Τα καλά κορίτσια δε μιλάνε: ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσεις

Τα καλά κορίτσια δε μιλάνε
Τα καλά κορίτσια δε μιλάνε

Το πρώτο πράγμα το οποίο καθορίζει τη συμπεριφορά γύρω από ένα άτομο πριν ακόμα αυτό έρθει στον κόσμο είναι το φύλο του, το οποίο πλέον μπορεί να γίνει γνωστό μέσω του υπερηχογραφήματος. Όταν αυτό είναι αγόρι, τα όρια γύρω από ορισμένες συμπεριφορές τείνουν να είναι ιδαιτέρως πιο χαλαρά κι ενδεχομένως αυτές να ενθαρρύνονται. Στην περίπτωση όμως που το μωρό θα είναι κορίτσι, ξεκινά ένας μεγάλος αγώνας ώστε αυτό να μάθει κάποια βασικά πράγματα από πολύ νεαρή ηλικία. Να είναι σεμνό αλλά όχι τόσο ώστε να της καταλογιστεί η ταμπέλα της “πουριτανής”, να είναι περιποιημένη αλλά όχι τόσο ώστε να φαίνεται ότι ασχολείται μόνο με την εικόνα της, να ντύνεται τονίζοντας τα ωραία σημεία του σώματός της αλλά όχι υπερβολικά, και η λίστα που όλες οι γυναίκες έχουν ακούσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους δεν τελειώνει. 

Η Μαρίν, ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι σαν όλα τα υπόλοιπα, φαίνεται να έχει μεγαλώσει με αυτούς τους κανόνες και να μην την απασχολούν. Ετοιμάζεται για τις συνεντεύξεις της σε πανεπιστήμια που ίσως τη δεχτούν, είναι αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα του σχολείου της ενώ έχει τον άπειρο θαυμασμό του καθηγητή της στη λογοτεχνία του κύριου Μπέκετ, ή Μπεξ όπως τον αποκαλούν οι μαθητές του για συντομία με τον οποίο φαίνεται να συζητούν συχνά για βιβλία. Όταν όμως ο Μπεξ προσφέρεται να τη γυρίσει σπίτι της ένα απόγευμα και την παρενοχλεί, η Μαρίν αρχίζει να αναλύει όλα τα “πρέπει” και τα “μη” με τα οποία έχει μεγαλώσει επειδή απλώς είναι κορίτσι, να βλέπει τα διπλά στερεότυπα που επικρατούν γύρω της κι αποφασίζει να κάτι οτιδήποτε χρειαστεί για να το αλλάξει. Με τη βοήθεια μιας καθηγήτριάς της, ξεκινά μια φεμινιστική λέσχη βιβλίου χρησιμοποιώντας παράλληλα τη θέση της στην εφημερίδα ώστε να μπορέσει να στηρίξει τις κοπέλες στο σχολείο της. Μέσω αυτών των ενεργειών, αλλά και με τη στήριξη ενός μέλους της λέσχης ανάγνωσης, η Μαρίν βρίσκει το κουράγιο να αναφέρει το περιστατικό στη διεύθυνση αλλά και στην οικογένειά της, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια μεγάλη μάχη με αντιπάλους τους μαθητές και τους καθηγητές. 

Σε μια εποχή που έχει στιγματιστεί από το κίνημα του #metoo, η Candance Bunsell, συγγραφέας του “Sex and the City” και η Katie Cotungo, συγγραφέας φεμινιστικών ιστοριών αγάπης, ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν ένα βιβλίο που απευθύνεται σε κάθε κορίτσι αλλά κι αγόρι ανεξαρτήτως ηλικίας, φέρνοντας στο προσκήνιο την οδύσσεια που καλούνται να περάσουν άτομα που είχαν το θάρρος να καταγγείλουν την παρενόχληση που έχουν υποστεί, έχοντας απέναντί τους πιο πολλούς αντιπάλους παρά εχθρούς, καταδεικνύοντας παράλληλα την ψυχική δύναμη που έχουν μέσα τους. Παράλληλα, δε διστάζουν να σταθούν απέναντι στις ιστορίες που ρομαντικοποιούν τις σχέσεις καθηγητών με μαθητών, δείχνοντάς μας μια πιο ρεαλιστική πλευρά της ίδιας ιστορίας.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ψυχογιός”.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασια Μανωλεδακη

Απόφοιτος του Τμήματος Εκπαίδευσης κι Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, ξεκίνησα να ασχολούμαι άτυπα με το γράψιμο σε μικρή ηλικία και πάντα μου άρεσε όταν η δασκάλα μας στο δημοτικό μας άφηνε ένα σχετικά ελεύθερο θέμα στις εκθέσεις, ένα χαρακτηριστικό που διατήρησα και στη μετέπειτα ζωή μου. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το χορό εκφράζοντας μέσα από τις κινήσεις μου τα συναισθήματά μου, ενώ στα ενδιάμεσα διαλείμματα, προτιμώ να ξεκουράζομαι με ένα βιβλίο στο χέρι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;