Social Media και συγγραφείς. Σχέση ανάγκης ή επιλογής;

social media
Πηγή: pixabay.com

Συγγραφείς και social media. Αγάπη ή μίσος.

Είναι γεγονός ότι τα social media αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Για τους περισσότερους από εμάς είναι απλά ένας ευχάριστος τρόπος να περνάς την ώρα σου, να ενημερώνεσαι και να επικοινωνείς. Για τους συγγραφείς όμως έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένα ακόμη κομμάτι της δουλειάς τους. Ένα εργαλείο για να προωθήσουν το έργο τους και να επικοινωνήσουν με το αναγνωστικό κοινό. Προέκυψε όμως μόνο ως πρακτική ανάγκη ή μήπως υπάρχει κάτι άλλο πιο βαθύ;

social media
Πηγή: blog.norphil.co.uk

Ντίκενς, το πρώτο social media junkie

Αν νομίζετε πως συγγραφείς εθισμένοι στα social media, όπως η J.K.Rowling, είναι καινούριο αποκύημα της τεχνολογικής εποχής, γελιέστε. Πρωτοπόρος, ή μάλλον από τους πιο γνωστούς συγγραφείς που κρατούσαν στενές επικοινωνιακές επαφές με τους αναγνώστες τους είναι ο Κάρολος Ντίκενς.

Ο Ντίκενς ήταν γνωστός όχι μόνο για τη λογοτεχνική εργατικότητά του αλλά και τα πάμπολα γράμματα που έγραφε ως απάντηση σε αυτά που έστελναν οι θαυμαστές του. Με πάνω από 14000 γράμματα στο γνωστό αρχείο του, o Ντίκενς ίσως πρέπει να θεωρηθεί πρωτοπόρος σε αυτό που αποκαλούμε επαφή μέσω social media με τον αναγνώστη. Τέτοια ήταν το πάθος του για επαφή με το κοινό που έκανε ειδικό αίτημα να τοποθετηθεί προσωπικό γραμματοκιβώτιο μπροστά στο σπίτι του.

Και τι γίνεται σήμερα;

Σήμερα λοιπόν ακούμε όλοι για χιλιάδες ακολούθους σε Twitter και Facebook. Όλοι μας παίζουμε αυτό το παιχνίδι της αποδοχής εκ του μακρόθεν. Οι συγγραφείς όχι μόνο δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτή τη τάση αλλά θεωρείται και κατά κάποιο τρόπο υποχρέωσή τους. Στο εξωτερικό είναι μια από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνουν οι εκδοτικοί οίκοι πριν αγοράσουν οποιοδήποτε βιβλίο. ‘Πόσους ακολούθους έχεις;’ Η ερώτηση αυτή κρύβει πολλά. Είναι μια εγγύηση για τους εκδότες ότι η επιχειρηματική τους επένδυση θα είναι ασφαλής. Πολλοί ακόλουθοι ισοδυναμούν με πολλούς αναγνώστες.

Είναι όμως μόνο αυτό; Μήπως και οι ίδιοι οι συγγραφείς νιώθουν αυτή την ανάγκη να επικοινωνήσουν με ανθρώπους που μέχρι τώρα ήταν φαντάσματα; Μήπως ο Ντίκενς δεν ήταν πρωτοπόρος αλλά απλά βρήκε ένα τρόπο να εκπληρώσει μια δημιουργική ανάγκη; Την ανάγκη του διαλόγου γύρω από το έργο του;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

social media
Πηγή: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

Εχθρός ή φίλος

Με τη νέα αυτή τάση δημιουργήθηκαν όμως δύο νέα εμπόδια. Το πρώτο είναι οι ατελείωτες ώρες που περνάνε οι συγγραφείς στη προώθηση του έργου τους μέσω τον social media. Και όταν λέμε προώθηση μη φανταστείτε ότι περιορίζονται σε δραστηριότητα τη περίοδο που βγαίνει ένα νέο βιβλίο τους στην αγορά. Μιλάω για τη προώθηση του ίδιου τους του εαυτού, το κυνήγι των like γύρω από το όνομά τους ώστε πάντοτε να γίνεται λόγος για αυτούς και να τους θυμόμαστε είτε έχουν βγάλει κάτι καινούριο είτε όχι.

Το δεύτερο πρόβλημα το συναντήσαμε πρόσφατα με τα ατωπήματα της κατά τα άλλα πολυαγαπημένης J.K.Rowling. Με πάνω από 14 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter, η παρουσία της ήταν και είναι πολύ έντονη στα social media. Μάλιστα πολλές φορές χρησιμοποιούσε το Twitter για να προσθέσει στο μύθο του πιο γνωστού έργου της, του Harry Potter. Από το Twitter μάθαμε ότι ο διευθυντής της καρδιάς μας Albus Dumlbedore είναι γκέι. Κάτι που βρήκε θετική ανταπόκριση από κάποιους καθώς πίστευαν πως η σειρά χρειαζόταν μια γερή δόση αντιπροσώπευσης της διαφορετικότητας. Για άλλους ήταν κάτι περιττό καθώς δεν υπήρχε η παραμικρή νύξη στο βιβλίο ούτε και προσθέτει κάτι ουσιώδες στα κίνητρα του Dumbledore.

Όταν οι φαν δείχνουν τα δόντια τους

Αυτό δεν εμπόδισε τη Rowling να συνεχίσει να στέλνει νέα μηνύματα στο Twitterverse κρατώντας το μύθο των βιβλίων της ζωντανό αλλά και ενισχύοντας τη δική της εικόνα ως άνθρωπο των γραμμάτων του οποίου οι απόψεις έχουν μια βαρύτητα. Τις περισσότερες φορές τα μηνύματα πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου έχαιραν μιας γενικής αποδοχής. Αυτά μέχρι την 6η Ιουνίου όπου πόσταρε το εξής tweet.

 

 

Ούτε λίγο ούτε πολύ η συγγραφέας απέτυχε να συμβαδίσει με την εποχή της λεκτικής ορθότητας. Στο tweet εκφράζει τη απορία και δυσαρέσκειά της για τη χρήση της λέξης «άτομο με περίοδο» και σε μια προσπάθεια για χιούμορ προσπαθεί να υπενθυμίσει στο κοινό της ότι υπήρχε μια λέξη για να περιγράψει αυτά τα άτομα, γυναίκα. Ξέχασε όμως μια μερίδα του πληθυσμού. Άτομα που στη γέννηση τους ταυτοποιήθηκαν από άλλους ως μέλη του θηλυκού γένους που, όμως, μεγαλώνοντας κατάλαβαν ότι αυτός ο χαρακτηρισμός δεν τα εκφράζει. Ξέχασε, λοιπόν, τα μέλη της διεμφυλικής κοινότητας και αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο.

Αυτό που βίωσε η Rowling ήταν οι μεγαλωμένες με τα βιβλία της γενιές να επαναστατήσουν εναντίον της. Μέχρι και ο ίδιος ο Harry Potter καταδίκασε αυτή τη συγκεκριμένη στάση. Η Rowling προσπάθησε να δικαιολογηθεί σε νέα επιστολή προς το κοινό της. Αναφέρθηκε στις προσωπικές μάχες που έχει δώσει ως γυναίκα και πως σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να προσβάλλει. Η απάντηση της έλαβε πάλι ένα μείγμα αρνητικών και θετικών αντιδράσεων.

Και τι τελικά μαθαίνουμε από τη περιπέτεια μιας τόσο αγαπημένης ανά τον κόσμο συγγραφέα; Μάλλον ότι όταν έχεις τη δυνατότητα να εισακουστείς από εκατομμύρια ανθρώπων οφείλεις να προσέχεις τι λες. Και το ερώτημα παραμένει. Οφείλει ένας συγγραφέας να περιοριστεί στο έργο του ή όπως όλοι μας έχει το δικαίωμα να εκφράσει μια προσωπική άποψη χωρίς να φοβάται ότι θα επηρεάσει τις πωλήσεις των βιβλίων του;

Πηγές

Norvic. I. (2014). Special postmark to mark restoration of Charles Dickens’ postbox. Ανακτήθηκε από https://blog.norphil.co.uk. Τελευταία πρόσβαση 26 Ιουλ. 2020.

Spatz. S. (2018). Why Authors Need to Build Following On Social Media-And How to Go About Doing It. Ανακτήθηκε από https://writingcooperative.com. Τελευταία πρόσβαση 26 Ιουλ. 2020.

Gardner. A. (2020). A Complete Breakdown of the J.K.Rowling Transgender-Comments Controversy. Glamour. https://www.glamour.com. Τελευταία πρόσβαση 26 Ιουλ. 2020.

Haysom. S. (2019). ‘Harry Potter’ fans are not happy with JK Rowling’s latest Dumbledore comments. Ανακτήθηκε από https://mashable.com. Τελευταία πρόσβαση 26 Ιουλ. 2020.

Hamedy. S. (2020). Daniel Radcliffe responds to J.K. Rowling’s tweets about gender identity. Ανακτήθηκε από https://edition.cnn.com. Τελευταία πρόσβαση 26 Ιουλ. 2020.

Magazine Monitor. (2014). Why did Charles Dickens have a personal postbox? Ανακτήθηκε από https://www.bbc.com/news/blogs-magazine-monitor-30399042. Τελευταία πρόσβαση 26 Ιουλ. 2020.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αθανασία Αγγελοπούλου

Γεννήθηκα στο Καναδά αλλά μεγάλωσα στο Αντίρριο. Μικρό χωριό, μεγάλα όνειρα. Από το 2000 ζω στην Αθήνα όπου και σπούδασα Αγγλική Φιλολογία. Μετά από πολλά χρόνια αποφάσισα να κυνηγήσω το πάθος μου, τη γραφή. Με ένα MFA στη δημιουργική γραφή στη τσέπη ξεκίνησα το ταξίδι και έκτοτε δεν έχω κοιτάξει ξανά πίσω.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;