Shakespeare & Company, ένα αγγλικό βιβλιοπωλείο-βιβλιοθήκη-ξενοδοχείο στην καρδιά του Παρισιού.

Shakespeare & CompanyΤο “Shakespeare & Company” ιδρύθηκε το 1951, από τον George Whitman στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα, πολύ κοντά στο Notre-Dame. Από το άνοιγμά του υπήρξε τόπος συνάντησης των αγγλόφωνων συγγραφέων και αναγνωστών.

Αρχικά ονομάστηκε «Le Mistral», όμως λίγα χρόνια αργότερα, το 1964 μετονομάστηκε σε Shakespeare & Company, προς τιμήν της Sylvia Beach, η οποία ίδρυσε το πρώτο βιβλιοπωλείο Shakespeare & Company, σε άλλο δρόμο και το οποίο έκλεισε το 1940, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Από την πρώτη μέρα που άνοιξε το κατάστημα, συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενοι επισκέφτηκαν τον χώρο, μελέτησαν τα βιβλία του, αλλά και … κοιμήθηκαν ανάμεσα στα ράφια του καταστήματος και σε σωρούς βιβλίων, σε μικρά κρεβάτια, τα οποία «μεταμορφωνόταν» σε πάγκους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπολογίζεται ότι πάνω από 30.000 συγγραφείς και καλλιτέχνες έμειναν στο βιβλιοπωλείο, ανάμεσα σε αυτούς και γνωστά ονόματα όπως ο Alan Sillitoe, ο Robert Stone, ο Kate Grenville και άλλοι.

Τα άτομα που μένουν στο βιβλίοπωλείο αποκτούν την ονομάζονται Tumbleweeds και τους ζητούνται τρία πράγματα: να διαβάζουν ένα βιβλίο την ημέρα, να βοηθούν στο κατάστημα για λίγες ώρες την ημέρα και να δημιουργούν μια μονοσέλιδη αυτοβιογραφία. Έτσι, χιλιάδες αυτοβιογραφίες έχουν συγκεντρωθεί και αποτελούν σήμερα ένα εντυπωσιακό αρχείο.
Ο George Whitman θέλησε να δημιουργήσει στο βιβλιοπωλείο του την αίσθηση της κοινότητας – επηρεασμένος από αριστερές ιδέες και, όπως ο ίδιος αναφέρει,  προσπάθησε την «σοσιαλιστική ουτοπία να την μετατρέψει σε βιβλιοπωλείο».

Η επόμενη γενεά…

Το 2002, η Sylvia Whitman, το μοναδικό παιδί του George Whitman, ανέλαβε ως υπεύθυνη του καταστήματος. Τον Ιούνιο του 2003, ο Shakespeare and Company φιλοξένησαν το πρώτο λογοτεχνικό φεστιβάλ, και ακολούθησαν αρκετά ακόμα, καθώς και διαγωνισμοί για νέους συγγραφείς.
Αν και ο George Whitman απεβίωσε στις 14 Δεκεμβρίου 2011-δύο ημέρες μετά τα 98α γενέθλιά του- η κόρη του συνεχίζει την παράδοση και το βιβλιοπωλείο του, εξακολουθεί να γράφει ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεπώς, αν ο δρόμος σου κάποια στιγμή σε οδηγήσει στο Παρίσι, εκτός απο τον Πύργο του Άιφελ, μην αμελήσεις να επισκεφτείς και το βιβλιοπωλείο του “Shakespeare & Company” και -γιατί όχι;- και να μείνεις σε αυτό. Ένα ιστορικό και άκρως εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο που αντέχει στον χρόνο.  Μακάρι αυτή η ιδέα να έρθει  και στην Ελλάδα…

Sylvia Whitman, η κόρη του ιδρυτή του βιβλιοπωλείου George Whitman
Shakespeare and Company
Η Sylvia Beach και ο James Joyce στο εσωτερικό του πρώτου βιβλιοπωλείου

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέλλα Γιαννοπούλου

Βέρα Θεσσαλονικιά με λατρεία στα αμάξια, το διάβασμα και τη μαγειρική. Με εκφράζει: «Κάθε άνθρωπος δίνει την δική του μάχη ενάντια σε κάποιο αυταρχικό κατεστημένο του καιρού του, για να ζήσει με τους δικούς του όρους»

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;