Τα αξεσουάρ του αναγνώστη

αξεσουάρ αναγνώστη
Πηγή: pinterest.gr

Η ανάγνωση ενός βιβλίου με στόχο την τέρψη του αναγνώστη δεν είναι ένα απλό «σπορ». Ο καθένας μας γνωρίζει πως για την ανάγνωση ενός βιβλίου χρειάζεται απλά το βιβλίο και εμείς. Ένας γνώστης ανάγνωσης γνωρίζει πως για να μπορείς να διαβάσεις πάντα και παντού, ξεκούραστα και διεξοδικά, χρειάζονται κάποια αξεσουάρ. Τα λεγόμενα αξεσουάρ του αναγνώστη, του μυημένου αναγνώστη.

Αυτά τα αξεσουάρ για τα οποία γίνεται λόγος δεν είναι πράγματα που δεν μπορείς να βρεις εύκολα ή κοστίζουν πολύ. Είναι μερικά χρήσιμα εργαλεία για την προστασία των ίδιων των βιβλίων, αλλά και την ομαλή ανάγνωσή σου σε κάθε σημείο οποιαδήποτε στιγμής της ημέρας.

Θα προσπεράσουμε τα γνωστά, αλλά πολύ χρήσιμα αξεσουάρ ανάγνωσης όπως τα γυαλιά οράσεως και μολύβι για την υπογράμμιση σημαντικών προτάσεων. Θα μιλήσουμε για τα πιο περίεργα αλλά και έξυπνα αξεσουάρ ανάγνωσης. Μερικά θα σας είναι οικεία. Θα βρείτε όμως, μέσα σε αυτό το άρθρο, τις πιο πρωτότυπες εκδοχές τους.

1.Σελιδοδείκτες

Ο σελιδοδείκτες είναι εκείνο το κατά κύριο λόγο κομμάτι πλαστικοποιημένου χαρτιού που εξέχει από το βιβλίο και μας υποδεικνύει ποια σελίδα διαβάσαμε τελευταία. Οι σελιδοδείκτες είναι οικονομικοί και μπορείς να βρεις χιλιάδες από αυτούς στα βιβλιοπωλεία. Συνήθως οι εκδοτικοί οίκοι προσφέρουν απλόχερα μερικούς σελιδοδείκτες μαζί με τις αγορές σας.

Μπορείς όμως να φτιάξεις και μόνο σου έναν εξαιρετικό σελιδοδείκτη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις χαρτί, ύφασμα, κουμπιά, παλιές εφημερίδες, ξυλάκια χειροτεχνίας, συνδετήρες ακόμα και χάρακα. Έχοντας την πρώτη ύλη μπορείς να την μεταμορφώσεις σε ό,τι θες εσύ. Το χαρτί και τις εφημερίδες μπορείς να τα κόψεις σε σχήματα και να τα χρωματίσεις, να γράψεις στιχάκια από το αγαπημένο σου ποίημα ή μια αφιέρωση από το παιδί σου. Τους συνδετήρες μπορείς να τους στολίσεις με όμορφες χάντρες σε σκοινί ή να κολλήσεις στο μέρος που θα εξέχει, λουλούδια ή μικρές φωτογραφίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

σελιδοδείκτες
Πηγή:www.decofairy.gr

Ένας εύχρηστος σελιδοδείκτης είναι ο μαγνητικός. Με έναν μαγνητικό σελιδοδείκτη δεν θα χάσεις ποτέ την σελίδα αλλά και δεν κυνδινεύει να χαθεί και ο ίδιος σελιδοδείκτης.

σελιδοδείκτες
Πηγή: greek.paperfridgemagnet.com

2. Βιβλιοστάτες

Ο βιβλιοστάτης είναι ένα είδος στηρίγματος για τα βιβλία που στέκονται όρθια στην βιβλιοθήκη σας. Μπορεί να είναι ένας είδος διαχωρισμού ή απλά να τα προστατεύει από το να πέσουν. Οι βιβλιοστάτες είναι ένα σημαντικό αξεσουάρ του αναγνώστη. Εάν έχετε πολλά βιβλία, διαφόρων κατηγοριών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον βιβλιοστάτη για να διαχωρίσετε τις κατηγορίες μεταξύ τους. Επίσης εάν τοποθετείτε το βιβλίο που διαβάζετε στην βιβλιοθήκη σας, τοποθετώντας το ανάμεσα σε δύο βιβλιοστάτες το διαχωρίζετε από τα αδιάβαστα βιβλία.

Ένας βιβλιοστάτης μπορεί γίνει προστασία για τα βιβλία σας αλλά και κόσμημα για την βιβλιοθήκη σας. Κυκλοφορούν στην αγορά μερικοί έξοχοι βιβλιοστάτες που σίγουρα θα θέλατε να έχετε.

Για δείτε μερικούς:

βιβλιοστάτης
Πηγή: pinterest.gr
βιβλιοστάτης
Πηγή:www.trendir.com
βιβλιοστάτης
Πηγή: ebookfriendly.com

3. Φακός – Φωτάκια ανάγνωσης

Ο φακός ανάγνωσης ή τα φωτάκια ανάγνωσης, εξυπηρετούν το διάβασμα πάντα και παντού. Το φως κατά την ανάγνωση πρέπει να είναι σωστό ώστε να διευκολύνει το διάβασμα αλλά και για την αποφυγή προβλημάτων όρασης. Πρέπει να διαβάζουμε σε συγκεκριμένο φωτισμό που να μην μας ενοχλεί αλλά και να μην κουράζει τα μάτια μας. Άλλωστε το διάβασμα είναι για τέρψη όχι για να προκαλεί ημικρανίες.

Μπορείτε να βρείτε χιλιάδες διαφορετικά αξεσουάρ ανάγνωσης που παράγουν φως. Λάμπες, φωτάκια, σελιδοδείκτες με φως, φωτάκια που τα τοποθετείτε στα γυαλιά σας, φακούς που τοποθετείτε γύρω από τον λαιμό σας και πολλά άλλα.

Τα περισσότερα είναι εύχρηστα και πολύ ελαφριά.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο αξεσουάρ το βράδυ για ένα άνετο και ξεκούραστο διάβασμα.

φακός διαβάσματος
Πηγή:www.e-jumbo.gr
φωτάκια διαβάσματος
Πηγή: www.fruugo.gr

4.Μεγενθυντικός φακός

Ο μεγεθυντικός φακός ανάγνωσης είναι χρήσιμος αλλά όχι αναγκαίο αξεσουάρ κάθε αναγνώστη. Χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και  μάλλον από συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Εάν θέλετε να μεγεθύνετε τα γράμματα, να δείτε εξονυχιστικά μια εικόνα ή να διαβάσετε ένα παράθεμα του συγγραφέα δυσανάγνωστο, ο μεγεθυντικός φακός θα σας εξυπηρετήσει τέλεια.

μεγεθυντικός φακός
Πηγή:www.digascare.gr

5. Αναλόγιο ανάγνωσης

Εάν έχετε ασχοληθεί ποτέ με την μουσική θα γνωρίζετε τι είναι το αναλόγιο και σε τι εξυπηρετεί. Το αναλόγιο είναι ένα μεταλλικό ή ξύλινο έπιπλο – αξεσουάρ που διευκολύνει την ανάγνωση καθώς στηρίζει το βιβλίο και το κατά ανοιχτό. Μπορείτε να το ρυθμίσετε σχετικά με την κλίση του και το ύψος του. Τα αναλόγια χρησιμοποιούνται στην μουσική για την τοποθέτηση παρτιτούρων αλλά και στην εκκλησία. Πλέον υπάρχουν διάφορα αναλόγια ανάγνωσης για κάθε περίσταση.

Το κλασσικό αναλόγιο:

αναλόγιο ανάγνωσης
Πηγή:www.artmusic.gr

Νέες χρήσιμες εκδοχές αναλογίου ανάγνωσης:

αναλόγιο ανάγνωσης, αξεσουάρ του αναγνώστη
Πηγή:www.neesekdoseis.gr
αναλόγιο, αξεσουάρ του αναγνώστη
Πηγή:www.skroutz.gr

6. Book holders

Το book holder είναι ο αντικαταστάτης των χεριών σας. Αντί να κρατάτε για ώρες το βιβλίο ανοιχτό, μπορείτε να τοποθετήσετε το αξεσουάρ αυτό. Κρατάει ανοιχτό το βιβλίο σας χωρίς να σας εμποδίζει να διαβάζετε. Είναι μια εξαιρετική λύση για το διάβασμα σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά όταν ο αέρας παρασύρει τις σελίδες του βιβλίου σας εμπρός – πίσω.

αξεσουάρ ανάγνωσης, αξεσουάρ του αναγνώστη
Πηγή:www.waterstones.com
αξεσουάρ αναγνώστη, αξεσουάρ του αναγνώστη
Πηγή:svourabookstore.gr

Εδώ θα προσθέσουμε και εκείνο το μικρό, αλλά χρήσιμο εργαλείο που ξεκουράζει τα δάκτυλά μας από την πίεση. Αντί λοιπόν να κρατάτε με τα δύο σας χέρια το βιβλίο, βάζοντας κάποιου είδους δύναμη για να κρατήσετε το βιβλίο σας ανοιχτό στην μέση, χρησιμοποιήστε το «δακτυλίδι ανάγνωσης».

αξεσουάρ ανάγνωσης, αξεσουάρ του αναγνώστη
Πηγή: pinterest.gr

 

7. Βάση οργάνωσης και αποθήκευσης

Διαβάζετε ένα βιβλίο αυτό το διάστημα. Μετά την καθημερινή σας ανάγνωση, που το τοποθετείτε; Πιθανότατα στο κομοδίνο ή στην βιβλιοθήκη σας. Εάν λοιπόν θέλετε την ανώτερη οργάνωση και την τακτοποίηση του χώρου σας, προμηθευτείτε μια βάση οργάνωσης και αποθήκευσης. Σε αυτή την βάση θα τοποθετείτε το βιβλίο σας αλλά και όλα τα χρήσιμα αξεσουάρ ανάγνωσης. Τα πράγματά σας θα είναι συγκεντρωμένα σε μια βάση και έτσι δεν θα χρειάζεται να ψάχνετε στα συρτάρια ή την ακαταστασία του γραφείου σας για να βρείτε τα απαραίτητα. Η βάση είναι χωρισμένη σε κελιά ώστε να τοποθετήσετε ξεχωριστά το βιβλίο, ο σελιδοδείκτης, ο φακός ανάγνωσης, τα γυαλιά σας κ.λπ..

οργάνωση βιβλίων, αξεσουάρ του αναγνώστη
Πηγή:www.aliexpress.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Τουρλίδα

Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον και προσπαθώ πάντα να κοιτάω-ή να βρίσκω-την θετική πλευρά των γεγονότων. Πολυλογού και κοινωνική αλλά ταυτόχρονα μοναχική. Υπερ-αναλύω σχεδόν τα πάντα και μέσα από την γραφή βρίσκω λίγη γαλήνη. ‘’Success doesn’t come to you; you go to it’’ Marva Collins

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;