Sex και ψέματα, η σεξουαλική ζωή στο Μαρόκο

Λέιλα Σλιμάνι

Πηγή εικόνας:stepfeed.com

Παρθένα ή σύζυγος, ετεροφυλόφιλος/η: όποια και όποιος βγει έξω από αυτό το πλαίσιο κινδυνεύει.

To “Σεξ και Ψέματα” δεν είναι απλώς μία σειρά συνεντεύξεων, μία κολλεξιόν αφηγήσεων. Είναι ένα πολιτικό μανιφέστο, μία φεμινιστική κραυγή αλήθειας, μια καταγγελία στο σύστημα. Η γαλλομαροκινή δημοσιογράφος και συγγραφέας, Λέιλα Σλιμάνι, αποφασίζει να ρισκάρει και να εκθέσει την υποκρισία του κράτους του Μαρόκο, στο οποίο με πρόφαση τη σωστή μουσουλμανική πίστη, συντηρείται ένα παρακράτος, μία οικονομική και πολιτιστική σκευωρία με βάση την καταπίεση της σεξουαλικότητας των πολιτών. Το πρόσημο του συντηριτισμού παρόλα αυτά, δεν εμποδίζει τους πολίτες και ιδίως τις γυναίκες να ζουν και ζωή δεν υπάρχει χωρίς να διεκδικείς τα δικαιώματά σου. Γιατί “τα σεξουαλικά δικαιώματα αποτελούν μέρος των δικαιωμάτων του ανθρώπου, δεν είναι επικουρικά δικαιώματα, επιπλέον μικροπράγματα που θα μπορούσες άνετα να κάνεις και χωρίς αυτά”. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Γυναίκες ελέυθερες, μορφωμένες, εργαζόμενες, πολιτικοποιημένες, με φίλους και εμπειρίες, κινούνται εγκλωβισμένες στη μαροκινή κοινωνία που στρέφει το βλέμμα στην αλήθεια και εμμένει σε υποκινούμενες παραδόσεις που παρακμάζουν στις σκιές. Ακροβατούν ανάμεσα στη φυσική ανθρώπινη συμπεριφορά και στην παρανομία. 

Πολλές γυναίκες εκμηστυρεύονται – κυρίως ανώνυμα – στη Σλιμάνι τις δεύτερες σκέψεις, τις φοβίες και τις τύψεις τους για τη σεξουαλική τους ζωή. Πολλές προέρχονται από οικογένειες με ευρωπαϊκές φιλελεύθερες ιδέες ενω κάποιες έχουν γονείς αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων. Παρόλα αυτά όταν η θεωρία για τη σεξουαλική απελευθέρωση γίνεται πράξη στο Μαρόκο, οι συνιστώσες αλλάζουν. Όλα μεταβάλλονται όταν ξαφνικά σε αφορούν σε πρώτο πρόσωπο. Και εκει έρχεται η φράση που και η ίδια η συγγραφέας άκουσε από τον πατέρα της. Η φράση που διέπει εδώ και δεκαετίες τη μαροκινή κοινωνία. “Κάνε ο,τι θες, αλλά στα κρυφά”. Το πρόβλημα δεν προκύπτει κατά την πράξη αλλά τη στιγμή της αποκάλυψης της στους τρίτους.

Με αυτόν τον τρόπο δε διαιωνίζεται μόνο ανισότητα και η καταπίεση αλλά και ένα καλά οργανωμένο παρακράτος που αποβλέπει στην αφαίμαξη των πολιτών, κυρίως των χαμηλότερων στρωμάτων, με πρακτική τον οικονομικό εκβιασμό και στόχο την καταστολή και την τρομοκρατία.

Αστυνομικοί χρηματίζονται από τα ζευγάρια και τις οικογένειές τους, ανθρώπινες σιωπές εξαγοράζονται, δωμάτια νοικιάζονται σε εξευτελιστικά υψηλές τιμές, μέχρι και γιατροί εκτελούν παρθενοραφές ή “επιχειρηματίες”πωλούν ψεύτικους υμένες όταν μία γυναίκα επιθυμεί να κρύψει το παρελθόν της από το μέλλοντα σύζυγό της. Η οικονομική διάσταση του θέματος αγγίζει τη σφαιρικότερη συγκυρία του σύγχρονου Μαρόκο, όπου η λιτότητα δεν είναι μόνο σεξουαλική, αλλά και λαμβάνει κάθε μορφή πολιτισμικής συμπεριφοράς. Η ανεργία, η έλλειψη ανέσεων, το ισλαμικό μονοπώλιο και η προσπάθεια αποκλεισμού από οτιδήποτε προέρχεται από τη Δύση, δημιουργεί γενιές ανθρώπων που “θέλουν αλλά δε δύνανται”.

Το βιβλίο “Σεξ και Ψέματα: Η σεξουαλική ζωή στο Μαρόκο”, από τις εκδόσεις “νήσος” αποτελεί μία κριτική σε ένα καπιταλισμό που συντηρείται μέσα από την ψευδή παράδοση, την παρωχημένη ηθικολογία και την καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2017, η Λέιλα Σλιμάνι, βραβεύτηκε από τη γαλλική Ένωση Δημοσιογράφων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για την κριτική της στον έλεγχο του γυναικείου σώματος και στην ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στο Μαρόκο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ραφαέλα Χαμπίπη

Συγκινούμαι με ιστορίες της δίπλα πόρτας, αγωνιώ διαρκώς και για τα πάντα, κουβαλάω πάντα ένα τεράστιο γεμάτο σακίδιο γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα προκύψει μια νέα περιπέτεια. Κατά τα άλλα είμαι φοιτήτρια στη σχολή Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και λατρεύω να ακούω μουσική τα πρωινά που πηγαίνω πανεπιστήμιο με το λεωφορείο, Οι άνθρωποι έτσι μοιάζουν με πρωταγωνιστές video clip...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;