Άρθουρ Σοπενχάουερ – Η τέχνη να είσαι ευτυχισμένος

Άρθουρ Σόπενχαουερ

Ο Άρθουρ Σoπενχάουερ αν και ο μεγαλύτερος πεσιμιστής Φιλόσοφος δίνει μαθήματα ευτυχίας στο βιβλίο αυτό. Το βιβλίο αποτελείται απο 50 κανόνες της ζωής οι οποίοι γράφτηκαν σε διαφορετικές εποχές και βρίσκονται σε διάφορους τόμους και σε διάφορα χειρόγραφα του Σόπενχαουερ.

Η προσπάθεια ακαδημαϊκής καρίερας του συγγραφέα απέτυχε απο την πρώτη κιόλας στιγμή, εξαιτίας της σκληρής και πικρόχολης αντιπαράθεσης του με τον Χέγκελ και την πανεπιστημιακή φιλοσοφία του καιρού του. Από εκεί προκύπτει και η ανάγκη να χρησιμοποιήσει συμβουλές και βοηθητικά μέσα, απο αυτα που προτείνει η σοφία της ζωής, για να γίνει πιο υποφερτός ο δικός του πόνος και η δική του ατυχία. Για όλους αυτούς τους λόγους ο Σόπενχαουερ άρχισε απο το 1822 να σημειώνει, σε ενα ειδικό για αυτή την δουλειά τετράδιο, παροιμίες, αξιώματα, αποφθέγματα και κανόνες ζωής απο διάφορους στοχασές και συγγραφείς για να μπορέσει να τα αξιοποιήσει αργότερα στα δικά του έργα.

Ένα παράδειγμα που χρησιμοποιεί είναι ένα απόφθεγμα του Γκαίτε : “Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι η προσωπικότητα”. Ακόμη προσθέτει “Η ευτυχία μας εξαρτάται απο το ποιοί είμαστε, απο την ατομικότητα μας, ενώ συνήθως αυτό που μας απασχολεί είναι το πεπρωμένο μας και αυτά που έχουμε εξαιτίας του”.

Στον κανόνα 45 λέει: Όσο μεγαλύτερη είναι η δεκτικότητα για δυσάρεστες εντυπώσεις, τόσο αδύναμη φαίνεται να είναι για ευχάριστες και το αντίθετο. Το αίτιο της διαφορας βρίσκεται στην ανθεκτικότητα του νευρικού συστήματος και στο γερό στομάχι. Δυσκολία είναι η μεγάλη δεκτικότητα για τις δυσάρεστες εντυπώσεις. Ευκολία ακριβώς το αντίθετο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη ενα απόφθεγμα που δίνει στον κανόνα 9: Ο έξυπνος άνθρωπος δεν επιδιώκει το ευχάριστο αλλά το ανώδυνο, Αριστοτέλης . Ίσως και με αυτό τον τρόπο ο φιλόσοφος προσδίδει ακόμη μια φορά δύναμη στην συνήθεια του βουδισμού, δηλαδή της απόρριψης των ανθρώπινων επιθυμίων, παρόμοιο με αυτόν που διδάσκουν και οι Βέδες.

Επίσης στον κανόνα 32 αναφέρει ως προς την υγεία: Τουλάχιστον τα 9/10 της ευτυχίας μας βασίζονται στην υγεία και μόνο..

Στο τέλος του βιβλίου ο Άρθουρ Σoπενχάουερ μιλά πιο συγκεκριμένα για την Ευδαιμονολογία.

Η μοίρα των θνητών ισχυρίζεται ότι καθορίζεται απο 3 πράγματα.

1)Το τι είμαστε ( Υγεία, Δύναμη, Προσωπικότητα)

2)Το τι έχουμε (Αγαθά)

3)Το τι εκπροσωπούμε (Εικόνα που έχουν άλλοι για εμάς, Αξιώμα, Φήμη)

Σε σχέση με τα πιο πάνω :

O πλούσιος πνευματικά άνθρωπος απασχολείται και διασκεδάζει έξοχα ακόμα και σε απόλυτη μοναξιά με τις δικές του σκέψεις και φαντασιώσεις. Τα νούμερα 2 και 3 έχουν μια σχετική αλληλεπίδραση. Ωστόσο μόνο ανόητοι θα έβαζαν το αξίωμα παραπάνω απο την περιουσία.

Σόπενχαουερ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ραφαήλ Αλεξάνδρου

Είμαι τελειόφοιτος στο ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας Αθηνων. Παράλληλα με τις σπουδές μου ανακάλυψα πολλά πράγματα που με ενδιέφεραν όπως είναι η μουσική,η ανάγνωση βιβλίων κυρίως Ψυχολογίας και Φιλοσοφίας. Ήθελα πάντα να βοηθάω κόσμο αλλά για να βοηθήσεις κάποιον πρώτα πρέπει να βοηθήσεις τον εαυτο σου. Έτσι αγαπημένο μου απόφθεγμα είναι: Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται.Όποιος κοιτάζει μέσα του ξυπνάει. Καρλ Γιούγκ

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;