Τα μικρά μεγάλα βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη!

Ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες είχε περιγράψει τον παράδεισο ως ένα είδος βιβλιοθήκης. Τέτοιο είναι και το δέος που καταλαμβάνει εμένα, όταν στέκομαι μπροστά σε μια βιβλιοθήκη ενός βιβλιοπωλείου. Όταν προχωράω σε δρόμους και στενάκια κι ανάμεσα σε βιτρίνες και ταβέρνες, ξεφυτρώνουν μικρές οάσεις ανάγνωσης, καταφύγια από την καθημερινότητα με ράφια γεμάτα βιβλία, μια μεγάλη βιβλιοθήκη που δεν σου ανήκει και σε προκαλεί να την γνωρίσεις.

Αν βρίσκεσαι στη Θεσσαλονίκη και αναζητείς μικρά βιβλιοπωλεία που θα αιχμαλωτίσουν την καρδιά σου, ετοίμασα ένα άρθρο – οδηγό. Ακόμα κι αν τα γνωρίζεις ήδη, ακόμα κι αν τα έχεις αγαπήσει, θα καταλάβεις πως είναι ένα άρθρο με διάθεση να τα τιμήσει και να προσκαλέσει νέους φίλους.

 

Ακυβέρνητες Πολιτείες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοδιαχειριζόμενη Κοινότητα Βιβλίου & Εντύπου

Τι είναι και τι θέλουν;

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες είναι μια νέα προσπάθεια στον χώρο του βιβλίου, των εντύπων και των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Είναι μια προσπάθεια βγαλμένη από την αναγκαιότητα. Την αναγκαιότητα να περπατήσει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το βιβλίο που δεν ενημερώνει απλά αλλά κεντρίζει, που δεν διηγιέται μοναχά αλλά παραδειγματίζει, που δεν υποτάσσεται στην ελαφρότητα της βάρβαρης εποχής μας αλλά επιμένει να βρίσκεται “εκτός των τειχών” των αλυσίδων παραγωγής υπηκόων. Έτσι, λοιπόν, οι Ακυβέρνητες Πολιτείες βασίζονται στα βιβλία και στους δημιουργούς που αγωνίζονται ενάντια στο ρεύμα, στέκονται δίπλα τους και δίνουν τον δικό τους αγώνα, για να πάψει κάποια στιγμή το βιβλίο να είναι εμπόρευμα και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό εργαλεία της μηχανής εμπορευματοποίησης της γνώσης.

[…]Οι Πολιτείες μας, φιλοδοξούν να είναι ένα βιβλιοπωλείο για το κίνημα, ένα βιβλιοπωλείο-καφέ συνεργατικό/αυτοδιαχειριζόμενο. Οι δραστηριότητες που φιλοδοξούμε να καλύψουμε ξεκινούν από τη λιανική πώληση βιβλίων, τη χονδρική διάθεση εκδοτικών οίκων στη πόλη, αλλά και στη περιφέρεια της Β.Ελλάδας, την πώληση και διανομή εντύπων, εφημερίδων, περιοδικών, fanzine και φτάνουν ως την έκδοση εντύπων ή/και βιβλίων, την διενέργεια εκδηλώσεων/βιβλιοπαρουσιάσεων/παρουσιάσεων τέχνης.

Που βρίσκονται και που τους βρίσκεις;

Έχουν τη δική τους επίσημη σελίδα εδώ, όπου μπορείς να παραγγείλεις ό,τι σου αρέσει.

Το βιβλιοπωλείο βρίσκεται στην Αλ. Σβώλου.


 

 

Το Κεντρί

Τι είναι και τι θέλουν;

Το Κεντρί λειτούργησε για πρώτη φορά το 1985, εδώ και 32 χρόνια. Άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι δημιούργησαν και περιποιήθηκαν οι ίδιοι τις ξύλινες κατασκευές που φωλιάζουν τα βιβλία εδώ και χρόνια. Φιλοξενείται στην ίδια μικρή φωλιά στην πλατεία Ναυαρίνου και μοιάζει η πιο φιλόξενη γωνία παραγεμισμένη με βιβλία που σε κάνει να αναρωτηθεί αν υπάρχει χώρος και για άλλα. Η απάντηση; Πάντα υπάρχει. Εκτός από βιβλιοπωλείο, εκδίδει βιβλία και φιλοξενεί κι άλλες ελευθεριακές εκδόσεις, όλες τις εκδόσεις εν ολίγοις μπορείς να τις βρει κανείς σε αυτό το βιβλιοπωλείο. Κόμικς που δε μπορείς να βρεις αλλού, ποίηση, δοκιμιακά βιβλία, ό,τι μπορεί να ψάξει κανείς.

 

Επίσης, μπορεί κανείς να καθίσει τις καλές ημέρες με ήλιο στα καρεκλάκια, είσαι -δεν είσαι λάτρης των βιβλίων. Τη βιτρίνα πολλές φορές μπορείς να σταματήσεις να την χαζέψεις, μια βιτρίνα που ξεφυτρώνει κυριολεκτικά ανάμεσα στα στοιβαγμένα μαγαζάκια της Ναυαρίνου.

Που βρίσκονται και που τους βρίσκεις;

Έχουν τη δική τους σελίδα στο facebook και μπορείς να την βρεις εδώ.

Το βιβλιοπωλείο βρίσκεται στην Δημητρίου Γούναρη 22.


 

Κωνσταντινίδης

Τι είναι και τι θέλουν;

Το βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης έχει ιδιοκτήτες δυο αδέλφια. Το πρώτο βιβλιοπωλείο λειτούργησε το 1955 από την πρώτη γενιά Κωνσταντινίδη μέχρι να το αναλάβουν τη δεκαετία του ’90 οι τωρινοί του ιδιοκτήτες. Αν και ξεκίνησε με προσανατολισμό τις θεωρητικές επιστήμες και τις ανθρωπιστικές σπουδές, με τα χρόνια έγιναν πολλά βήματα στο χώρο της λογοτεχνίας. Άλλαξαν πολλές φορές τοποθεσία μέχρι να φτάσουν στην Μητροπόλεως που μπορεί να τους βρει κανείς σήμερα. Σήμερα, μπορείς να βρεις και ξένη και ελληνική λογοτεχνία κι όχι μόνο ακαδημαϊκού τύπου, καθώς διοργανώνονται και πολλές εκδηλώσεις. Εστιάζει σαφώς λίγο περισσότερο στις ξενόγλωσσες εκδόσεις, οπότε είναι εκείνο το βιβλιοπωλείο στην Θεσσαλονίκη που μπορεί να βρει κανείς όποιο ξενόγλωσσο βιβλίο θελήσει.

Που βρίσκονται και που τους βρίσκεις;

Έχουν τη δική τους σελίδα στο facebook και μπορείς να τους βρεις εδώ.

Το βιβλιοπωλείο βρίσκεται στην Μητροπόλεως 92.


 

Σαιξπηρικόν

Τι είναι και τι θέλουν;

Το βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν ιδρύθηκε από έναν λογοτέχνη το 2005. Σχεδόν αμέσως, ξεκίνησε την εκδοτική του δραστηριότητα μέχρι και σήμερα. Το όνομα του που προδίδει την επιβλητική ατμόσφαιρα που παρασέρνει όποιον περνάει το κατώφλι του είναι εμπνευσμένο από το βιβλιοπωλείο που επισκέφτηκε ο ιδιοκτήτης του στο Παρίσι, το περίφημο Shakespeare and Company. Εκείνο που το χαρακτηρίζει είναι η αγάπη για την ποίηση, η ποιητική γωνιά της Θεσσαλονίκης που οι βιβλιόφιλοι συνεχίζουν να το στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Ανάμεσα σε πολλές άλλες, αυτό το χρόνο στοχεύει και στις εκδόσεις ξενόγλωσσης λογοτεχνίας, με στόχο να δημιουργήσει μια πολυπολιτισμική ματιά.

Επίσης, είναι το βιβλιοπωλείο που στηρίζει τους νέους Έλληνες λογοτέχνες με όραμα και ιδανικά. Θα τολμούσα να πω πως μέσα από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν μπορεί κανείς να έρθει εύκολα σε επαφή με το νέο ελληνικό λογοτεχνικό χώρο.

Που βρίσκονται και που τους βρίσκεις;

Έχει τη δική του σελίδα στο facebook και μπορείς να την βρεις εδώ.

Το βιβλιοπωλείο βρίσκεται στην Πατριάρχου 8 και Σκρα.

 

 

Πηγές: parallaximag.gr, artcoremagazine.gr, popoganda.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώτα Συνιρίδου

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, μία κοινωνική λειτουργός με ακόρεστη αγάπη για τα βιβλία και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;