«Τα αχνά φώτα της Μάρφα» – μία νοσταλγική αλλά σύγχρονη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Τσιπόκα

Νίκου Τσιπόκα
Τα αχνά φώτα της Μάρφα του Νίκου Τσιπόκα

Η πιο πρόσφατη συλλογή διηγημάτων του Νίκου Τσιπόκα μας ταξιδεύει με παιδικές μνήμες και αναμνήσεις από ένα πιο χαρούμενο παρόν. Αν και όλες οι ιστορίες εκτυλίσσονται στη σύγχρονη εποχή, απαθανατίζουν μία ξεχωριστή  νοσταλγία για εμπειρίες στην Ελλάδα περασμένων δεκαετιών.

 

Δύο λόγια για τον Νίκο Τσιπόκα

Ο Νίκος Τσιπόκας γεννήθηκε στο Ναύπλιο και φοίτησε στο τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από τις εκδόσεις Απόπειρα κυκλοφορούν δύο συλλογές του με διηγήματα και μία ποιητική συλλογή. Έχει ασχοληθεί με την τέχνη σε όλες τις μορφές της: κινηματογράφο, θεατρική συγγραφή, σκηνικά, art installations, τραγούδι και στιχουργική.

Τα αχνά φώτα της Μάρφα είναι η τρίτη συλλογή διηγημάτων του και το πρώτο βιβλίο του που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κέδρος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα αχνά φώτα της Μάρφα» – Δομή & Στυλ

Το βιβλίο αυτό αποτελείται από 21 αυτόνομα διηγήματα. Μοιάζουν με φωτογραφικά κλικ, αφού δεν ξεπερνούν τις 10 σελίδες,  που απαθανάτισαν τις πιο έντονες στιγμές των πρωταγωνιστών. Κάποιοι υίτλοι των διηγημάτων όπως Πασχαλίτσα και Άγκυρες  αποτελούν αφορμές για το άνοιγμα και το κλείσιμο κάθε ιστορίας. Δεν ακολουθείται κάποια εμφανής σειρά στην εμφάνιση των διηγημάτων. Δηλαδή, η ιστορίες δεν παρουσιάζονται με σειρά: ηλικίας, φύλου ή οικογενειακής κατάστασης των πρωταγωνιστών.

Κάθε ένα διήγημα εκτυλίσσεται στη σύγχρονη εποχή. Αν και η αφήγηση δεν είναι πάντα σαφής ως προς τη χρονολογία, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης αλλά και του Αθηναϊκού τοπίου, υποθέτουμε πως λαμβάνουν χώρα στην τελευταία μιάμιση δεκαετία. Υπάρχει διάχυτη όμως μία νοσταλγία για την πιο ανέμελη και αθώα Ελλάδα του ’70, του ’80 ,του ’90.Παρόλα αυτά, οι συγγραφικές τοποθεσίες δεν περιορίζονται στην Ελλάδα, αλλά μας ταξιδεύουν διεθνώς. Μεταφερόμαστε σε μέρη όπως το Μαλάουι, η Βραζιλία αλλά και η μικρή πόλη Μάρφα του Τέξας κοντά στο Μεξικό.

Το στυλ των διηγημάτων του φαίνεται ελαφρώς αυτοβιογραφικό, αλλά ταυτόχρονα και μυθιστορηματικό. Οι διαφορετικές εμπειρίες των πρωταγωνιστών –όπως γήτεμα ταύρων ή καρδιακό επεισόδιο- φαίνεται να πηγάζουν από συναισθηματικές εμπειρίες του συγγραφέα. Πολλές από τις ιστορίες που εκτυλίσσονται στο εξωτερικό δείχνουν πως ο συγγραφέας γνωρίζει κάμποσα από αυτά τα μέρη από πρώτο χέρι. Ο λόγος του είναι απλός και κατανοητός – σα να σχεδιάστηκε για να αναγνωστεί με ρεκόρ ταχύτητας. Παραμένει όμως αρκετά ενδιαφέρων ώστε να είναι δυνατό να διαβαστεί ξανά και ξανά.

 

Περίληψη

Οι ιστορίες μας εκτυλίσσονται στη χώρα μας και στο εξωτερικό -με νοερό σημείο εκκίνησης την Ελλάδα. Οι πρωταγωνιστές διαφέρουν σε φύλο, ηλικία, οικογενειακή και οικονομική κατάσταση. Νεαρές γυναίκες, ανύπαντροι ηλικιωμένοι, μόνες μητέρες και οικογενειάρχες διηγούνται κορυφαίες στιγμές από τη ζωή τους. Σε όλους φαίνεται να λείπει κάτι και οι αναγνώστες-ντετέκτιβ θα θελήσουν να ψάξουν για να βρουν τι είναι αυτό. Η πιο προφανής απάντηση φαίνεται να είναι ένας ταιριαστός σύντροφος, με περισσότερη κατανόηση και επιθυμία για τον εκάστοτε πρωταγωνιστή. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, καταλαβαίνει κανείς πως αυτό που λείπει από τη ζωή των πρωταγωνιστών είναι το στοιχείο της έκπληξης και ο ενθουσιασμός για ζωή. Στα περισσότερα διηγήματα φαίνεται πως αυτή η χαρά υπήρχε σε κάποια παρελθοντική στιγμή, αλλά λόγω ενός ή πολλών δυστυχών συμβάντων, χάθηκε. Έτσι οι ήρωες μένουν μόνοι τους, εξουθενωμένοι και απελπισμένοι, κάποιες φορές χωρίς καν τις όμορφες αναμνήσεις για παρηγοριά.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νάνσυ Παναγουλοπούλου

Γεια! Ονομάζομαι Νάνσυ Παναγουλοπούλου και είμαι απόφοιτος του τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Λατρεύω τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και να μαθαίνω καινούργιες γλώσσες! Όνειρό μου είναι να συνεχίσω τις σπουδές μου, αυτή τη φορά στον τομέα της δημοσιογραφίας όπου και θέλω να εργαστώ, συνεχίζοντας παράλληλα την αρθρογραφία για θέματα πολιτισμού και κοινωνίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;