Συνδρομητικά βιβλιο-κουτιά: Το νέο τρεντ των βιβλιοφάγων

συνδρομητικά βιβλιο-κουτιά
Πηγή: pinterest.com

Τα συνδρομητικά βιβλιο-κουτιά κυκλοφορούν εδώ και περίπου πέντε χρόνια στο εξωτερικό. Προσφέρουν ένα κουτί το οποίο περιέχει ένα βιβλίο, κυρίως φαντασίας, σε μορφή hardcover (δηλαδή με σκληρό εξώφυλλο). Είναι πάντα νέας κυκλοφορίας και κυρίως γνωστού συγγραφέα. Μαζί με το βιβλίο, υπάρχουν στο κουτί 3-5 αντικείμενα, που σχετίζονται είτε με το βιβλίο, είτε με το θέμα του κουτιού κάθε φορά καθώς και το συνοδευτικό γράμμα του συγγραφέα. Τα αντικείμενα είναι σχεδιασμένα από γνωστούς digital illustrators.

Οι παραγγελίες του κουτιού γίνονται είτε μεμονωμένα, δηλαδή μια φορά, είτε με διάφορες συνδρομές. Κάποιες εταιρείες προσφέρουν μόνο μηνιαία συνδρομή ή τρίμηνη και μπορεί ο συνδρομητής να παραλείψει έναν μήνα αν δεν του αρέσει το θέμα ή δεν επιθυμεί το βιβλίο. Κάποιες εταιρείες επίσης, προσφέρουν, είτε το κουτί με τα αντικείμενα και το βιβλίο, είτε μόνο το βιβλίο. Δεν ανακοινώνεται ποιο βιβλίο υπάρχει κάθε φορά, και δύο εβδομάδες μετά την αποστολή των πακέτων επιτρέπεται να ανεβάσει κάποιο φωτογραφίες του κουτιού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικότερα, οι εταιρείες που κυκλοφορούν είναι οι εξής:

1)Owlcrate

συνδρομητικά βιβλιο-κουτιά
Πηγή: aotales.com

Μας έρχεται από την Αμερική. Υπάρχουν δύο επιλογές, το Owlcrate και το Owlcrate Jr, το οποίο απευθύνεται σε νεαρότερες ηλικίες. Και τα δύο, προσφέρονται μηνιαία στο κόστος των 44€. Η τρίμηνη προπληρωμή ανέρχεται στα 99€ περίπου ενώ η εξάμηνη προπληρωμή ανέρχεται στα 174€. Δεν προσφέρεται συνδρομή μόνο του βιβλίου χωρίς τα αντικείμενα. Το καλό με το Owlcrate είναι ότι ο συνδρομητής μπορεί να παραλείψει όσα κουτιά δεν επιθυμεί χωρίς να χάσει την συνδρομή του, κάτι που σε άλλες συνδρομές δεν γίνεται.

Το βιβλίο συνοδεύει πάντα η συλλεκτική καρφίτσα και το γράμμα του συγγραφέα, ενώ τα αντικείμενα που συνήθως προσφέρονται είναι κεριά, άλατα μπάνιου, κουτάκια αποθήκευσης, book sleeves, κτλ. Υπάρχει πάντα μια κάρτα με τα προϊόντα που έχει το κάθε κουτί καθώς και το θέμα του επόμενου κουτιού.

2)Bookish Box

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

συνδρομητικά βιβλιο-κουτιά
Πηγή: pinterest.com, συνδρομητικά βιβλιο-κουτιά

Και αυτό μας έρχεται από την Αμερική. Έχει πολύ περισσότερες επιλογές συνδρομής από το Owlcrate, όμως οι βασικές επιλογές του είναι το ΥΑ (Young Adult) και το A (Adult). Έχει επιλογές όπως το Book Only (μόνο το βιβλίο) που ανέρχεται στα 43€ συνολικά,  το κουτί με το βιβλίο, τα αντικείμενα και μπλουζάκι που ανέρχεται στα 65€ συνολικά και αρκετές παρόμοιες επιλογές.

Δυστυχώς ο συνδρομητής δεν μπορεί να παραλείψει έναν μήνα, καθώς πρέπει να ακυρώσει την συνδρομή αλλά αν μετά ανοίξουν οι διαθέσιμες θέσεις, θα του σταλεί e-mail ειδοποίησης για να κάνει εκ νέου εγγραφή.

 

3)Fairyloot

συνδρομητικά βιβλιο-κουτιά
Πηγή: traversingchapters.com, συνδρομητικά βιβλιο-κουτιά

Η Fairyloot είναι από τις πιο διάσημες επιλογές καθώς έχει λίστα αναμονής για τη συνδρομή και μας έρχεται από την Αγγλία. Αν και είναι από τις πιο ακριβές επιλογές συνδρομής, καθώς το μηνιαίο κουτί ανέρχεται στα 63€ (κουτί + μεταφορικά + φπα) διαθέτει τα πιο ποιοτικά αντικείμενα σε σχέση με τα άλλα κουτιά. Τα βιβλία που διαθέτει είναι κυρίως πολύ-αναμενόμενες κυκλοφορίες. Η προπληρωμή τριών μηνών ανέρχεται συνολικά στα 97€ ενώ η εξάμηνη συνδρομή ανέρχεται συνολικά στα 194.70€. Ο συνδρομητής μπορεί να παραλείψει μόνο έναν μήνα το κουτί. Στον επόμενο μήνα, αν παραληφθεί, αναστέλλεται η συνδρομή του μέχρι να ζητήσει με email την ανανέωση του.

Είναι από τις πρώτες εταιρείες που πρόσθεσαν στα βιβλία τους τέχνη κάτω από το εξώφυλλο του βιβλίου, ή/και sprayed edges (δηλαδή οι σελίδες του βιβλίου να είναι χρωματιστές).

Πηγή: laurenbodiford123.wordpress.com

Επίσης είναι από τις πρώτες εταιρείες που έβγαλαν τα λεγόμενα special edition boxes, που είναι κουτιά με αντικείμενα ή μεμονωμένα βιβλία, ανεξάρτητα από τη συνδρομή. Έχουν ειδικές εκδόσεις βιβλίων που είναι διάσημα στην κοινότητα και πολύ αναμενόμενα, και τα αντικείμενα που έχει το κουτί είναι αφιερωμένα εξ’ολοκλήρου στο βιβλίο.

4)Illumicrate

Πηγή: larajanereviews.com, συνδρομητικά βιβλιο-κουτιά

Η Illumicrate είναι ακόμη μια εταιρεία από την Αγγλία, της οποίας τα κουτιά προσφέρονται μόνο μηνιαία, αλλά είναι πιο οικονομικά από τη Fairyloot. Δυστυχώς, όπως και η Fairyloot, έχει λίστα αναμονής, αλλά νομίζω πως από άποψη ποιότητας-τιμής συμφέρει πολύ περισσότερο. Εκτός από το κύριο βιβλίο, πολλές φορές έχει και ένα δεύτερο βιβλίο, με μαλακό εξώφυλλο. Ανά περιόδους βάζουν στα κουτιά τους συλλεκτικές κούπες με θέματα από διάφορα βιβλία, κάνοντας την εταιρεία, πολύ δημοφιλή στο αναγνωστικό κοινό. Τα θέματα των κουτιών τους τείνουν προς την επιστημονική φαντασία.

Έχουν δύο επιλογές συνδρομής,  είτε μόνο το βιβλίο και την συλλεκτική καρφίτσα που ανέρχεται στα 31€ συνολικά είτε όλο το κουτί με το βιβλίο και τα αντικείμενα που ανέρχεται στα 42€ συνολικά. Μπορεί ο συνδρομητής να παραλείψει το κουτί του επόμενου μήνα χωρίς να αλλάξει κάτι στην συνδρομή του.

6)Bookbrewed

Πηγή: www.bookbrewed.com, συνδρομητικά βιβλιο-κουτιά

Είναι το πρώτο ελληνικό κουτί που δημιουργήθηκε φέτος από τη Βικτώρια Μόσχου. Η Βικτώρια, συγγραφέας και η ίδια, με πολύ μεράκι και κόπο δημιούργησε το Book Brewed. Προσφέρει είτε μεμονωμένη αγορά είτε συνδρομή. Η μηνιαία συνδρομή ανέρχεται στα 31€ συνολικά, η τρίμηνη συνδρομή στα 90€ και η εξάμηνη συνδρομή στα 160€.

Περιέχει το κουτί βιβλία που είναι κυρίως στα ελληνικά αλλά και κάποιες φορές ξενόγλωσσα, από νέους συγγραφείς, Έλληνες, ενώ τα αντικείμενα που περιέχει το κουτί δεν είναι μόνο ποιοτικά, αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον, όπως οδοντόβουρτσες από μπαμπού και βεντάλιες.

Επίλογος

Τα κουτιά που αποστέλλονται από την Αμερική, έρχονται με το ταχυδρομείο και συνήθως εκτελωνίζονται. Συνήθως είναι 15-20€, ένα ποσό που παρόλο που δεν είναι πολύ μεγάλο, είναι υπαρκτό. Τα κουτιά από την Αγγλία, έρχονται με ιδιωτικές εταιρίες  και δεν έχω πληρώσει δ τέλη εκτελωνισμού. Αν και σε αυτές τις εταιρείες η τιμή είναι πιο “τσιμπημένη”, συμπεριλαμβάνουν τον φόρο και γι’αυτό μάλλον δεν εκτελωνίζονται.

Από όλα τα κουτιά που αναφέρθηκαν, εγώ έχω συνδρομές σε όλα. Πρόσφατα διέκοψα το Owlcrate γιατί ήταν ακριβό σε σχέση με την ποιότητα που πρόσφερε. Αν με ρωτούσατε ποιο είναι το αγαπημένο μου συνδρομητικό κουτί, θα σας έλεγα το Fairyloot. Αλλά νομίζω πως είναι θέμα γούστου. Όπως έλεγε και η γιαγιά μου: «Περί ορέξεως…κολοκυθόπιτα»! Μμμ.. Κολοκυθόπιτα! Γιαμ!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Όλγα Συκάκη

Είμαι καθηγήτρια μουσικής. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω. Λατρεύω τα ταξίδια. Κοιτώνας στο Hogwarts: Gryffindor. Αγαπημένο χρώμα: Οποιαδήποτε απόχρωση του μωβ. Τυχερό νούμερο: 8.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;