Hermann Hesse, ο μεγάλος μύστης του σήμερα

Hesse

Δεν είναι μια ευχάριστη ιστορία η δική μου, δε διαθέτει τη γλυκιά αρμονία μιας ιστορίας που πλάθουμε με τη φαντασία μας. Όμοια όπως η ζωή όλων των ανθρώπων που σταμάτησαν να εξαπατούν τον εαυτό τους, έτσι κι η δική μου είναι παράλογη μαζί και χαώδης, έχει κάτι από τρέλα μαζί και όνειρα.

Ο Έρμαν Έσσε (Hermann Hesse) γεννήθηκε στο Calw της Γερμανίας το 1877 και θεωρείται ένας σύγχρονος προφήτης από όσους διάβασαν τα μυθιστορήματα του. Έπασχε από κατάθλιψη, όπως και ο πατέρας του Johannes Hesse, και η επαφή του διάσημου συγγραφέα με τη λογοτεχνία ξεκίνησε ως αναζήτηση διεξόδου από τα ψυχολογικά του προβλήματα. Η απασχόλησή του ως βιβλιοπώλης του έδωσε, επίσης, την ευκαιρία για μελέτη πολλών επιστημών.

Hesse

Advertisements
Ad 14

Οι επιρροές

Το 1895 ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα βιβλιοπωλείο στο Tubingen, το οποίο ειδικευόταν στη θεολογία, τη φιλοσοφία και τη νομική επιστήμη, και εκεί άρχισε να μελετάει Goethe, Lessing, Sciller, Nietzsche, καθώς και ελληνική μυθολογία, που αργότερα επηρέασαν τον τρόπο γραφής του.  Οι βασικές επιρροές στο έργο του Hesse είναι, όπως ο ίδιος λέει: «Το χριστιανικό και απόλυτα αντιεθνικιστικό πνεύμα των γονιών μου, η μελέτη των μεγάλων Κινέζων δασκάλων και η φυσιογνωμία του ιστορικού Jacob Burckharddt (Γιάκομπ Μπούρκχαρντ)». Το στυλ γραφής του Hesse έχει τις ρίζες του στο ξέσπασμα του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, που, όπως ήταν φυσικό, είχε βαθιές επιπτώσεις στη ζωή και την προσωπικότητά του συγγραφέα. Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Έσσε διαμαρτυρόμενος ενάντια στο μιλιταριστικό καθεστώς, εγκατέλειψε τη Γερμανία κι εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελβετία. Ενώ πολλοί συνάδελφοι του στην Ευρώπη επωφελήθηκαν από την υποστήριξη των χωρών τους μέσω του συγγραφικού τους έργου, ο Hesse είχε διαφορετική εμπειρία λόγω των αστράτευτων πεποιθήσεών του. Την εποχή εκείνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η κυκλοφορία των βιβλίων του απαγορεύτηκε από τη ναζιστική Γερμανία και από τη δεκαετία του 1950 η φήμη του είχε αρχίσει να εξασθενεί. Ωστόσο, μετά το θάνατό του, τα βιβλία του έγιναν δημοφιλή και πάλι, χτυπώντας την ευαίσθητη χορδή της «γενιάς αντι-κουλτούρας» στην προσπάθειά τους για πνευματική διαφώτιση. Ο πόλεμος τον επηρέασε τόσο ώστε διαγνώστηκε με σοβαρή κατάθλιψη και τα τελευταία του βιβλία συνδέονται βαθιά με αυτήν και με την ψυχαναλυτική θεραπεία του Carl Jung. Τα βιβλία του Hesse θεωρούνται το πρώτο ταξίδι πολλών εφήβων προς τον πραγματικό κόσμο, και αφορμή μύησης στην ενηλικίωση, κυρίως στις μεταπολεμικές και μετα-σοσιαλιστικές κοινωνίες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. Αν και τα βιβλία του εκλαμβάνονται ως βαριά, περίπλοκα ή βαρετά και δεν μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, κατάφερε να αναγνωριστεί ως το αστέρι του γερμανικού ρομαντισμού και να χαρακτηριστεί ως ο Jung της λογοτεχνίας.

Διαβάστε επίσης  Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Παρουσίαση νέων εκδόσεων)

Hesse

Το συγγραφικό έργο 

Μόνιμο θέμα στα βιβλία του η αυτογνωσία και η αποδοχή.

Το 1904 δημοσιεύει το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Peter Camenzind. Συνυφασμένο με την περίοδο της τεχνολογικής ανάπτυξης και των οικονομικών αλλαγών στη Γερμανία, το έργο ενέπνευσε πολλούς νέους να αντιταχθούν στη νέα τάξη πραγμάτων και να αναζητήσουν έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής. Στη Ροσάλντε του 1914 εξετάζει τις δυσκολίες ενός καλλιτέχνη και ακολουθεί ο Κνουλπ το 1915. Ο Ντέμιαν (1919) είναι το πρώτο του βιβλίο που είναι βαθιά επηρεασμένο από το ενδιαφέρον του Hesse στην ψυχαναλυτική μέθοδο. Η ιστορία πραγματεύεται την μάχη του πρωταγωνιστή Emil Sinclair με δύο κόσμους, αυτόν της φαντασίας και της νεανικής επιπολαιότητας με τον άλλον της πνευματικής αλήθειας και του ωμού ρεαλισμού. Ο Έσσε καταγόταν από οικογένεια κληρικών και μεγάλωσε υπομένοντας μεγάλη καταπίεση απ’ την οικογένειά του. Το γεγονός αυτό τον ωθούσε συχνά σε συγκρούσεις με τους γονείς του με αποτέλεσμα να φύγει από το σπίτι σε νεαρή ηλικία. Ο Demianλοιπόν, γεμάτος από γιουνγκιανούς και φροϊδικούς συμβολισμούς, είναι η προσπάθεια ανάλυσης της διαμάχης του ιδίου, μέσω του νεαρού άνδρα – πρωταγωνιστή, ανάμεσα στα προσωπικά “θέλω” και τα αυστηρά γονικά ή κοινωνικά “πρέπει”.

Hesse

Από μικρός ο Hesse είχε επηρεαστεί από την φιλοσοφία των Βουδιστών και των Ινδών κατά τη διάρκεια ιεραποστολικών ταξιδιών με την οικογένειά του στην Ινδία, κάτι που γίνεται ολοφάνερο στο βιβλίο του 1922 «Σιντάρτα». Η καταγραφή της πορείας ενός ανθρώπου που ψάχνει να βρει τον εαυτό του και τη βαθύτερη αλήθεια της ζωής, ντυμένη με σχεδόν βιβλική απλότητα και ομορφιά, αποτέλεσε κάτι σαν “ευαγγέλιο” για τις γενιές της αμφισβήτησης. 

Διαβάστε επίσης  Witchpunk: Ένα βιβλίο φαντασίας που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σου

Hesse

Ο λύκος της Στέππας, το δέκατο μυθιστόρημα που έγραψε ο Hesse («Der Steppenwolf» 1927) αναφέρεται στην σύγχυση της σύγχρονης ύπαρξης τονίζοντας τη διττή υπόσταση του ανθρώπου αφενός ως ένα ψυχικά και πνευματικά ανώτερο ον, αφ’ ετέρου  σαν ένα μοναχικό λύκο της στέππας. Αντανακλά τη βαθιά κρίση που πέρασε ο Hesse ψυχικά, στα μέσα της δεκαετίας του ’20,  καθώς μια περίεργη αντίφαση εκδηλώνεται στο χαρακτήρα του – πότε με την αίσθηση της πνευματικότητας, πότε με παράξενα ξεσπάσματα μοναξιάς και στέρησης. Σε αυτό το βιβλίο τονίζει την σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο και τον εαυτό του. Στο “Νάρκισσος και Χρυσόστομο“, το 1930, επίσης, σκιαγραφεί δυο πλευρές της ανθρώπινης φύσης, αντιπαραθέτοντας ένα μοναχό με έναν ηδονιστή. Tα δίδυμα “μαζί” – “χώρια”, ομορφιά – ασχήμια, δικαιοσύνη – αδικία, ειρήνη – σφαγή αποτελούν τον κεντρικό άξονα του γοητευτικού αυτού μυθιστορήματος, όπου με τρόπο μοναδικό αποδεικνύεται η ανάγκη προσαρμογής του ανθρώπου σ’ ένα ανώτερο συνθετικό επίπεδο, πέραν του καλού και του κακού. O Μαγκίστερ Λούντι (1945) δεν είναι παρά μια ουτοπική φαντασία πάνω στο θέμα της απόσυρσης απ’ τον κόσμο. 

O H. Hesse τιμήθηκε με το Βραβείο Γκαίτε το 1946 και το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1947, ενώ πέθανε στην Ελβετία το 1962. 

Ονομάζομαι Ζαννίνα και είμαι φοιτήτρια φαρμακευτικής, ραδιοφωνική παραγωγός, αθλήτρια, ταξιδιάρα ψυχή, αρθρογράφος και... πολυμίξερ. Το motto μου είναι "Manners maketh man" και ατού μου η φαντασία και η αγάπη στο ξεχωριστό. Λατρεύω τα χρώματα του Eduardo Cobra, την μαγεία της Mary Poppins και την αγνότητα του Winnie the Pooh

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Στην εικόνα απεικονίζεται ένα ζευγάρι εφήβων στην δεκαετία του '80. Είναι ντυμένοι με ρόζ γυναικείες μπιτζάμες και ξαπλώνουν σε ένα κρεβάτι.

Lisa Frankenstein: Mary Shelley του ’80

 Η Lisa Frankenstein είναι μια αμερικανική κωμική ταινία τρόμου του
Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω

Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω

Για να πας μπροστά, πρέπει να αφήσεις πίσω. Το παρελθόν.