J. K. Rowling: ένα αφιέρωμα στη μαμά του Harry Potter

Rowling

Σίγουρα όταν ακούτε το όνομα Rowling ένα πράγμα σας έρχεται στο μυαλό: ο μαγικός κόσμος του Harry Potter. Και όχι άδικα! Τα επτά βιβλία, και οι ταινίες που προέκυψαν αργότερα, αποτελούν σημείο κατατεθέν στην παιδική ηλικία μιας ολόκληρης γενιάς. Ξέρετε, όμως, αν η Rowling έχει γράψει κι άλλα βιβλία εντελώς άσχετα με μάγους και ξωτικά; Ή ποια είναι η σχέση της με τον Robert Galbraith; Ή τι κάνει με την τεράστια περιουσία που τόσο ξαφνικά απέκτησε;

 

RowlingΗ Joanne Rowling, όπως είναι το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1965 στο Yates. Πέρασε δύσκολη εφηβεία καθώς η μητέρα της διαγνώστηκε εκείνη την περίοδο με σκλήρυνση κατά πλάκας. Το 1992 παντρεύτηκε και σε λιγότερο από ένα χρόνο απέκτησε την κόρη της, Jessica. Ο γάμος της, ωστόσο δεν κράτησε περισσότερο από λίγους μήνες, αφού το 1993 πήρε διαζύγιο. Θεωρείται ότι υπέφερε από ενδοοικογενειακή βία, χωρίς όμως να είναι γνωστό σε ποιο βαθμό συνέβαινε αυτό. Την περίοδο εκείνη η Rowling θεωρούσε τον εαυτό της αποτυχημένο, ο γάμος της είχε καταρρεύσει και η ίδια ήταν άνεργη. Διαγνώστηκε με κλινική κατάθλιψη και έκανε μία απόπειρα αυτοκτονίας.

Τότε ήταν που τελείωσε την συγγραφή του πρώτου βιβλίου της σειράς του Harry Potter. Το βιβλίο απορρίφθηκε από 12 εκδοτικούς οίκους, ενώ έγινε δεκτό μόνο από τον οίκο Bloomsbury. Η αποδοχή του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οκτάχρονη κόρη του προέδρου η οποία διάβασε το πρώτο κεφάλαιο και ζήτησε αμέσως την συνέχεια! Απαίτηση του εκδοτικού οίκου ήταν και η περικοπή του ονόματος της σε J. K. Rowling ώστε να μην είναι φανερό το φύλο της, καθώς υπέθεσαν ότι μια γυναίκα συγγραφέας θα απωθούσε τα νεαρά αγόρια από το να αγοράσουν το βιβλίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rowling

Τα βιβλία του Harry Potter έγιναν γρήγορα φαινόμενο. Τα τελευταία τέσσερα, μάλιστα, κατέχουν τα ρεκόρ των βιβλίων που πουλήθηκαν πιο γρήγορα στην ιστορία. Αυτή τη στιγμή, οι πρώτες εκδόσεις των βιβλίων του Harry Potter αξίζουν μέχρι και 60.000£! Η συγγραφέας, όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει τον μαγικό κόσμο που η ίδια δημιούργησε, αφού συνεχίζει και γράφει συμπληρωματικά βιβλία που αναφέρονται στον κόσμο των μάγων.

RowlingΚαι όχι μόνο! Το 2013 η Rowling αποφασίζει να εκδώσει ένα βιβλίο μυστηρίου και ταυτόχρονα να ανακαλύψει αν στο κοινό αρέσει ο τρόπος γραφής της ή αν η επιτυχία του Harry Potter οφειλόταν αποκλειστικά στην ενδιαφέρουσα ιστορία που είχε πλάσει. Το Cuckoo’s calling, το πρώτο βιβλίο μιας σειράς μυθιστορημάτων, λοιπόν, εκδίδεται με την Rowling να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Robert Galbraith. Η αρχική του έκδοση περιλαμβάνει 1.500 βιβλία και 7.000 ebooks ενώ πολλές εφημερίδες το χαρακτηρίζουν ως το «ντεμπούτο του μήνα». Μετά την αποκάλυψη του ονόματος της Rowling ως συγγραφέα, ωστόσο, οι πωλήσεις αυξάνονται κατά 4.000%.

Ένας από τους τίτλους που κατέχει η J. K. Rowling είναι και αυτός του πρώτου δισεκατομμυριούχου συγγραφέα. Πρόσφατα, όμως, έχασε το προνόμιο να αποκαλείται δισεκατομμυριούχος, αφού δώρισε πολλά από τα χρήματά της σε φιλανθρωπίες. Έχει στηρίξει αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως το Comic Relief, το One Parent Families και την Multiple Sclerosis Society of Great Britain. Επίσης, έχει ιδρύσει την μη κυβερνητική οργάνωση Lumos, με κύριο στόχο την εύρεση οικογενειών σε παιδιά που ζουν στις άθλιες συνθήκες ενός ορφανοτροφείου.

Η περιπετειώδης ζωή της και το τεράστιο έργο της στη συγγραφή και όχι μόνο, είναι σίγουρα αξιομνημόνευτα. Ωστόσο, για εμάς, την γενιά που μεγάλωσε με τα βιβλία του Harry Potter, η J. K. Rowling θα είναι για πάντα στην καρδιά μας σαν την γυναίκα που έφερε λίγη μαγεία στη ζωή μας!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σύλβια Ζέρβα

Μια εκολαπτόμενη φαρμακοποιός μεγαλωμένη με τις αξίες και τις αρχές του Harry Potter, λάτρης του καφέ και του καλού φαγητού και πάντα σε mood για ένα ταξιδάκι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;