Τα 5 βασικά βήματα για να εκδώσετε το βιβλίο σας

fm100.gr

Είναι αρκετοί από εμάς που έχουν βασανιστεί ή και ακόμα βασανίζονται για να δουν το βιβλίο τους να παίρνει σάρκα και οστά. Το ότι η έκδοση του βιβλίου αποτελεί μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία είναι πραγματικότητα. Ειδικά εάν είστε μάλιστα και πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας αναλύσω τα βήματα, αλλά και τα εμπόδια που θα συναντήσετε σε αυτό το όμορφο κατά τα άλλα μονοπάτι.

Γράφω
lydiapsaradelli.gr

Βήμα 1 Επιμεληθείτε το βιβλίο σας

Η επιμέλεια του έργου σας είναι πολύ σημαντική για τον άνθρωπο από την επιτροπή αξιολόγησης που θα διαβάσει το έργο σας. Διαβάστε την τελική του μορφή πολλές φορές και ακόμα καλύτερα δώστε το να το διαβάσει και ένα τρίτο μάτι. Προκειμένου να επισημάνει και ένας ουδέτερος αναγνώστης τυχόν λάθη και παραλήψεις σας. Ο εκδοτικός οίκος φυσικά θα προβεί σε επιμέλεια του έργου σας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει, πως δεν οφείλει η εκδοτική σας πρόταση να είναι όσο πιο άρτια γίνεται.

Έκδοση Βιβλίου
Προσωπικό αρχείο

Βήμα 2 Διαλέξτε προσωρινό εξώφυλλο για την έκδοση του βιβλίου σας

Άλλο ένα βήμα πολύ σημαντικό για την παρουσίαση του βιβλίου σας. Φυσικά και το εξώφυλλο θα αλλάξει κατά 99% αλλά εσείς οφείλετε να ορίσετε ένα εξώφυλλο που θα αντικατοπτρίζει το περιεχόμενο του έργου σας. Στην τελική εφόσον η πρότασή σας προχωρήσει και εγκριθεί, θα βοηθήσετε και το αντίστοιχο δημιουργικό τμήμα στο να καταλάβει το τι περίπου επιθυμείτε να δείχνει το εξώφυλλό σας. Πράγμα πολύ σημαντικό για τη συνέχεια.

 

Βήμα 3 Πως γίνεται η αποστολή του βιβλίου σας

Όταν κρίνετε πως το βιβλίο σας είναι έτοιμο, το επόμενο βήμα είναι η αποστολή του στους εκδοτικούς οίκους. Καλύτερα να το στείλετε μέσω email, ή της ειδικής φόρμας αποστολής που υπάρχει στην ιστοσελίδα τους. Κάποιοι από αυτούς θα σας ζητήσουν να το στείλετε εκτυπωμένο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό συνήθως στους μεγάλους εκδοτικούς οίκους είναι, ο όγκος των συγγραμμάτων που λαμβάνουν καθημερινά. Οπότε πιστεύω πως κάτι τέτοιο διευκολύνει τη διαδικασία. Από την άλλη επειδή οι παραδοσιακοί εκδοτικοί οίκοι αφενός αργούν να σου απαντήσουν. Αφετέρου υπάρχει η πιθανότητα να σου ζητήσουν εγγράφως, να μην αποστείλεις το έργο σου πουθενά αλλού μέχρι το τελικό τους πόρισμα. Νομίζω πως δεν είναι φρόνιμο να τους προσεγγίσεις, εάν είναι η πρώτη σας εκδοτική προσπάθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

μικρό βιβλιοπωλείο
newlifestyle.gr

Βήμα 4 Μην παραλείψετε τους μικρότερους εκδοτικούς

Κατά τη διαδικασία αποστολής του έργου σας θα συναντήσετε δεκάδες εκδοτικούς οίκους που δεν τους γνωρίζετε. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν είναι αξιόλογοι ή δεν έχουν το κοινό τους. Δώστε ευκαιρία και σε αυτούς να διαβάσουν το έργο σας και πιθανόν να είναι αυτοί που θα το εκτιμήσουν περισσότερο και θα σας απαντήσουν. Επίσης, για να ανοίξω και να κλείσω το θέμα της αυτοέκδοσης, θα ξεκινήσω με την κατάρριψη του μύθου της. Η αυτοέκδοση είναι ένας χαμηλού κόστους τρόπος να τυπώσετε το βιβλίο σας. Μονάχα, όμως, για το το προσφέρετε σε 5-10 ανθρώπους του περιβάλλοντός σας. Κατά τα άλλα δεν μπορεί να λειτουργήσει, οπότε πάμε παρακάτω.

bookstore
lifo.gr

Βήμα 5 Η τελική επιλογή για την έκδοση του βιβλίου σας

Όταν αρχίσουν να καταφθάνουν οι πρώτες απαντήσεις από τις εκδόσεις που αποστείλατε το έργο σας, θα έχετε να αντιμετωπίσετε τα εξής σενάρια. Από τους παραδοσιακούς εκδοτικούς οίκους πιθανόν να μην λάβετε καν απάντηση, ή αυτή να είναι αρνητική. Από άλλους εξίσου γνωστούς μπορεί να λάβετε μια πρόταση έκδοσης, με δική σας, όμως, χρηματοδότηση. Πράγμα κατά τη γνώμη μου ανεπίτρεπτο, αλλά πιστέψτε με συμβαίνει κατά κόρων. Επίσης, υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποιο άλλοι εκδοτικοί, να σας ζητήσουν να αναλάβετε το έξοδο της επιμέλειας που κυμαίνεται από 400 έως 600 ευρώ.

Εάν είστε τυχεροί σαν και εμένα μπορεί να βρεθεί κάποιος εκδοτικός οίκος που να αγαπά πραγματικά του βιβλίο σας και να θέλει να επενδύσει εξολοκλήρου σε αυτό. Εάν, μάλιστα, εμφανιστούν περισσότεροι από ένας. Τότε, σας προτείνω να συναντηθείτε και με τους δυο. Να πάτε στον κάθε εκδοτικό να γνωριστείτε με τους ανθρώπους του και να λάβετε την τελική σας επιλογή με το δικό σας προαίσθημα.

Οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Συνεργάζονται με τους ίδιους χονδρέμπορες και αποστέλλουν τα βιβλία τους σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Οπότε, το θέμα της διανομής μην σας προβληματίζει. Εσείς κοιτάξτε τους στα μάτια και εάν δείτε έναν άξιο συνεργάτη μπροστά σας, τότε υπογράψτε το συμφωνητικό και αφήστε το μαγικό ταξίδι που έρχεται στα έμπειρα χέρια τους.

 

Υ.Γ.

Ο συντάκτης του άρθρου είναι ο Δημήτρης Βορίλας συγγραφέας του βιβλίου Quiz «Μάντεψε την κίνησή μου» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2020 από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτριος Βορίλας

Γεννήθηκα στην Ηλιούπολη Αττικής, τον Ιούλιο του 1988 και η καταγωγή μου είναι από τη Λακωνία. Αποφοίτησα από τη Λεόντειο σχολή Νέας Σμύρνης το 2006 και Σπούδασα στο Φυσικό τμήμα Θετικών επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκα στον κλάδο της ναυτιλίας για 10 περίπου έτη και ταυτόχρονα ήμουν στέλεχος εταιρίας εμπορίας ναυτιλιακού πετρελαίου. Τα τελευταία 2 χρόνια ασχολούμαι με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, όπου και αφιερώνω τον περισσότερο χρόνο της ημέρας μου. Πλέον αρθρογραφώ στο Max Magazine, για τις στήλες City Guide, κινηματογράφος, τηλεόραση και Άγνωστη Ελλάδα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;