Ιστορίες από ζάχαρη, Παραμύθια από μέλι, ένα σύγχρονο παραμύθι από τη Σταυρούλα Βενιέρη

Σταυρούλα Βενιέρη
Ιστορίες από ζάχαρη, Παραμύθια από μέλι, από τη Σταυρούλα Βενιέρη

Τα καλοσυνάτα χεράκια

Τα καλοσυνάτα χεράκια της Σταυρούλας Βενιέρη από τις εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, γεμάτο τρυφερότητα και αγάπη. Ακόμα κι όταν τα «επιθετικά χεράκια» τρομάζουν τα «καλοσυνάτα χεράκια», όταν τα εκφοβίζουν , όταν τα μέμφονται και πάλι τότε συγχωρούν. Όταν  τα θυμωμένα χεράκια σφάλουν, τα καλοσυνάτα τα βοηθούν. Γιατί η αγάπη όλα τα υπομένει, όλα τα συγχωρεί, όπως πρεσβεύει και η ορθόδοξη πίστη μας*(Απ. Παύλος) Η πρωτοτυπία της συγγραφέως είναι να αναπτύξει και να περιγράψει τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού μέσα από το δακτυλικό τους αποτύπωμα. Όπως δεν υπάρχουν στον κόσμο δύο όμοια αποτυπώματα, έτσι και κάθε παιδική ψυχούλα έχει την δική της προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία. Η συγγραφέας με τρόπο έμμεσα υπαινικτικό , χωρίς να προσβάλει την προσωπικότητα κανενός παιδιού μας παραπέμπει εικονικά στο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου: «Αν όλα τα παιδιά της γης είχαν σφιχτά τα χέρια, κορίτσια αγόρια στην σειρά και στήνανε χορό…ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος κι ολόκληρο τον κόσμο θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.» Διδακτικό, βαθιά υπαρξιακό, παιδαγωγικά άρτιο το α΄ σκέλος από τις «Ιστορίες από ζάχαρη –Παραμύθια από μέλι» της Σταυρούλας Βενιέρη  με την θαυμάσια εικονογράφηση της Κατερίνας Μηνογιάννη μιλάει απευθείας στην παιδική ψυχή. «Τα χεράκια με χαρά/αγκαλιάζουν τρυφερά δε χωρά κοροϊδία/ούτε στην καρδιά η βία».

Σταυρούλα Βενιέρη
Σταυρούλα Βενιέρη, συγγραφέας

Αδελφοσύνη

Η συγγραφέας  Σταυρούλα Βενιέρη προτρέπει για συγχώρεση και αλληλεγγύη, για ειρηνική συμφιλίωση και αδελφοσύνη. Ο αξιακός της  κώδικας είναι η μοναδικότητα της αγάπης. Προτρέπει τα ευγενικά  παιδιά να συγχωρούν τα επιθετικά παιδιά , αναγνωρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα δεν έχουν λάβει ποτέ τρυφερότητα και αγάπη. Τα καλοσυνάτα χεράκια μπορούν να φυτέψουν τον σπόρο της ειρήνης που θα γεννήσει την αγάπη. Κι έτσι όλα τα παιδιά θα ζήσουν εναρμονισμένα ανεξαρτήτως διαφορών, χρώματος, φυλής και εθνικότητας. Υπογραμμίζει  η συγγραφέας: «Μα πως είναι δυνατόν; εμείς μιλούσαμε άσχημα, τα κοροϊδεύαμε, τα σπρώχναμε κι εκείνα μας βοηθούν;»

Ο Σπόρος της Ειρήνης

Στον Σπόρο της Ειρήνης, η Σταυρούλα Βενιέρη με πολύ φαντασία και αγάπη βάζει τα ζώα να συμφιλιωθούν με γέφυρα την παράκληση  των νεογνών τους. Για το καλό τους, για έναν καλύτερο ειρηνικό κόσμο, οι γάτες και οι σκύλοι (κλασσικοί εχθροί) συμφιλιώνονται και μαθαίνουν να ζουν ειρηνικά και να σέβονται ο ένας τα όρια του άλλου . Η πολιτεία των γάτων γειτνιάζει με την πολιτεία των σκύλων και όλοι μαζί γίνονται μια υπέροχη παρέα , μοιράζονται τα παιχνίδια , το νoιάξιμο, το φαγητό. Η συγγραφέας Σταυρούλα Βενιέρη  μια υπέροχη προσέγγιση αντιμπεριαλιστική και φιλειρηνική με κεντρικό πυρήνα πάντα την αγάπη και την αλληλεγγύη.

Σχολικός Εκφοβισμός

Η Σταυρούλα Βενιέρη μελώνει τις λέξεις, με ζάχαρη τις πασπαλίζει για να δέσει το γλυκό, να γίνουν αχώριστοι φίλοι γάτες και σκύλοι. Με αυτό τον αλληγορικό και μεταφορικό τρόπο η συγγραφέας προσεγγίζει την διαφορετικότητα με την αλληλοπεριχώρηση. Και τα δυο παραμύθια συστεγάζονται κάτω από τον τίτλο «Ιστορίες από ζάχαρη, Παραμύθια από μέλι» για να γλυκάνουν τα πικραμένα παιδιά από τον  σχολικό εκφοβισμό. Το μεγαλύτερο  καθημερινό πρόβλημα στην σχολική ζωή. Ας χτίσουμε λοιπόν σχολεία από μέλι και ζάχαρη, στα χεράκια μας είναι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τα παιδιά…  “όταν  δίνουν τα χέρια ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο!” (Γ.Ρίτσος) Γραφή ελπιδοφόρα που μυροβολάει Άνοιξη , μπουμπούκια ανθισμένα και χαμόγελα ζεστά σκιαγραφούν την γραφή της Σταυρούλας Βενιέρη.

Σταυρούλα Βενιέρη


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Νικολάκη

Η Χρύσα Νικoλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & αριστούχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Master of Arts) με ειδίκευση στη Λογοτεχνία, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Επίσης, κατέχει δίπλωμα μετάφρασης και υποτιτλισμού, DIPLOMA OF TRANSLATION(Βρετανικό Συμβούλιο). Έχει δημοσιεύσει μελέτες λογοτεχνικής θεματολογίας σε επιστημονικά-θεολογικά περιοδικά. Το 2020 εξέδωσε την δεύτερη ποιητική της συλλογή «Θαύματα κι Αερικά» (Εκδόσεις Δρόμων). Ασχολείται κυρίως με την κριτική της λογοτεχνίας .Τον Απρίλιο του 2019 εκδόθηκε το πρώτο της παραμύθι: «Το αγόρι και ο Δράκος», (εκδ. Άπαρσις) Το 2020 βραβεύτηκε με το Β΄ Βραβείο με το ποίημα της «Ιερομνήμονες» στον Θ΄ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας. Το 2019 έλαβε το Α΄ Βραβείο με το ποιητικό της παραμύθι «Ο Νικολιός, η Τύχη κι η Χαρά » από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ). Το 2021 εκδόθηκε η επιστημονική της μελέτη «Η Ορθόδοξη παράδοση στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου» (εκδ. Δρόμων). Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά .Τον Μάιο του 2019 έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;