Σπίτια γνωστών ξένων συγγραφέων

Πολλά σπίτια ξένων γνωστών συγγραφέων του παρελθόντος, στα οποία είτε μεγάλωσαν είτε έζησαν μονάχα ένα διάστημα της ζωής τους, συγγράφοντας κάποιο από τα καλλιτεχνικά τους δημιουργήματα, είναι πλέον ανοιχτά στο ευρύ κοινό, λειτουργώντας ως μουσεία, όπου ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο δύνανται να επισκεφτούν και να δουν μπροστά στα μάτια τους να ξετυλίγεται ο χώρος έμπνευσης των σπουδαίων αυτών ανθρώπων.

Εμείς, γι’ αυτούς τους λάτρεις της λογοτεχνίας που επιθυμούν να περπατήσουν εκεί που κάποτε βρήκαν ζωή οι πένες ταλαντούχων ανθρώπων, συγκεντρώσαμε ορισμένα μόνο σπίτια γνωστών συγγραφέων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού τους.

• Jane Austen’s House Museum στο χωριό Chawton του Hampshire στην Αγγλία.

σπίτια συγγραφέων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

(Πηγή Εικόνων:pinterest.com)

Πρόκειται για ένα τυπικό εξοχικό του 17ου αιώνα, στο οποίο η πολυδιαβασμένη Jane Austen έζησε τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής της, συγγράφοντας πολλά από τα μυθιστορήματα της, συμπεριλαμβανομένων την «Περηφάνια και Προκατάληψη» και την «Λογική και Ευαισθησία». Στις συλλογές του μουσείου μπορεί κανείς να βρει διάφορα πράγματα της οικογένειας Austen, μεταξύ των οποίων την βιβλιοθήκη της Jane με δικά της λογοτεχνικά δημιουργήματα και τα αγαπημένα της αναγνώσματα, το τραπέζι που χρησιμοποιούσε κατά την συγγραφή της, μέχρι κι ορισμένα κοσμήματα της.

• Charles Dickens House Museum στο κέντρο του Λονδίνου.

σπίτια συγγραφέων

(Πηγή Εικόνων:pinterest.com)

Παρά το γεγονός πως ο μεγάλος αυτός συγγραφέας της βικτωριανής εποχής έζησε στο συγκεκριμένο σπίτι μόνο 3 χρόνια (από το 1837), εκεί ήταν που γράφτηκαν τα σημαντικότερα των έργων του, όπως ο «Όλιβερ Τουιστ». Στον ίδιο χώρο πλέον λειτουργεί και κατάστημα με σουβενίρ βγαλμένα από άλλη εποχή.

• Virginia Woolf House Museum (Monk’s House) στο ανατολικό Sussex της Αγγλίας.

σπίτια συγγραφέων

(Πηγή Εικόνων:pinterest.com)

Σε αυτήν την εξοχική κι απομονωμένη κατοικία του 17ου αιώνα η Virginia Woolf μετακόμισε μαζί με τον σύζυγό της κι έζησε εκεί έως και τον θάνατο της. Πρόκειται για το οίκημα στο οποίο έγραψε πολλά σπουδαία έργα, όπως «Η κυρία Dalloway και στο Φάρο»• για το οίκημα που- όσο η κάτοχος του ήταν ζωντανή- υποδέχτηκε κι άλλους σημαντικούς συγγραφείς, όπως τον T.S.Eliot και τον E.M.Forster.

• Ernest Hemingway House Museum στο Key West στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

σπίτια συγγραφέων

(Πηγή Εικόνων:pinterest.com)

Πρόκειται για ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1851 με ένα ισπανικό αποικιακό αρχιτεκτονικό στυλ και κατοικήθηκε από τον Hemingway και την δεύτερη γυναίκα του, την Pauline, στο διάστημα από το 1931 έως και το 1941, πράγμα που σημαίνει πως συμπίπτει με την περίοδο συγγραφής ορισμένων από τα καλύτερα έργα του, όπως «Τα χιόνια στο Κιλιμάντζαρο» και «Να έχεις και να μην έχεις». Την προσοχή των επισκεπτών του οικήματος κερδίζουν, μεταξύ άλλων, κι οι σπάνιες γάτες με τα έξι δάχτυλα, οι οποίες είναι απόγονοι από τις γάτες του ίδιου του Hemingway.

• Agatha Christie Home Museum (Greenway) στο Devon της Αγγλίας.

σπίτια συγγραφέων

(Πηγή Εικόνων:pinterest.com)

Παράλειψη θα αποτελούσε να μην αναφερθεί το σπίτι της βασίλισσας της αστυνομικής λογοτεχνίας, Agatha Christie. Ένα κτίριο που χρονολογείται περίπου το 1780 με 1790, καθαρά γεωργιανής αρχιτεκτονικής με έναν εξαιρετικό κήπο στο εξωτερικό του, το οποίο αγοράστηκε από την ίδια το 1938 κι έγινε το καταφύγιο της έως και το 1976. Το ίδιο το σπίτι, αλλά και η περιοχή γύρω από αυτό, χρησιμοποιήθηκαν ως πεδίο δράσης αρκετών λογοτεχνικών της ηρώων, όπως στα μυθιστορήματα της «Η υπογραφή του δολοφόνου», «Πέντε μικρά γουρουνάκια», «Ώρα μηδέν» και το «Πέτρινο Φέρετρο».

(Πηγή Κεντρικής Εικόνας:wikipedia.org)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Λόνδου

Γεννημένη το '99 στην Χαλκιδική, αντικείμενο σπουδών μου η φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεγάλη μου λατρεία... τα βιβλία. Βιβλία κοινωνικού, φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχόμενου πάντοτε κέρδιζαν το ενδιαφέρον μου, μα φυσικά σχέση ζωής μέχρι στιγμής αποδεικνύεται η λογοτεχνία, που με το μαγικό της τρόπο καταφέρνει κάθε στιγμή να με ταξιδεύει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;