένα παραμύθι μέχρι ένα φιλοσοφικό δοκίμιο, θα μας δώσει μια διαφορετική οπτική της γλώσσας και θα μας βοηθήσει ώστε να χρησιμοποιήσουμε και εμείς την γλώσσα μας με πλουραλισμό. Ακόμα περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με μία ξένη γλώσσα, το διάβασμα θα μας βοηθήσει ώστε να κατανοήσουμε το γλωσσικό ιδίωμα και να αφομοιώσουμε τις αλλαγές!

Αυτό ήταν λοιπόν το δεύτερο μέρος αναφορικά με τα ωφέλη του διαβάσματος. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δε σκέφτηκα ή που μπορεί να μην απέδωσα σωστά. Το σημαντικό είναι αφενός να ακούσουμε την άποψή σας και αφετέρου, είτε έχω δίκιο είτε όχι, να ξεκινήσουμε όλοι το διάβασμα. Ο Κικέρων είχε πει πως αν κάποιος έχει μια βιβλιοθήκη και έναν κήπο, έχει όλα όσα χρειάζεται. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το διάβασμα, και σειρά μετά έχει ο κήπος!

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παύλος Ιακωβίδης

Με καταγωγή από Καβάλα και τόπο διαμονής την Θεσσαλονίκη, γράφω για όσα διαβάζω και με συναρπάζουν ή για όσα ακούω και πιστεύω ότι αξίζει να ακουστούν. Αγαπώ ιδιαίτερα τους συγγραφείς που ζουν για να γράφουν και όχι όσους γράφουν για να ζουν. Μαζί θα μιλάμε για βιβλία και συγγραφείς, θέματα πολιτισμού αλλά και όση μουσική μπορώ να αγγίξω! Μπορείτε να με βρείτε στο paul.iakovidis2010@gmail.com!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;