Don DeLillo: Άνθρωπος σε συγγραφική δράση

Στον δύσκολο λογοτεχνικό στίβο που ονομάζεται πεζογραφία, είναι σπάνιο κάποιος να παραμένει στην κορυφή, ειδικά όταν διανύει αισίως την τέταρτη δεκαετία της πορείας του όπως ο Don DeLillo.

Ο Don DeLillo γεννήθηκε το 1936 στις Η.Π.Α. και μεγάλωσε σε μία καθολική οικογένεια ιταλικής καταγωγής στο Bronx της Νέας Υόρκης. Μεγαλώνοντας δεν έδειχνε να έχει ιδιαίτερη κλίση προς την συγγραφή όσπου μία καλοκαιρινή δουλειά ως παρκαδόρος και οι ώρες αναμονής που απαιτούσε η θέση του, τού έδωσαν το έναυσμα. Σε συνέντευξή του ο Don DeLillo ονομάτισε ως κύριες συγγραφικές επιρροές του τον William Faulkner και τον James Joyce αλλά και μουσικούς της Jazz σκηνής (Coltrane, Miles Davis) όπως και τους σκηνοθέτες που ανήκουν στην μεταπολεμική γενιά. (Truffaut, Godard)

Πρωτοεμφανίστηκε στα αμερικάνικα έντυπα με σύντομα διηγήματα το 1960. Συνέχισε με αυτόν τον ρυθμό μέχρι το 1971 όταν και εκδόθηκε το πρώτο ολοκληρωμένο του μυθιστόρημα με τίτλο Americana. Η συγγραφική του πορεία συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, καθώς τόσο τα μυθιστορήματά του όσο και τα διηγήματα που συνεχίζει να γράφει, αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία από τους θαυμαστές του σε όλον τον κόσμο.

Ο Don DeLillo έχει κερδίσει μερικά από τα σημαντικότερα βραβεία των γραμμάτων, όπως το PEN/Faulkner award το 1992 για το βιβλίο του με τίτλο Mao II αλλά και το Norman Mailer Prize για το συνολικό του έργο το 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο του με τίτλο Άνθρωπος σε πτώση αποτελεί έργο-ορόσημο τόσο για τον ίδιο, όσο και για την σύγχρονη πεζογραφία των Η.Π.Α. καθώς πραγματεύεται τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, μιας ημέρας που ο κόσμος πάγωσε μπροστά στην τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Η ιστορία επικεντρώνεται σε τρία πρόσωπα: του Κηθ, ο οποίος σώθηκε από την τρομοκρατική επίθεση, της εν διαστάσει γυναίκας του Λίαν που προσπαθεί να τον δεχτεί ξανά κοντά της αλλά και του μικρού τους γιου Τζάστιν ο οποίος δε μπορεί να δεχτεί ότι οι Δίδυμοι Πύργοι δέχτηκαν επίθεση και κατέρρευσαν και συνεχίζει να κοιτά με αγωνία τον ουρανό περιμένοντας νέα επίθεση από τα αεροπλάνα. Ο Κηθ, συγκλονισμένος από όσα είδε και έζησε, δε μιλάει καθόλου για το περιστατικό και το μόνο στο οποίο φαίνεται να βρίσκε αποκούμπι είναι οι μακρινοί περίπατοι. Και το πόκερ. Έχοντας χάσει δουλειά, συναδέλφους και φίλους ο Κηθ έχει φορέσει το προσωπείο της απάθειας και η Λίαν αδυνατεί να τον βοηθήσει ή έστω να τον καταλάβει. Πρέπει όμως, πρέπει να κάνει τις απαραίτητες υποχωρήσεις ώστε να μάθουν ξανά και οι δύο πως πρέπει να ζήσουν.

Στα έργα του Don DeLillo, θα συναντήσουμε πληθώρα θεμάτων μεταξύ των οποίων οι καταστροφές (τόσο υλικές όσο και συναισθηματικές) όπως αναφέραμε παραπάνω, ο Ψυχρός πόλεμος αλλά και οι συνέπειες της Ψηφιακής εποχής (στο εξαιρετικό του έργο Cosmopolis που μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο). Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι συγγραφείς πρέπει να μάχονται το σύστημα, πρέπει να είναι εναντίον όσων συμβαίνουν ώστε να προσπαθήσουν από την πλευρά τους να πλήξουν όσα οι «απλοί» άνθρωποι δε μπορούν να πολεμήσουν.

Σήμερα, ο Don DeLillo στα 81 του χρόνια πλέον, παραμένει ως μία από τις σημαντικότερες και πιο αυθεντικές λογοτεχνικές φωνές των σύγχρονων γραμμάτων.

Στα ελληνικά, έχουν μεταφραστεί τα παρακάτω έργα του:

 

Λευκός θόρυβος (1991) Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Ζυγός (1991) Χατζηνικολή
Τα ονόματα (1996) Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Μάο ΙΙ (1996) Χατζηνικολή
Υπόγειος κόσμος (2000) Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Οι χρόνοι του σώματος (2002) Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Άνθρωπος σε πτώση (2010) Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Σημείο Ωμέγα (2012) Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Κοσμόπολις (2012) Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Άγγελος Εσμεράλντα (2014) Βιβλιοπωλείον της Εστίας


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παύλος Ιακωβίδης

Με καταγωγή από Καβάλα και τόπο διαμονής την Θεσσαλονίκη, γράφω για όσα διαβάζω και με συναρπάζουν ή για όσα ακούω και πιστεύω ότι αξίζει να ακουστούν. Αγαπώ ιδιαίτερα τους συγγραφείς που ζουν για να γράφουν και όχι όσους γράφουν για να ζουν. Μαζί θα μιλάμε για βιβλία και συγγραφείς, θέματα πολιτισμού αλλά και όση μουσική μπορώ να αγγίξω! Μπορείτε να με βρείτε στο paul.iakovidis2010@gmail.com!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;