Τα 5 σπουδαιότερα βιβλία του Φραντς Κάφκα

Φραντς Κάφκα
Ο Τσέχος συγγραφέας. Πηγή εικόνας: protagon.gr

Ο Φραντς Κάφκα υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους και πιο επιδραστικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Ο Τσέχος συγγραφέας άφησε πίσω του σπουδαία εργογραφία κερδίζοντας τον θαυμασμό και την εκτίμηση του αναγνωστικού κοινού. Ο Φραντς Κάφκα από μικρή ηλικία επέδειξε την κλίση σου στα γράμματα ενώ αγαπούσε πάρα πολύ και τη λογοτεχνία. Ως χαρακτήρας ήταν ένας ιδιαίτερα μοναχικός και εσωστρεφής άνθρωπος. Τα έργα του επικεντρώνονται σε θέματα αποξένωσης, υπαρξιακού άγχους και παράλογου. Ο συγγραφέας στα έργα του αναφέρεται σε καταστάσεις που περιστρέφονται μεταξύ φαντασίας και ρεαλισμού. Ο ψυχισμός του συγγραφέα αποτυπώνεται στην πλειοψηφία των γραπτών του. Οι ιστορίες που σκάρωνε δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο ορισμό, τον «καφκικό». Ο όρος «καφκικός» χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κάθε έργο τέχνης που εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά με την γραφή του Κάφκα. Ως καφκικό περιγράφεται μία περίεργη ή δυστοπική κατάσταση στην καθημερινότητά μας και συνήθως μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.

Ο Φραντς Κάφκα θεωρείται από τους πιο διαχρονικούς ξένους συγγραφείς που μελετάται ακόμα και σήμερα. Το συγγραφικό του έργο σώθηκε χάρις στον στενό του φίλο Μαξ Μπροντ, ο οποίος αγνόησε το αίτημα του Κάφκα να καταστρέψει τα γραπτά του αμέσως μετά τον θάνατό του. Ο Μαξ Μπροντ επιμελήθηκε με ιδιαίτερη θέρμη τα έργα του Κάφκα και τα εξέδωσε. Η συνολική εργογραφία του Φραντς Κάφκα είναι σπουδαία ωστόσο κάποια από αυτά χρήζουν της προσοχής μας και πρέπει να υπάρχουν σε κάθε βιβλιοθήκη.

Η Μεταμόρφωση

Η «Μεταμόρφωση» αποτελεί μία νουβέλα που εμπεριέχει αλληγορική σημασία. Το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Γκρέγκορ Σάμσα, ένας καθημερινός άνθρωπος ο οποίος προσπαθεί να βοηθήσει την οικογένεια του. Όμως τα οικονομικά χρέη της οικογένειας είναι πολλά και ο ίδιος καταβάλλει τα μέγιστα για να τους απαλλάξει από το βάρος. Ένα πρωί ο Γκρέγκορ ξυπνάει μεταμορφωμένος σε ένα αποκρουστικό έντομο.

Φραντς Κάφκα
Πηγή εικόνας: minoas.gr

Ο Φραντς Κάφκα μέσα από την «Μεταμόρφωση» ουσιαστικά παρουσιάζει τον εαυτό του και τις σχέσεις που είχε με την οικογένειά του, ιδιαίτερα με τον πατέρα του. Ο συγγραφέας μεταφέρει στον χαρτί την συναισθηματική φόρτιση του Σάμσα σε σχέση με την καταπίεση που μπορεί να υποστεί ένας άνθρωπος στο οικογενειακό του περιβάλλον. Το έργο του Κάφκα περιλαμβάνει πολλούς συμβολισμούς και πολλά μηνύματα για εκείνη την εποχή που παραμένουν επίκαιρα έως σήμερα. Η «Μεταμόρφωση» γράφτηκε το 1915.

Η Δίκη

Ο Φραντς Κάφκα έγραψε την «Δίκη» το 1914 αλλά δημοσιεύθηκε το 1925 μετά τον θάνατό του, αν και το έργο θεωρείται ημιτελές. Ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος είναι ο Γιόζεφ Κ., ο οποίος βλέπει την ζωή του να αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ένα πρωί συλλαμβάνεται χωρίς να γνωρίζει τον λόγο που κατηγορείται. Όλες οι προσπάθειες για να αποδείξει την αθωότητα του πέφτουν στο κενό ενώ ο ίδιος βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο χωρίς προηγούμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φραντς Κάφκα
Πηγή εικόνας: kalokathisbookshop.gr

Η «Δίκη» θεωρείται ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του Φραντς Κάφκα στον κόσμο. Η ιστορία του Γιόζεφ Κ. περιστρέφεται γύρω από το ανθρώπινο αδιέξοδο, την κρίση, την αγωνία και την αποξένωση από το κοινωνικό περιβάλλον. Η εξουσία παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το έργο ειδικά όταν την καταχράζονται οι πιο ισχυροί. Οι πράξεις των ισχυρών απογυμνώνουν τους αδύναμους στερώντας τους δικαιώματα και ελευθερίες.

Αμερική ή Ο Αγνοούμενος

Η «Αμερική ή ο Αγνοούμενος» είναι ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Τσέχου συγγραφέα. Το έργο γράφτηκε το 1912 και περιέχει αρκετά καφκικά στοιχεία. Αυτό το βιβλίο του Φρανς Κάφκα είναι λιγότερο σκοτεινό και περισσότερο αισιόδοξο σε σχέση με τα υπόλοιπα έργα του.

Πηγή εικόνας: pixelbooks.gr

Το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο έφηβος Καρλ Ρόσμαν ο οποίος μεταναστεύει στην Αμερική μετά από την απόφαση της οικογένειάς του. Στην «Αμερική» ο νεαρός Καρλ θα βιώσει διάφορες περιπέτειες αλλά στο τέλος θα επιβιώσει στο νέο περιβάλλον. Ο συγγραφέας έγραψε για την Αμερική την οποία ο ίδιος δεν επισκέφθηκε ποτέ αλλά την έμαθε από τα ταξιδιωτικά βιβλία και τις διηγήσεις. Σ’ αυτό το βιβλίο οι συμβολισμοί παίρνουν άλλες διαστάσεις και οι ερμηνείες τους είναι κάθε φορά διαφορετικές. Παρ’ όλα αυτά η «Αμερική» δεν παύει να είναι ένα αγαπημένο βιβλίο για τους αναγνώστες.

Γράμμα στον πατέρα

Το βιβλίο «Γράμμα στον πατέρα» συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των ημερολογίων και επιστολών του Φραντς Κάφκα. Ο φίλος του Κάφκα, Μαξ Μπροντ, διάβασε την επιστολή που έγραψε ο συγγραφέας στον πάτερα του και θεώρησε ότι αποτελεί λογοτεχνικό έργο και το έκδωσε.

Πηγή εικόνας: metaixmio.gr

Ο Φραντς Κάφκα έγραψε το «Γράμμα στον πατέρα» το 1919. Επί της ουσίας πρόκειται για μία επιστολή 103 σελίδων που δεν έφθασε ποτέ στον παραλήπτη της. Ο Χέρμαν Κάφκα άσκησε μεγάλη επίδραση στη ζωή του γιου του. Αυτό το καταλαβαίνουμε από το γεγονός ότι ο Φραντς Κάφκα υπήρξε ένα τρομαγμένο παιδί έναντι της πατρικής φιγούρας. Ενδεχομένως όλο αυτό να επηρέασε τόσο την ψυχική όσο και την σωματική υγεία του. Ο συγγραφέας περιγράφει τον πατέρα του με αρετές και αδυναμίες, που διαμόρφωσαν το άτομο του από μικρή ηλικία.

Ο Πύργος

Ο «Πύργος» είναι το τελευταίο έργο του Φραντς Κάφκα, το οποίο ξεκίνησε να γράφει το 1922. Ωστόσο το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω των παρατεταμένων προβλημάτων της υγείας του. Ο «Πύργος» κυκλοφόρησε το 1925 και είναι ένα βιβλίο αριστούργημα. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με βαθύτερες σημειολογικές έννοιες και συμβολισμούς που φθάνουν μέχρι το θεϊκό στοιχείο. Κατά την διάρκεια των δεκαετιών πολλοί λογοτέχνες θέλησαν να ασχοληθούν εκτενώς με το συγκεκριμένο βιβλίο. Οι αναλύσεις τους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς ο Κάφκα κατάφερε να γράψει ένα τόσο ρεαλιστικό έργο.

Πηγή εικόνας: ianos.gr

Ο κεντρικός ήρωας σε αυτή την ιστορία είναι ο Κ., ο οποίος επισκέπτεται το χωριό του Πύργου. Ο σκοπός του Κ. είναι να φθάσει στον Πύργο, πράγμα που φυσικά το καθιστά αδύνατο λόγω των εμποδίων που συναντά. Ο Κάφκα κατορθώνει να μεταφέρει τον αναγνώστη σε ένα απόλυτα καφκικό περιβάλλον. Ο Πύργος έχει πολλά αινίγματα και τα πάντα συνωμοτούν εναντίον του Κ.

 

Πηγές

Φραντς Κάφκα (2021). Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org. (Τελευταία πρόσβαση στις 8/3/21).

Φραντς Κάφκα. Έπασχε από κατάθλιψη και αγοραφοβία. Ο θάνατος των πέντε αδελφιών του και η επιθυμία του να καεί όλο το συγγραφικό του έργο και να μην διαβαστεί ποτέ. (2020). Ανακτήθηκε από mixanitouxronou.gr. (Τελευταία πρόσβαση στις 8/3/2021).

Ο ιδιότυπος συγγραφέας Φραντς Κάφκα (2014). Ανακτήθηκε από newsbeast.gr. (Τελευταία πρόσβαση στις 8/3/2021).

Ο Φραντς Κάφκα και ο κόσμος της κοινωνικής αποστασιοποίησης (2020). Ανακτήθηκε από monopoli.gr. (Τελευταία πρόσβαση στις 8/3/2021).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;