Σοφία Αμορούζο, ένα διαφορετικό #GIRLBOSS

Σοφία Αμορούζο

Η Σοφία Αμορούζο γεννήθηκε στο San Diego, έχει ρίζες από την Ελλάδα και την Ιταλία και είναι μια κοπέλα που από το μηδέν έκανε το χόμπι της επάγγελμα. Η ιστορία της είναι γνωστή κυρίως σε γυναίκες που ψάχνουν να βρουν πρότυπα στον δρόμο τους προς την κορυφή. Εγκατέλειψε το σχολείο όταν στο λύκειο διαγνώστηκε με κατάθλιψη και σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και προτίμησε να τελειώσει τις τάξεις που της απέμειναν από το σπίτι. Πέρασε την εφηβεία της κάνοντας νομαδική ζωή. Ταξίδευε με auto-stop όλη την δυτική ακτή των ΗΠΑ, έκανε μικροκλοπές κι έψαχνε στα σκουπίδια για φαγητό.

Όλα στη ζωή της Σοφία Αμορούζο έγιναν χωρίς κάποιον ιδιαίτερο προγραμματισμό. Την έπιασαν να κλέβει προϊόντα από ένα πολυκατάστημα, κάτι που λειτούργησε σαν αφύπνιση. Στα 22 της όντας άφραγκη, μετακόμισε στο San Francisco, όπου δεν μπορούσε να μείνει σε μια δουλειά πάνω από 2 εβδομάδες. Αν δεν πάθαινε κήλη και δεν χρειαζόταν ασφάλιση, δεν θα έβρισκε ποτέ δουλειά στη γραμματεία μιας σχολής, για να της καλύψουν τα έξοδα.

Όλα αυτά από επιλογή, καθώς όπως λέει σιχαινόταν τον καπιταλισμό κι ό,τι αυτός συνεπαγόταν. Το ότι τελικά κατάφερε να γίνει πολυεκατομμυριούχος πριν ακόμα γίνει 30 είναι μια άλλη ιστορία. Οι γονείς της ασχολούνταν με την πώληση οικοπέδων και κατοικιών και κάπως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι είχε μάλλον στο DNA της την επιχειρηματικότητα.

Όπως αναφέρει το Fortune Greece, όλα ξεκίνησαν στη γραμματεία της σχολής που δούλευε. Όταν έπεσε στα χέρια της ένα βιβλίο με τίτλο «Πώς να ανοίξεις το δικό σου μαγαζί στο eBay: οδηγός για χαζούς» σκέφτηκε για πλάκα, να αρχίσει να πουλάει ρούχα στο ίντερνετ. Ξεκίνησε να πουλάει κλεμμένα βιβλία στο Amazon και vintage ρούχα στο eBay. Άρχισε να ψάχνει σε όλα τα μαγαζιά μεταχειρισμένων της πόλης της. Καθώς το μάτι της έκοβε σχετικά με τα vintage, αγόρασε ένα σακάκι Chanel για μόλις 8 δολάρια και το μεταπώλησε έναντι 1.100 δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοφία Αμορούζο
Πηγή: instagram.com/sophiaamoruso

Ίδρυση του Nasty Gal

Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, ύστερα από μια διαμάχη που κατέληξε στο να την πετάξουν από το eBay, έψαξε πώς θα σταθεί έξω από αυτό. Δεν είχε πτυχίο στα οικονομικά αλλά μορφώθηκε στο Google, ψάχνοντας να βρει τι είναι επενδυτικό κεφάλαιο, τι βιογραφικά χρειάζεσαι για επιχειρήσεις κλπ. και κάπως έτσι γεννήθηκε το «Nasty Gal» (που πήρε το όνομά του από ένα τραγούδι της Betty Davis). Μια κανονική ιστοσελίδα που διεύθυνε η ίδια. Από ένα μικρό και παλιό διαμέρισμα σε ένα γκαράζ που έμενε τότε, ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση.

Το 2006 αγόρασε το domain nastygalvintage.com και άρχισε να στήνει την εταιρία της, όπου ήταν το αποτέλεσμα της ανίας της και του πάθους της για τα vintage ρούχα. Η Σοφία Αμορούζο ξόδευε ώρες για να φτάσει στα πιο απομακρυσμένα μαγαζιά και να διαπραγματευτεί τις τιμές, προκειμένου να αγοράσει με το κιλό ρούχα σε δεύτερο χέρι.

Τις φωτογραφήσεις και το styling για την προώθηση των προϊόντων της ανέλαβε η ίδια. Για μοντέλα, δεν χρυσοπλήρωσε επαγγελματίες. Προτιμούσε καθημερινά πρόσωπα, κορίτσια της διπλανής πόρτας, στα οποία η αμοιβή τους ήταν burger. Δεν ξόδεψε ούτε ένα σεντ για διαφήμιση, χρησιμοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο για τον σκοπό αυτό τα social media. Την ημέρα που είχε 1 εκατομμύριο δολάρια στο λογαριασμό της, έβγαλε φωτογραφία το αποδεικτικό, γιατί πίστευε πως ίσως να μην ξαναέβλεπε ένα τέτοιο νούμερο. Η εταιρία της «Nasty Gal» έφτασε να έχει  ετήσιο τζίρο 250 εκατομμύρια δολάρια και περισσότερους από 400 υπαλλήλους.

Έκδοση του #GIRLBOSS

H Σοφία Αμορούζο αποτελεί ορόσημο στον επιχειρηματικό κόσμο της μόδας, και δεν ήταν ποτέ συνηθισμένη, ούτε ως επιχειρηματίας ούτε ως οτιδήποτε άλλο. Την ιστορία της αυτή αποφάσισε να την μοιραστεί το 2014, οπότε και έγραψε το βιβλίο #GIRLBOSS προσπαθώντας να εμπνεύσει κι άλλες κοπέλες. Το #GIRLBOSS απευθύνεται σε κορίτσια σαν κι εκείνη: αουτσάιντερ που αναζητούν τον δρόμο προς την επιτυχία, ακόμα κι αν σ’ αυτόν τον δρόμο φυσάει λυσσασμένα και είναι γεμάτος επικριτές.

Η Σοφία Αμορούζο όμως, γνώριζε πολύ καλά πως πρότυπο και πηγή έμπνευσης δεν γίνεται κάποιος αν δεν παρουσιάσει και την άλλη πλευρά, αυτή της αποτυχίας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Το διαζύγιο ήρθε πρώτο και εντελώς απροσδόκητα. Η Nasty Gal στην οποία ήταν CEO ήταν στον αγώνα της αγοράς επί χρόνια και έφτασε λίγο πριν τη χρεοκοπία. Είχαν απολύσει πολλά άτομα, είχαν δεχθεί και κάνει αγωγές προς άλλες εταιρίες και δεν μπόρεσαν να συμβαδίσουν με τις συνεχείς αλλαγές της αγοράς. H Σοφία αποσύρθηκε από τη θέση του προέδρου και αποφάσισε να ασχοληθεί με το ίδιο το brand, αλλά ήταν ήδη αργά. Το Νοέμβριο του 2016 ήρθε η χρεοκοπία, την εποχή μάλιστα που προμόταρε το βιβλίο της που αφορά… την εταιρία της. Λίγο αργότερα η εταιρεία Boohoo με έδρα το Manchester, εξαγόρασε τη Nasty Gal.

Η Σοφία άρχισε να βγαίνει με έναν παλιό της φίλο, ο οποίος τη στήριξε πολύ και μετέπειτα συνεργάστηκαν επαγγελματικά. Το βιβλίο της έγινε best seller και με τα έσοδα των πωλήσεων δημιουργήθηκε το «GirlBoss Foundation». Πρόκειται για ένα ίδρυμα το οποίο στηρίζει τη νέα γενιά γυναικών που ενσαρκώνουν τη φιλοσοφία της Αμορούζο και οδεύουν στον αντισυμβατικό δρόμο της: του να παίρνεις ρίσκα, να ξαναγράφεις τους κανόνες και να ορίζεις την επιτυχία στα μέτρα σου. Το ίδρυμα δημιουργήθηκε ακριβώς για να χρηματοδοτεί τα μελλοντικά GirlBosses και να δίνει ευκαιρίες σε αουτσάιντερ όπως η Σοφία που υπό άλλες συνθήκες σπάνια φτάνουν ως τα γραφεία των funds με business plan και αυτοπεποίθηση.

Μπορούμε να τα έχουμε όλα. Αλλά όχι όλα την ίδια στιγμή!

Ακόμη, ασχολήθηκε με ένα νέο είδος ακτιβισμού, ενώ οργάνωσε το «Girlboss rally», ένα event με σκοπό να βοηθήσει τις γυναίκες σε ό,τι αφορά το marketing, το χτίσιμο ενός brand, την πληρωμή και την παραίτηση τους από τη δουλειά, την υγεία, την ευεξία, τη σεξουαλικότητα τους και άλλα. Το 10% των πωλήσεων των εισιτηρίων πήγαν στο «Girlboss Foundation», με σκοπό να βοηθήσουν οικονομικά γυναίκες που έχουν όνειρο να ασχοληθούν με την μόδα, τον σχεδιασμό, την μουσική και τις τέχνες.

Είναι η δεύτερη νεότερη και αυτοδημιούργητη γυναίκα (μετά τη νεότερή της Taylor Swift) που έχει μπει στη λίστα του Forbes. Σήμερα, έχει περισσότερα χρήματα από την Beyoncé. Το νεαρό της ηλικίας της σε συνδυασμό με τις επιτυχίες της, γνωρίζοντας σε ποιο κοινό στοχεύει την έκαναν ένα παγκόσμιο πρότυπο.

Σοφία Αμορούζο
Πηγή: instagram.com/sophiaamoruso

Τον Απρίλιο του 2017 το βιβλίο της #GIRLBOSS γίνεται σειρά στο Netflix και προβάλλεται σε εκατομμύρια χώρες. Η σειρά είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα της ζωής της, περιγράφει το ξεκίνημα του Nasty Gal, αλλά και όλα όσα έγιναν στη συνέχεια. Τον ρόλο της Αμορούζο υποδύεται η Μπριτ Ρόμπερτσον, ενώ την παραγωγή έχει αναλάβει η Σαρλίζ Θερόν.

Το #GIRLBOSS που μεταφράστηκε και εκδόθηκε στην Ελλάδα το 2017 από τις εκδόσεις Key Books, αποδεικνύει ότι η επιτυχία δεν εξαρτάται από το πανεπιστήμιο που φοίτησες ή από το πόσο δημοφιλής ήσουν στο σχολείο. Για να πετύχεις πρέπει να έχεις κότσια και να εμπιστεύεσαι το ένστικτο σου. Να γνωρίζεις ποιους κανόνες να ακολουθήσεις και ποιους να σπάσεις. Να ξέρεις πότε να προφυλαχθείς και πότε να αφήσεις την εκκεντρικότητα σου ελεύθερη.

Η 36χρονη σήμερα Σοφία Αμορούζο μας δείχνει πώς να παίζουμε στα όριά μας, πώς να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και πότε πρέπει να σπάμε τους παραδοσιακούς κανόνες.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Γκέσκου

Βιβλιοθηκονόμος με εμμονή στην τελειομανία. Φωτογραφίζω τα πάντα γύρω μου. Αγαπώ τις σειρές. Στόχος μου να ταξιδέψω όσο πιο πολύ μπορώ (και να μιλάω λιγότερο σύμφωνα με τους φίλους μου). Φράση που ανακαλώ στα δύσκολα: όλα γίνονται για κάποιο λόγο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;