Τα καλύτερα βιβλία του 2020… εσύ τα διάβασες;

Το 2020 υπήρξε μια χρονιά που θα χαραχθεί ανεξίτηλα στις μνήμες των περισσότερων από εμάς. Ένα έτος δύσκολο, αλλόκοτο κι αλησμόνητο, το οποίο άλλαξε τα μέχρι τώρα δεδομένα, οικειοποιώντας μας με πρωτόγνωρες συνθήκες. Κι ενώ τα ταξίδια αποτέλεσαν δυσεπίτευκτο στόχο εξαιτίας των συχνών απαγορεύσεων στις μετακινήσεις, τα ταξίδια του νου δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν επιλογή. Οι σελίδες των βιβλίων, με το γνώριμο άρωμα, που πολλοί εύχονται να μπορούσε να εμφιαλωθεί, πρόσφεραν καταφύγιο στους σύγχρονους δυστοπικούς καιρούς, καθιστώντας τον εγκλεισμό και την κοινωνική αποστασιοποίηση λιγάκι πιο ανώδυνη, και φροντίζοντας για την συντροφιά τόσο των βιβλιοφάγων, όσο κι εκείνων που αναζητούσαν αράδες οι οποίες θα ξυπνούσαν τα αδρανοποιημένα φιλαναγνωστικά τους αισθήματα.

Εμείς από το σύνολο των συγγραφικών έργων που κυκλοφόρησαν το 2020, εμπλουτίζοντας το πεδίο των αναγνωστικών επιλογών μας, ξεχωρίσαμε ορισμένα μονάχα, ως τα καλύτερα βιβλία του 2020.

Τα μάτια του σκότους

• Συγγραφέας: Dean Koontz
• Εκδόσεις: Ψυχογιός
• Είδος: Θρίλερ – Περιπέτεια
Το βιβλίο προτείνει η: Ξανθή Κιούση
τα καλύτερα βιβλία του 2020
Στα καλύτερα βιβλία του 2020 ανήκει το Τα μάτια του σκότους, καθώς η ιστορία του διαδραματίζεται εν μέρη στην πόλη που ξεκίνησε η πανδημία φέτος, την Ουχάν της Κίνας. Παρότι είναι γραμμένο πολλά χρόνια πριν είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ιστορία έχει να κάνει με την Τίνα Έβανς, η οποία προσπαθώντας να ξεπεράσει μετά από χρόνια τον χαμό του γιού της ανεβάζοντας μια παράσταση στο Λας Βέγκας, έρχεται αντιμέτωπη με κάτι που θα την σοκάρει και θα της δείξει ότι τελικά ο γιός της μπορεί και να ζει….

Οι μάνες του Πόντου
• Συγγραφέας: Μάρθα Πατλάκουτζα
• Εκδόσεις: Έξη
• Είδος: Κοινωνικό Μυθιστόρημα
Το βιβλίο προτείνει η: Μαρία Αντωνίου
τα καλύτερα βιβλία του 2020
Φέτος οι εκδόσεις Έξη κυκλοφόρησαν ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2020. Η συγγραφέας του βιβλίου, Μάρθα Πατλάκουτζα έγραψε μία αληθινή και πολύ συγκινητική ιστορία για τους Έλληνες του Πόντου. Οι μάνες του Πόντου είναι όλες εκείνες οι γυναίκες που πόνεσαν για την χαμένη τους πατρίδα, έκλαψαν για τη μοίρα τους και μοιρολόγησαν για τα νεκρά παιδιά τους. Η ιστορία του βιβλίου ξεκινάει στη Τραπεζούντα του 1918 την εποχή των Νεότουρκων. Διαβάζουμε για τις σφαγές του άμαχου πληθυσμού και τον άδικο ξεριζωμό από τη γενέθλια γη. Τρεις γυναίκες, η Ευγενία, η Σοφία και η Δωροθέα έζησαν ως το μεδούλι τη προσφυγιά. Βίωσαν πόνο όμως είχαν τη δύναμη και επιβίωσαν. Η διαδρομή από την Τραπεζούντα του Πόντου, στο Καύκασο της ΕΣΣΔ και αργότερα στην Ελλάδα είναι μακριά και δύσκολη. Όμως οι ίδιες δεν το βάζουν κάτω. Αν και οι τρεις γυναίκες είναι από διαφορετικές γενιές θα αγωνιστούν και θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν.
Τα γεγονότα είναι βασισμένα σε αληθινή ιστορία.

Quiz: Μάντεψε την κίνησή μου
• Συγγραφέας: Δημήτριος Βορίλας
• Εκδόσεις: Υδροπλάνο
• Είδος: Επιστημονική Φαντασία
Το βιβλίο προτείνει η: Στέλλα Γιαννοπούλου
τα καλύτερα βιβλία του 2020
Έχει εκδοθεί μόλις εδώ και 2-3 μήνες κι ήδη το Quiz συμπεριλαμβάνεται στα καλύτερα βιβλία του 2020 και τα πιο πολυσυζητημένα τον τελευταίο καιρό. Το Quiz είναι ένα βιβλίο που μιλάει για τη σύγχρονη πραγματικότητα και την επίδραση της τεχνολογίας και των social media στη ζωή μας. Ο ήρωας του Quiz ο Δημήτρης, γίνεται άθελά του παίχτης σε ένα διαδικτυακό reality show, το οποίο έχει την ιδιομορφία όλοι να το γνωρίζουν και να το παρακολουθούν, εκτός από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή που τα πάντα συμβαίνουν εν αγνοία του.

Αποδοχή κληρονομιάς
• Συγγραφέας: Ανδρέας Νικολακόπουλος
• Εκδόσεις: Ίκαρος
• Είδος: Συλλογή διηγημάτων
Το βιβλίο προτείνει η: Άννα Σταθάκη
τα καλύτερα βιβλία του 2020
Από την λίστα με τα καλύτερα βιβλία του 2020 δεν θα μπορούσε να λείπει το βιβλίο Αποδοχή κληρονομιάς του Ανδρέα Νικολακόπουλου. Μια συλλογή διηγημάτων που παρομοιάζει αυτές τις διηγήσεις σε μια διαδρομή τρένου στην οποία ο αναγνώστης έχει επιβιβαστεί και σε κάθε σταθμό γνωρίζει καινούργιους χαρακτήρες με διαφορετικά υπόβαθρα όμως έχουν όλοι ως κοινό στόχο το τελικό σταθμό. Δεκαέξι παραμύθια με θέματα όπως την μυθολογία, την παράδοση, τη δοξασία, τη μοίρα και στοιχεία μαγικού ρεαλισμού πετυχαίνουν να κερδίσουν τους αναγνώστες και να τους φέρουν σε επαφή με τις ρίζες τους και την παράδοση τους.

Ένας καλλιτέχνης του ρέοντος κόσμου
• Συγγραφέας: Καζούο Ισιγκούρο
• Εκδόσεις: Ψυχογιός
• Είδος: Ιστορικό μυθιστόρημα
Το βιβλίο προτείνει η: Άννα Σταθάκη
τα καλύτερα βιβλία του 2020
Αν και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1986 στα αγγλικά, το βιβλίο Ένας καλλιτέχνης του ρέοντος κόσμου κατάφερε να κερδίσει το ελληνικό αναγνωστικό κοινό μέσα σε λίγους μήνες και να ενταχθεί δίκαια στην κατηγορία με τα καλύτερα βιβλία του 2020. Ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του νομπελίστα Καζούο Ισιγκούρο, το βιβλίο διαδραματίζεται σε μια ανώνυμη πόλη της Ιαπωνίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο διάσημος ζωγράφος Μασούτζι Όνο προσπαθεί να ζήσει μια ήσυχη ζωή ως συνταξιούχος, περνώντας χρόνο με την οικογένεια του και τους φίλους του. Όμως οι αναμνήσεις του παρελθόντος και οι πληγές του πολέμου δεν του επιτρέπουν να γαληνεύσει. Μια ιστορία για τις συνέπειες του πολέμου, την πολιτισμική κληρονομιά της Ιαπωνίας και την ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου που έχει ζήσει πολλά σημαντικά γεγονότα του 20ου αιώνα, αυτό είναι ένα από τα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε.

Η χορτοφάγος
• Συγγραφέας: Χαν Γκανγκ
• Εκδόσεις: Καστανιώτης
• Είδος: Σύγχρονη Λογοτεχνία
Το βιβλίο προτείνει η: Άννα Σταθάκη
τα καλύτερα βιβλία του 2020
Έχοντας κερδίσει το International Man Booker του 2016 και έχοντας βρεθεί πολλές συνεχόμενες εβδομάδες στα βιβλία με τις περισσότερες πωλήσεις, εύκολα κανείς θα μπορούσε να εντάξει το βιβλίο Η χορτοφάγος στα καλύτερα βιβλία του 2020. Το βιβλίο της Χαν Γκανγκ παρουσιάζει μέσα από τρεις αφηγητές την ζωή της Γιόνγκ Χιε από την μέρα που αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος, χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Αυτή η απόφαση τρομάζει το σύζυγο και την οικογένειά της. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όταν μεταμορφώνεται ολοκληρωτικά και το μόνο πράγμα που θέλει είναι να γίνει και να φέρεται σαν φυτό. Ένα σαγηνευτικό και αλλόκοτο βιβλίο για όλους τους τολμηρούς αναγνώστες.

Πλάνητες
• Συγγραφέας: Όλγκα Τοκάρτσουκ
• Εκδόσεις: Καστανιώτης
• Είδος: Αποσπασματική γραφή
Το βιβλίο προτείνει η: Άννα Σταθάκη
τα καλύτερα βιβλία του 2020
Μπορεί το 2018 η Όλγκα Τοκάρτσουκ να κέρδισε το International Man Booker και το 2019 να κερδίσει το Νόμπελ αλλά φέτος κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές του ελληνικού αναγνωστικού κοινού. Το βιβλίο της, Πλάνητες, το οποίο άξια ανήκει στα καλύτερα βιβλία του 2020, είναι πραγματικά ένα διαφορετικό βιβλίο, καθώς αποτελείται από αφηγήσεις και στοχασμούς για τα ταξίδια και το ανθρώπινο σώμα. Ιστορίες από τον 17ο μέχρι και τον 21ο αιώνα, κάποιες αποτέλεσμα μυθοπλασίας και άλλες βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, ταξιδεύουν τους αναγνώστες σε διάφορα μέρη του κόσμου και σε διάφορες εποχές. Η γραφή αυτού του βιβλίου είναι τόσο ξεχωριστή που θα ξετρελάνει κάθε αναγνώστη.

Μετά το τέλος
• Συγγραφέας: Clare Mackintosh
• Εκδόσεις: Μεταίχμιο
• Είδος: Κοινωνικό Μυθιστόρημα
Το βιβλίο προτείνει η: Αλεξάνδρα Βαλτά
τα καλύτερα βιβλία του 2020
Στα καλύτερα βιβλία του 2020 δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω το Μετά το τέλος από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Μαξ και η Πιπ έρχονται αντιμέτωποι με τον χειρότερο φόβο όλων των γονιών. Την ανίατη ασθένεια του παιδιού τους. Και θα ήταν μια ακόμα δραματική ιστορία αν συμφωνούσαν και οι δυο για την θεραπεία που θα έπρεπε να ακολουθήσουν. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει και ο καθένας θέλει να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο. Την λύση έρχεται να την δώσει το δικαστήριο. Και από εκεί ξεκινούν όλα καθώς κάθε νόμισμα έχει πάντα δύο πλευρές και κάθε απόφαση παράπλευρες απώλειες.

Το δέρμα είναι η ελαστική θήκη που περιβάλλει το σώμα ολόκληρο
• Συγγραφέας: Μπγιορν Ράσμουσεν
• Εκδόσεις: Παράξενες μέρες στην Ευρώπη
• Είδος: Κοινωνικό Μυθιστόρημα
Το βιβλίο προτείνει η: Κλαίρη Κανελλοπούλου
τα καλύτερα βιβλία του 2020
Το βιβλίο αυτό το προτείνω ανάμεσα στα καλύτερα βιβλία του 2020, καθώς δεν έχω ξαναδεί έναν τόσο συγκλονιστικά ώμο τρόπο περιγραφής καταστάσεων. Πόσο αληθινό όμως! Έχει αποσπάσει το 2016 λογοτεχνικό βραβείο της ευρωπαϊκής ένωσης και ο Δανός συγγραφέας έχει καταφέρει να μεταφραστεί το βιβλίο του ήδη σε 7 γλώσσες. Από το 2020 κυκλοφορεί και στα ελληνικά.

Unorthodox -Το τίμημα της προσωπικής μου ελευθερίας
• Συγγραφέας: Deborah Feldman
• Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
• Είδος: Αυτοβιογραφία
Το βιβλίο προτείνει ο: Κωνσταντίνος Μουράτης
τα καλύτερα βιβλία του 2020
Μπορεί να μας είναι περισσότερο γνωστό το ομώνυμο σίριαλ σε παγκόσμια πλατφόρμα προβολής ταινιών, ωστόσο, πρόκειται για μεταφορά του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Deborah Feldman. Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2020, όπως επιβεβαιώνεται και από την ανταπόκριση που είχε το αντίστοιχο σίριαλ. Στο βιβλίο αυτό, η συγγραφέας περιγράφει την περιορισμένη και αυστηρή, σύμφωνα με τα εβραϊκά πρότυπα, ζωή της μέσα στη θρησκευτική κοινότητα των Χασιδιστών Εβραίων της Νέας Υόρκης. Ο “αναγκαστικός” γάμος της, η οικογενειακή ζωή με τους αφόρητους κανόνες της, μέχρι τη στιγμή που αποφασίζει να δραπετεύσει στην Ευρώπη. Θα εκπληρωθούν τα όνειρα της ή θα συμβιβαστεί και θα υποχωρήσει;

Νουρίν
• Συγγραφέας: Μαρία Τζιρίτα
• Εκδόσεις: Ψυχογιός
• Είδος: Κοινωνικό Μυθιστόρημα
Το βιβλίο προτείνει η: Μαρία Αντωνίου
τα καλύτερα βιβλία του 2020
Η Νουρίν της Μαρίας Τζιρίτα βρίσκεται στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία του 2020 στη κατηγορία του κοινωνικού μυθιστορήματος. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλάει για τη διαφορετικότητα, τον κοινωνικό ρατσισμό και τη δύναμη της αγάπης. Ένα ταξίδι από τη Σύρο μέχρι την Αιθιοπία και πάλι πίσω. Η Μαρία Τζιρίτα περνάει πολλά μηνύματα για τον έρωτα, τη φιλία, τις κοινωνικές σχέσεις και τη δύναμη της θέλησης. Η ιστορία της Νουρίν είναι μία πολύ δυνατή και συγκινητική ιστορία και είμαι σίγουρη ότι αν ξεκινήστε να διαβάζετε αυτό το βιβλίο δεν θα το αφήσετε εύκολα από τα χέρια σας.

Μία αναπνοή

• Συγγραφέας: Μαίρη Σγουρού
• Εκδόσεις: Maradel Books
• Είδος: Κοινωνικό Μυθιστόρημα
Το βιβλίο προτείνει η: Νικολέτα Ζερβάκη
τα καλύτερα βιβλία του 2020
Συμπεριλαμβάνεται στα καλύτερα βιβλία του 2020 μιας κι έσπασε το ρεκόρ του πολυπληθέστερου μυθιστορήματος σε χαρακτήρες, καθώς στις σελίδες του ξετυλίγονται πάνω από 60 παράλληλες ιστορίες. Πάθη, ίντριγκες, ανατροπές και μυστήριο κυριαρχούν. Ένας έρωτας, πολλά μυστικά, τα παιχνίδια της μοίρας κι ανάμεσά τους οι ήρωες προσπαθούν να πάρουν Μια αναπνοή.

Φλόγα και άνεμος
• Συγγραφέας: Στέφανος Δάνδολος
• Εκδόσεις: Ψυχογιός
• Είδος: Ιστορικό Μυθιστόρημα
Το βιβλίο προτείνει η: Μαρία Αντωνίου
τα καλύτερα βιβλία του 2020
Το βιβλίο Φλόγα και άνεμος διηγείται τον φλογερό έρωτα του Γεωργίου Παπανδρέου με τη Κυβέλη Αδριανού. Το ζευγάρι πρωτογνωρίστηκε το καλοκαίρι του 1920 στη Χίο. Εκείνος ήταν ο Γενικός Διοικητής του νησιού. Εκείνη ήταν η μεγαλύτερη ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου. Στην αρχή της σχέσης τους έζησαν ένα παράνομο έρωτα, καθώς και οι δύο ήταν ήδη παντρεμένοι. Η σχέση αυτή έφερε τον μοναδικό καρπό του έρωτα τους ενώ οδήγησε στα σκαλιά της εκκλησίας μερικά χρόνια αργότερα. Ο Στέφανος Δάνδολος αναπαριστά στις σελίδες του βιβλίου του ολόκληρη την πολιτική και καλλιτεχνική σκηνή της χώρας, παντρεύοντας την αληθινή ιστορία με τη μυθοπλασία. Το αποτέλεσμα της συνολικής προσπάθειας του συγγραφέας είναι να δώσει στο αναγνωστικό κοινό ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2020.

Κάπου αλλού
• Συγγραφέας: Νατάσα Παυλίσεβιτς
• Εκδόσεις: Bell
• Είδος: Μυστήριο – Φανταστικό
Το βιβλίο προτείνει η: Μυρτώ Θεοδώρογλου
τα καλύτερα βιβλία του 2020
Σε μια συνηθισμένη πραγματικότητα, σε μια Χαλκιδική που ξέρουμε, δύο νέες γυναίκες προσπαθούν να βρουν τις ισορροπίες τους καθώς ο κόσμος γύρω από το σπίτι τους αρχίζει να ξεμακραίνει και ο καλοκαιρινός ουρανός παίρνει παράξενες αποχρώσεις. Τα καρότα σαπίζουν και ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά καθώς η πραγματικότητα αλλάζει και γίνεται ένας ζοφερός λαβύρινθος από τον οποίο οι πρωταγωνίστριες προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν. Μια χελώνα κι ένας κάλυκας, ένας πάνω όροφος και μια ξύλινη σκάλα αδιάβατη, όλα σε μια ύστατη προσπάθεια επαναφοράς στην πραγματικότητα. Όμως η πραγματικότητα είναι όλα όσα φοβόμαστε να αντικρίσουμε. Ένα εξαιρετικό σουρεαλιστικό θρίλερ που θυμίζει Terry Gilliam, από την Νατάσα Παυλίσεβιτς στο ντεμπούτο της.

Ο λύκος
• Συγγραφέας: Mo Hayder
• Εκδόσεις: Διόπτρα
• Είδος: Αστυνομικό θρίλερ
Το βιβλίο προτείνει η: Κάρμεν Κρέτσου
τα καλύτερα βιβλία του 2020
Δεν θα μπορούσε να λείπει από τα καλύτερα βιβλία του 2020 και Ο Λύκος της Mo Hayder, ένα μυθιστόρημα-αποκάλυψη που μέχρι την τελευταία σελίδα σε κρατά γραπωμένο. Όταν ένας άστεγος περιθάλπει ένα τραυματισμένο σκυλί που έχει πιασμένο στο κολάρο του ένα σημείωμα με τη λέξη “βοήθεια”, ζητά τη συνδρομή του επιθεωρητή Τζακ Κάφερι. Με ελλιπή στοιχεία και την ελπίδα ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει παράλληλα και στοιχεία για την απαγωγή του αδερφού του, πέφτει συνεχώς σε αδιέξοδο, προσπαθώντας να επιλύσει μια υπόθεση που καθώς φαίνεται, ο χρόνος παίζει καίριο ρόλο. Μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα, μια οικογένεια κρατείται όμηρη από δύο άντρες των οποίων οι απαιτήσεις φαντάζουν περίεργες. Δεν θέλουν χρήματα, αποζητούν την ταπείνωσή τους, όμως πού θα καταλήξει αυτό το νοσηρό παιχνίδι; Καθώς πλησιάζει το τέλος, θα ανακαλύψουμε άραγε ποιος πραγματικά είναι “ο λύκος”;

Ο Πέμπτος Ιερός Πόλεμος
• Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Πέττας
• Εκδόσεις: Πηγή
• Είδος: Μυστηρίου
Το βιβλίο προτείνει η: Στέλλα Γιαννοπούλου
τα καλύτερα βιβλία του 2020
Ο Πέμπτος ιερός πόλεμος εκδόθηκε τον Μάιο του 2020. Η ιστορία ξεκινά με τη δολοφονία του καθηγητή Παπυρολογίας, Ιάσονα Λιβέρη, στο αρχαιολογικό μουσείο της Βεργίνας. Την ίδια στιγμή ένα χρυσό αγαλματίδιο κληροδοτείται αναπάντεχα στον νεαρό φοιτητή Μάρκο Αΐτη, ο οποίος καλείται να ξεκλειδώσει αρχέγονα μυστικά. Η αναζήτηση για την προέλευση του χρυσού κειμηλίου θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη μοχθηρία μιας παγκόσμιας οργάνωσης κι έτσι θα μπλεχτεί στο πιο θανάσιμο κυνήγι θησαυρού. Ο “Πέμπτος ιερός πόλεμος” είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2020, διότι συνδυάζει την καταιγιστική πλοκή, με τη λυρική λογοτεχνική γλώσσα και είναι ταυτόχρονα ένα βιβλίο “ύμνος” στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Η ασίγαστη θέληση για εξουσία, ο έρωτας, ο θάνατος και πολλά ζητήματα ηθικής έρχονται να προβληματίσουν τον αναγνώστη, να τον γοητεύσουν, να τον συναρπάσουν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

MAX MAGAZINE

Το MAXMAG είναι το διαδικτυακό περιοδικό που συνδυάζει την υπεύθυνη ενημέρωση με την ψυχαγωγία, την αγάπη για το κλασικό με την ανάγκη για πρωτοπορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;