Seashore Library, μια μοναχική βιβλιοθήκη στην ακτή

Seashore Library
Πηγή εικόνας: divisare.com

Η Seashore Library, ή βιβλιοθήκη στην ακτή στα ελληνικά, φαίνεται να ζωντανεύει το καλοκαιρινό όνειρο των απανταχού βιβλιοφάγων. Οι άνθρωποι, αυτοί, ανεξαρτήτως εποχής, με το βλέμμα προσηλωμένο σε ένα βιβλίο, του οποίου το άρωμα εύχονται να μπορούσε να εμφιαλωθεί και με το μυαλό τους σε ένα νοητό ταξίδι μέσω των σελίδων του, οι οποίες συχνά συνιστούν ένα μέσο απόδρασης, βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία αναζήτησης του χώρου που θα τους προσφέρει την απαιτούμενη ηρεμία και το αναντικατάστατο φυσικό φως, επιδιώκοντας την εξιδανίκευση της αναγνωστικής εμπειρίας και τη μετουσίωση της σε μια πράξη όμοια με ιεροτελεστία.

Μακριά από τη μαζική οικιστική ανάπτυξη και τους φρενήρεις ρυθμούς των μεγαλουπόλεων της Κίνας, στην αμμουδιά ενός τουριστικού θέρετρου έξω από το Πεκίνο, λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα, στον κόλπο Μπόχαϊ, στέκεται η Seashore Library, το καταφύγιο που κάθε γνήσιος βιβλιοφάγος θα επιζητούσε για τις καλοκαιρινές του αποδράσεις. Η βιβλιοθήκη, στραμμένη προς την ανατολή, με θέα τον ωκεανό, από την άνοιξη έως το φθινόπωρο αποτελεί σημείο συνάντησης χιλιάδων βιβλιόφιλων, οι οποίοι απολαμβάνουν όλες τις ανέσεις μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης -όχι μόνο χώρους ανάγνωσης, μα κι αίθουσες διαλογισμού, δωμάτια δραστηριοτήτων, μπαρ και σαλόνια ξεκούρασης- ενώ το χειμώνα, αρκετά δυσπρόσιτη και μοναχική, εξυπηρετεί τις ανάγκες των λιγοστών μόνιμων κατοίκων.

Στα δυτικά της κινεζικής παραλιακής πόλης Ναντάϊε, η Seashore Library, ωστόσο, αποτελεί μεταξύ άλλων κι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Vector Architects, και συγκεκριμένα ο αρχιτέκτονας Gong Dong, ο οποίος επιμελήθηκε τη κατασκευή της, αξιοποίησε στο έπακρο μια επιφάνεια 450 τετραγωνικών μέτρων, που χωρίζεται σε δύο επίπεδα, λαμβάνοντας τις κατασκευαστικές αποφάσεις του, με σημείο αφετηρίας πάντοτε το τοπίο. Ο χώρος, έτσι, συναντάται αλλά και χωρίζεται από τον ωκεανό μέσω γυάλινων τζαμιών, που αναλόγως των καιρικών συνθηκών παραμένουν ανοιχτά ή κλειστά, κι η οροφή σαν ημιτελής αψίδα ανοίγει προς τη θάλασσα με τις κυκλικές σχισμές διαμέτρου 30 εκατοστών να επιτρέπουν την έλευση ηλιόλουστου φωτός υπό ελεγχόμενες γωνίες.

Seashore Library
Πηγή εικόνας: yatzer.com

Η Seashore Library, λοιπόν, στην οποία εξωτερικά κυριαρχεί το τσιμέντο και στο εσωτερικό υποχωρεί, δίνοντας χώρο στις ξύλινες επιφάνειες, απεικονίζει με αυτήν την προσεγμένη αρχιτεκτονική της την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Το φως, το άρωμα κι ο ήχος του ωκεανού διαπερνούν αδιάκοπα τους χώρους του κτιρίου, τονίζοντας τις αυστηρές γραμμές του και συνδέοντας την απολαυστική αναγνωστική δραστηριότητα με το πάφλασμα των κυμάτων και την αμμουδιά. Η συχνά καταστροφική για τη ζωοδότρα φύση, ανθρώπινη ύπαρξη, αυτή τη φορά αλλάζει ρότα, καθώς με σεβασμό δίνει με τη σειρά της ζωή σε έναν παραδεισένιο χώρο του πνεύματος, νοηματοδοτώντας τη ρήση του γνωστού συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, «πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές:

Seashore Library / Vector Architects. Ανακτήθηκε από https://www.archdaily.com. (Τελευταία πρόσβαση: 3 Ιουνίου του 2015).

High by the beach: Seashore Library by Vector Architects. Ανακτήθηκε από https://www.yatzer.com. (Τελευταία πρόσβαση: 19 Μαρτίου του 2016).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Λόνδου

Γεννημένη το '99 στην Χαλκιδική, αντικείμενο σπουδών μου η φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεγάλη μου λατρεία... τα βιβλία. Βιβλία κοινωνικού, φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχόμενου πάντοτε κέρδιζαν το ενδιαφέρον μου, μα φυσικά σχέση ζωής μέχρι στιγμής αποδεικνύεται η λογοτεχνία, που με το μαγικό της τρόπο καταφέρνει κάθε στιγμή να με ταξιδεύει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;