Μάθε τέχνη εν όψει καραντίνας

Μάθε τέχνη.. εν όψει καραντίνας
Πηγή εικόνας: gr.pinterest.com

Ποιος δεν ξέρει την λαϊκή σοφία «μάθε τέχνη κι άσ’την, κι αν πεινάσεις πιάστην»;

Μα θα το έλεγε η γιαγιά, ο παππούς, το θυμάσαι από το παιχνίδι με τις παροιμίες.. πάντως σίγουρα κάτι ήξεραν οι παλιοί και το έλεγαν. Ας μην σταθούμε στο κομμάτι της πείνας, αλλά του εγκλεισμού λόγω κορονοϊού. Σε καμία περίπτωση δεν θα άλλαζα το ρητό μιας που δεν είμαι καλή στην ομοιοκαταληξία.

Τις προάλλες, που δεν διάβαζα για την σχολή, καθώς έκανα μια εκπαιδευτική έρευνα στο διαδίκτυο, έπεσα πάνω σε μερικά χιουμοριστικά σκίτσα. Εκεί θυμήθηκα ότι κάποτε, στο δημοτικό, είχα ζητήσει από την μαμά μου να με γράψει σε μαθήματα ζωγραφικής. Μην τα πολυλογώ, δεν πήγα ούτε μία φορά και ακόμα ζωγραφίζω ανθρωπάκια με ευθείες γραμμές.

Όπως όλοι, μετά από εβδομάδες (έχω χάσει τον αριθμό) έγκλειστοι στο σπίτι, έχουμε καθαρίσει, πειραματιστεί με την μαγειρική, διαβάσει οτιδήποτε δεν έχει σχέση με την σχολή μας κ.ο.κ. Προσωπικά, αυτές τις μέρες σκέφτηκα έναν προς έναν τους στόχους που είχα θέσει στον εαυτό μου, αλλά δεν κατάφερα να ξεκινήσω καθώς δεν είχα τον χρόνο ή την ενέργεια, μετά από μια γεμάτη ημέρα. Εσύ όμως, πότε ήταν η τελευταία φορά που ξεσκόνησες τις γνώσεις σου στην κιθάρα, η οποία πλέον διακοσμεί την γωνία πίσω από την πολυθρόνα; Πότε ήταν η τελευταία φορά που έβγαλες μια artistic φωτογραφία με την υπερκάμερα του καινούργιου σου κινητού;

Λέω να σηκωθείς από τον καναπέ, να στείλεις το ανάλογο μήνυμα για να βγεις για τρέξιμο και με την ευκαιρία βγάλε καμία φωτογραφία το ηλιοβασίλεμα για να ξεσκουριάσεις. Αφού γυρίσεις, πάρε την κιθάρα από την γωνία και αφού σου άδειασε η γωνία, διάβασε ένα βιβλίο εσωτερικής διακόσμησης για να την γεμίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πολύ έντονη προστακτική, σκέφτηκα πως ήρθε η ώρα να πιάσουμε κάθε τέχνη που έχουμε αφήσει. Το άρθρο που ακολουθεί περιέχει μερικά βιβλία ανάπτυξης ικανοτήτων, για να γεμίσουν δημιουργικά οι έγκλειστες μέρες μας.

 

Μουσική

Μάθε τέχνη.. εν όψει καραντίνας
Πηγή εικόνας: vendora.gr

Ο συγγραφές Νίκος Θέρμος μπορεί να βοηθήσει με τα δύο μουσικά βιβλία του «Πώς να παίξετε κιθάρα, Πλήρης πρακτική μέθοδος κιθάρας χωρίς δάσκαλο με βασικά στοιχεία θεωρίας και αρμονίας». Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Fagotto.

Εάν είσαι βαθιά μουσικόφιλος σου προτείνω για την συλλογή σου τα «Metallica» και «Led Zeppelin» του Βασίλη Κοντόπουλου. Όπως και το βιβλίο «Pink Floyd: A storyful of secrets» του Κωνσταντίνου Τσάβαλου.

 

Φωτογραφία

Μικρά βήματα κάθε φορά. Ξεκίνα με το κινητό σου, εάν δεις ότι σου αρέσει η φωτογραφία επένδυσε τις οικονομίες σου στην αγορά μιας φωτογραφικής μηχανής. Στο ενδιάμεσο σου έχω μερικά βιβλία για να αναπτύξεις την ικανότητα σου στην τέχνη φωτογραφία.

Πλήρης οδηγός ψηφιακή φωτογραφία 4η εκ –  Freeman Michael

Μάθε τέχνη.. εν όψει καραντίνας
Πηγή εικόνας: public.gr

Μάθετε τα πάντα για την ψηφιακή φωτογραφία και αξιοποιήστε στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει!
Το βιβλίο αυτό σάς εξασφαλίζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, που δεν αφήνει καμία πτυχή του ασχολίαστη.
Είτε κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο χώρο της ψηφιακής φωτογραφίας είτε θέλετε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις που ήδη έχετε πάνω στο αντικείμενο, ο συγκεκριμένος οδηγός θα αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως το βιβλίο αναφέρεται τόσο στις ίδιες τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τα χαρακτηριστικά τους, όσο και στις διάφορες τεχνικές λήψης φωτογραφιών, αλλά και στην επεξεργασία εικόνων με υπολογιστή.

 

Σημειώσεις για την φωτογραφία – Stieglitz Alfred

τέχνη εν όψει καραντίνας
Πηγή εικόνας: public.gr

Έχω κάνει τα πάντα για τη φωτογραφία· δεν μένει παρά να θυσιάσω και το σώμα μου γι αυτήν. Το πάθος μου για την αγαπημένη μου τέχνη είναι τώρα μεγαλύτερο από ποτέ. Δίνω τούτη τη μάχη σαράντα ολόκληρα χρόνια και θα την πάω μέχρι το τέλος, μόνος μου και χωρίς χρήματα αν χρειαστεί. Δεν είναι μια μάχη για τη φωτογραφία ούτε για τους φωτογράφους, έτσι γενικά. Άλλωστε και τις φωτογραφίες μου δεν τις υπογράφω. Δεν αγωνίζομαι για να “κάνω όνομα”. Ίσως να έχετε καταλάβει ποια είναι αυτή η μάχη. Είναι ένας αγώνας οικουμενικός. Μπορεί να ακούγεται τρελό. Το ίδιο τρελό ακούγεται κάθε τι πνευματικό που γεννιέται αυτή την εποχή της βασιλείας του υλισμού.

Αυτό που αληθινά, βαθιά, με ενδιαφέρει στη φωτογραφία δεν είναι η επαγγελματική της πλευρά -τι χυδαίος όρος!- αλλά η διάσταση της τέχνης που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό της, μυστικά, ως αποτέλεσμα της βαθύτερης εσωτερικής εμπειρίας, και αυτή είναι η φωτογραφική τέχνη που ζει στο χρόνο.

 

Διακόσμηση

Εσένα που μια ανακαίνιση να σου πήρε ένα χρόνο να την ολοκληρώσεις, έψαχνες τέσσερις μήνες για τραπεζάκι στο σαλόνι, περνάς ένα ολόκληρο απόγευμα για να φτιάξεις σπίτι στο Sims ή απλά σου αρέσει η διακόσμηση, βρήκα μερικά βιβλία που θα εκτιμήσεις.

Ακολουθούν δύο βιβλία στα ελληνικά και δύο στα αγγλικά.

  • Το μεγάλο βιβλίο της διακόσμησης – Cerver Francisco Asensio , Poch Pepa

  • Εσωτερικά κατοικιών – Ubach Merce

  • Re-de-sign (New Directions for Your Career in Interior Design) – Whitlock Cathy

  • Basics Interior Design 01: Retail Design – Mesher Lynne

Ζωγραφική

Για εσένα που ζωγραφίζεις ανθρωπάκια με ευθείες γραμμές, όπως εγώ, σου προτείνω το παρακάτω βιβλίο.

Ζωγραφική: Οδηγίες χρήσεως (Ή συμβουλές για τη διαδρομή του εικαστικού έργου από το εργαστήριο στον κόσμο) – Ζαχαριουδάκης Μανώλης

τέχνη εν όψει καραντίνας
Πηγή εικόνας: public.gr

“Οδηγίες χρήσεως” και διαχείρισης της εικαστικής δημιουργίας είναι το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου και απευθύνεται στους ανθρώπους των εικαστικών τεχνών, αλλά κυρίως σε νέους καλλιτέχνες, που θέλουν να παρουσιάσουν το έργο τους και να ζήσουν από την τέχνη τους. Περιέχεται σύντομο γλωσσάριο για τεχνικούς, τεχνοτροπικούς όρους και υλικά.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευθυμία Ανδρονίκου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ενώ έχω κάνει το πέρασμά μου και σε τμήμα Δημοσιογραφίας. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία, βλέπω ταινίες, συνεχίζω με σειρές … και γενικά καταπιάνομαι με οτιδήποτε δεν με αναγκάζει να βγω από το σπίτι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;