Θα σε βρω στον Παράδεισο του R.Matheson

Πηγή: dioptra.gr

Το «Θα σε βρω στον Παράδεισο» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο. Θίγει σημαντικά ζητήματα όπως τον θάνατο και τον αιώνιο έρωτα. Στην ανάγνωση και μόνο του τίτλου του βιβλίου, εστιάζουμε τη προσοχή μας στην λέξη «παράδεισος» που μας κατευθύνει προς δυο πλευρές: την επιθυμία και την πραγματοποίηση.

Η πρώτη ανάγνωση του τίτλου μας παραπέμπει στο να τον θεωρήσουμε έως μια επιθυμία του ατόμου που πενθεί προς τον άνθρωπο που έχασε. Έναν λόγο που δίνει, λόγος που κρύβει θρησκευτικές πεποιθήσεις για τις έννοιες του παραδείσου και της κολάσεως. Ο εκλιπών, λοιπόν, κατά τον πενθούντα είναι άτομο που αξίζει να βρεθεί στην μετά θάνατον ζωή του στον παράδεισο.

Η δεύτερη ανάγνωση του τίτλου έρχεται κατά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης του βιβλίου. Κατανοούμε, λοιπόν, πώς έγινε λόγος για την πραγματική συνάντηση των δυο στον παράδεισο. Σαν μια υπόσχεση που δόθηκε και πραγματοποιήθηκε. Συγκεκριμένα, μας τοποθετεί στην προσπάθεια της συνάντησης τους, καθώς ο ένας βρίσκεται στον παράδεισο και ο άλλος στην κόλαση. Ο Richard Matheson γράφει το βιβλίο του ύστερα από πολύχρονη έρευνα σχετικά με το θέμα της ζωής και του θανάτου. Πραγματικά αυτό αποδεικνύεται και από την παράθεση των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν στο τέλος του βιβλίου. Οι πηγές καταλαμβάνουν τρεις ολόκληρες σελίδες.

Λίγα λόγια για την πλοκή του βιβλίου «Θα σε βρω στον Παράδεισο»:

Ο Κρις Νίλσεν γυρνώντας αργά από το σινεμά με το αμάξι του γίνεται το θύμα ενός ατυχήματος, ένα ατύχημα που τον οδηγεί στον θάνατο. Ένα δυστύχημα. Έτσι ξεκινάει το βιβλίο, η αρχή είναι το τέλος του Κρίς. Γλαφυρά και άκρως ανατριχιαστικά περιγράφονται οι τελευταίες στιγμές του στην ζωή αλλά και η περίεργη κατάσταση που βιώνει στο μεταίχμιο της ζωής και του θανάτου. Ο Κρις αρχίζει να κινείται ανάμεσα σε έντονες εικόνες και χρώματα. Πρωταγωνιστής στον θάνατό του είναι η μνήμη και η έντονη παρουσία της γυναίκας του. Η γυναίκα του είχε αυτοκτονήσει και ο Κρις ένιωθε απελπισμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρώτο στάδιο της μεταθανάτιας ζωής του είναι η παράλληλη κίνησή του ανάμεσα σε αυτό που έχει βιώσει, αναμνήσεις με την οικογένεια του, που ζωντανεύουν ξανά και ξανά αλλά και την στασιμότητα που του δίνει ο θάνατος.  Το επόμενο σκαλοπάτι είναι ο παράδεισος. Στον Παράδεισο του Κρις δεν υπάρχει η παρουσία της γυναίκας που τόσο πολύ αγάπησε. Ο έρωτάς τους δεν μπορεί να παύσει να υπάρχει ακόμα και μετά τον θάνατο. Ο Κρις θα κάνει τα πάντα για να συναντηθούν. Προσπαθεί να την σώσει. Η αυτοκτονία της γυναίκας του περιγράφεται ως αμάρτημα που της στερεί τον Παράδεισο.

Κόλαση και Παράδεισος:

Αξίζει να σημειώσουμε πως στον Χριστιανισμό η αυτοκτονία αναφέρεται ως αμάρτημα καθώς ο ίδιος ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να αποφασίσει πότε θα τερματίσει την ζωή του. Το άτομο που αυτοκτονεί θα καταλήξει στην κόλαση γιατί απαρνήθηκε το Χριστό και όχι γιατί αυτοκτόνησε.

Οι επιλογές μας, λοιπόν, στην επίγεια ζωή μας φέρνουν στην Κόλαση ή στον Παράδεισο στη μετά θάνατον ζωή. Αυτό δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση της μεταθανάτιας αλλά και της επίγειας ζωής. Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικές είναι οι επιλογές μας και για ό,τι μας συμβαίνει δεν ευθύνεται κάποιος τρίτος αλλά εμείς οι ίδιοι. Μόνοι μας χαράζουμε την πορεία μας.

Είναι προσωπική επιλογή αν, μετά την ανάγνωση του βιβλίου, πιστέψουμε ότι υπάρχει «ζωή» μετά το σωματικό θάνατο. Ωστόσο, θα δεχτούμε την πιθανότητα ότι, ακόμα και αν δεν ζούμε για πάντα, η αληθινή αγάπη είναι αιώνια.

Η προσπάθεια του Κρις να σώσει την γυναίκα του και να την φέρει κοντά του αντικατοπτρίζει και την επίγεια ζωή. Το πώς δηλαδή δομούνται οι ανθρώπινες σχέσεις. Πόσο σημαντικό είναι να δίνεσαι στον έρωτα και να προσπαθείς με ανιδιοτέλεια να προσφέρεις στον/στην σύντροφό σου τα πάντα.

Πηγή: Pinterest – Σκηνή από την ομώνυμη ταινία

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Richard Burton Matheson (20 Φεβρουαρίου 1926 – 23 Ιουνίου 2013) ήταν Αμερικανός συγγραφέας και σεναριογράφος. Ασχολήθηκε κυρίως με τα είδη φαντασίας, τρόμου και επιστημονικής φαντασίας. Έχει γράψει 20 μυθιστορήματα και 100 διηγήματα, 19 σενάρια για τον κινηματογράφο και 55 για την τηλεόραση. Αρκετά μυθιστορήματα του Richard Matheson έγιναν ταινίες. Ο Richard Matheson έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία στη διάρκεια της συγγραφικής του σταδιοδρομίας, ανάμεσα στα οποία και το βραβείο Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Πηγή: Richard Matheson,https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Matheson

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Τουρλίδα

Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον και προσπαθώ πάντα να κοιτάω-ή να βρίσκω-την θετική πλευρά των γεγονότων. Πολυλογού και κοινωνική αλλά ταυτόχρονα μοναχική. Υπερ-αναλύω σχεδόν τα πάντα και μέσα από την γραφή βρίσκω λίγη γαλήνη. ‘’Success doesn’t come to you; you go to it’’ Marva Collins

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;