Self-help βιβλία: Όντως βοηθούν;

self-help
Πηγή εικόνας: pennbookcenter.com

Στα περισσότερα βιβλιοπωλεία ανά τον κόσμο, έχει κάνει την εμφάνισή της μια σχετικά νέα κατηγορία βιβλίων: τα βιβλία αυτοβελτίωσης. Τα βιβλία αυτά γνωρίζουν μεγάλη αναγνώριση τα τελευταία χρόνια, ενώ είμαι σίγουρη πως οι φανατικοί βιβλιόφιλοι έχουν φιλοξενήσει τουλάχιστον δύο βιβλία self-help στην βιβλιοθήκη τους. “Άγρια” της Cheryl Strayed και “7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων” του Covey Stephen R.. “Η ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα …” του Mark Manson και “Το δώρο” του Στέφανου Ξενάκη.

Όμως ακόμη δε γνωρίζουμε – βοηθούν όντως τα self-help βιβλία στην αυτοβελτίωση;

Τι είναι τα self-help βιβλία και γιατί αμφισβητούνται;

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης ουσιαστικά προσφέρουν καθοδήγηση στη ζωή μας και βοήθεια για να βγούμε από κάποιο αδιέξοδο. Θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με ποιον τομέα της ζωής βοηθούν: επαγγελματικό, διαπροσωπικό και προσωπικό. Συχνά οι τρεις αυτές κατηγορίες συγχέονται, αφού τα περισσότερα self-help βιβλία προσεγγίζουν ολιστικά τον άνθρωπο.

Τα self-help βιβλία όμως δεν αποτελούν κάτι καινούριο – τα περισσότερα βιβλία αρχαιοελληνικής (και μη) φιλοσοφίας, ακολουθούν το ίδιο μοτίβο: παρουσιάζουν μία πραγματική ιστορία που έζησε η/ο συγγραφέας και πως τη διαχειρίστηκε. Αλλά πλέον, τα βιβλία αυτοβελτίωσης αντιμετωπίζονται εριστικά και δε θεωρείται πως βελτιώνουν τις προσωπικές (και μη) δεξιότητές μας.

Η αλήθεια είναι πως όταν το κάθε λογοτεχνικό είδος, προκειμένου να έχει ουσιαστική και σημαντική επιρροή στην κουλτούρα, οφείλει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα. Δυστυχώς, οι αναγνώστες συχνά αντιμετωπίζουν τα βιβλία self-help σαν αδιάφορα περιοδικά, ενώ οι συγγραφείς δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις ψυχολογίας. Έτσι, η ποιότητα του είδους πέφτει κατακόρυφα και αντιμετωπίζεται σαν υποδεέστερο λογοτεχνικό είδος από το ευρύ κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βοηθά ή όχι;                                                                                  

 

Ναι:

Τα self help βιβλία δείχνουν ένα ενδιαφέρον για τα θέματα ψυχικής υγείας, το οποίο δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Προσωπικά, θεωρώ πως τα συγκεκριμένα βιβλία έχουν βοηθήσει το ευρύ κοινό να αποδεχθεί τις συζητήσεις και εν τέλει να συζητήσει το ίδιο, χωρίς ταμπού, για τα στενάχωρα συναισθήματα, την επίσκεψη σε ψυχολόγο/ψυχίατρο, και τα ψυχικά νοσήματα.

Ακόμη, αυτά τα αναγνώσματα ενθαρρύνουν τη δημιουργική αντιμετώπιση προβλημάτων όπως άγχος και στρες. Οι συγγραφείς, διηγούνται προσωπικές τους ιστορίες, με τις οποίες αναδεικνύουν το χιούμορ και τη θετική πλευρά των δυσκολιών που αντιμετώπισαν. Θα έλεγε κανείς πως αυτό το λογοτεχνικό είδος διακατέχεται από ένα θετικό vibe, που έλειπε από την υπόλοιπη λογοτεχνία – κοιτάω εσένα κλασσική ρωσική λογοτεχνία!

Τέλος, τα βιβλία αυτά –ειδικά όσα γράφτηκαν μετά την άφιξη του 21ου αιώνα- δίνουν τεράστια έμφαση στην επικοινωνία. Επικοινωνία των συναισθημάτων, επικοινωνία με τους συντρόφους, επικοινωνία με τους συναδέλφους, επικοινωνία με τα παιδιά μας. Ό,τι και να περιέχει το εκάστοτε self-help βιβλίο, πάντα ενθαρρύνει την ουσιαστική επικοινωνία με τους άλλους και την ειλικρίνεια με τον εαυτό μας.

 

Όχι:

Με πολλούς από τους συγγραφείς να μην έχουν ουσιαστική εκπαίδευση ή εμπειρία στη θετική ψυχολογία, οι συμβουλές τους, αν και δοσμένες με καλή διάθεση, μπορεί να είναι αναποτελεσματικές έως και επικίνδυνες.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός άνθρωπος, με διαφορετικούς συναισθηματικούς κόσμους και διαφορετικά βιώματα. Επομένως, συμβουλές one-size-fits-all δεν υφίστανται. 30.000 και πλέον άνθρωποι είναι στατιστικά και πρακτικά αδύνατο να ευεργετηθούν από ένα βιβλίο.

Το βασικό όμως πρόβλημα, είναι πως οι αναγνώστες δεν παίρνουν στα σοβαρά τις συμβουλές από τα βιβλία αυτοβελτίωσης. Τις αντιμετωπίζουν κάπως αδιάφορα, χωρίς σοβαρότητα και χωρίς σκοπό να τις εφαρμόσουν στις ζωές τους. Αυτή η συμπεριφορά των αναγνωστών, έχει ως αποτέλεσμα την υποτίμηση των βιβλίων self-help από το γενικό αναγνωστικό κοινό.

 

Όπως και να έχει, το αν τα βιβλία αυτοβελτίωσης βοηθούν ή όχι, είναι υποκειμενικό. Παρόλα αυτά εμείς οφείλουμε να προτείνουμε μερικά βιβλία self-help προκειμένου να αποφασίσει ο κάθε αναγνώστης μόνος του.

 

 

Πηγές:

https://www.mentalhelp.net/self-help/are-self-help-books-helpful/

https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-006-9041-2

Why Self-Help Books Matter

https://www.forbes.com/sites/jeroenkraaijenbrink/2019/07/05/why-self-help-books-dont-work-and-how-to-nevertheless-benefit-from-them/?sh=7a0c64a85f91

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νάνσυ Παναγουλοπούλου

Γεια! Ονομάζομαι Νάνσυ Παναγουλοπούλου και είμαι απόφοιτος του τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Λατρεύω τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και να μαθαίνω καινούργιες γλώσσες! Όνειρό μου είναι να συνεχίσω τις σπουδές μου, αυτή τη φορά στον τομέα της δημοσιογραφίας όπου και θέλω να εργαστώ, συνεχίζοντας παράλληλα την αρθρογραφία για θέματα πολιτισμού και κοινωνίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;