Σαν σήμερα γεννιέται η Emily Dickinson, η ποιήτρια-σύμβολο της μοναχικότητας

Η Έμιλι Ντίκινσον, γεννημένη στις 10 Δεκεμβρίου 1830 στο Άμχερστ, της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, είναι μία από τις πιο κορυφαίες ποιήτριες του 19ου αιώνα, με αξιοζήλευτη παραγωγή και λόγο. Δυστυχώς αποτελεί μία ακόμη στη σειρά των καλλιτεχνών οι οποίοι δεν αναγνωρίστηκαν, παρά μετά τον θάνατό τους. Σαν ποιήτρια, ξεχωρίζει τόσο με τη θεματολογία της που αφορά τη φύση, την πλατωνική αγάπη και τον θάνατο, όσο και για την μοναχικότητά της, που την οδήγησε να περάσει μεγάλο μέρος της ζωής της στο σπίτι, δεχόμενη ελάχιστες επισκέψεις.

 

Παιδική Ηλικία

Η Ντίκινσον έδειξε φιλομάθεια από πολύ μικρή, ξεχωρίζοντας με το πιάνο. Με καταγωγή από εύπορη οικογένεια νομικών με τεράστια αγάπη στη μάθηση, η ίδια, η αδερφή της Lavinia και ο αδερφός τους James απέκτησαν ικανότατη εκπαίδευση. Στα πλαίσια αυτής, σπούδασε για εφτά περίπου χρόνια στην Ακαδημία Άμχερστ, άμεσα συνδεδεμένη με το κολλέγιο Άμχερστ που συνεχίζει ακόμη και σήμερα τη λειτουργία του. Αν και έλειπε συχνά λόγω ασθένειας (απροσδιόριστη), αγάπησε τη βοτανική ενώ οι καθηγητές επαινούσαν την συμπεριφορά και την υπευθυνότητά της. Στα 15 της έφυγε για το Mount Holyoke Female Seminary για να συνεχίσει το -για τις γυναίκες εκείνης της εποχής- ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης της. Δυστυχώς όμως φοίτησε εκεί μόνο για 10 μήνες. Δεν είναι γνωστός ο λόγος που άφησε το -σήμερα- κολλέγιο – κάποιοι υποθέτουν πως έφυγε για λόγους υγείας, άλλοι λόγω νοσταλγίας για το σπίτι της ενώ άλλοι εικάζουν πως ο πατέρας της την ήθελε κοντά του.

Όπως και να έχει, μετά από αυτό επέστρεψε στο πατρικό της σπίτι, από όπου δεν έφυγε ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Ενήλικη ζωή

Αν και αγαπούσε να φροντίζει την οικογένειά της, μισούσε τις περισσότερες ευθύνες της οικοδέσποινας που τότε αφορούσαν τις ατέρμονες επισκέψεις. Περιόρισε τις επισκέψεις που δεχόταν, ενώ μείωσε δραματικά τις ήδη ελάχιστες εξόδους της. Αφιερώθηκε στην οικογένειά της, στην πνευματική καθοδήγηση του αδερφού της, στη φροντίδα του κήπου τους και στο ψήσιμο του ψωμιού τους, αδιαφορώντας για άλλες δουλειές. Περίπου στην εφηβεία της, εικάζεται ότι άρχισε το ενδιαφέρον της για την ποίηση και η πιο εντατική μελέτη της λογοτεχνίας.

Σχεδόν ταυτόχρονα, άρχισαν και τα δικά της προβλήματα υγείας. Εκτός από το κοινωνικό άγχος που μάλλον αυτό την οδήγησε σε αυτήν την μοναχική ζωή, έπασχε και από προβλήματα με την όρασή της (ιρίτιδα/Νόσος Μπράιτ) ή/και επιληπτικές κρίσεις. Ταυτόχρονα ασθένειες φίλων και αργότερα και των γονέων της, που οδήγησαν στο θάνατο, την επηρέασαν σημαντικά.

Η ίδια έφυγε στις 15 Μαΐου 1886, λόγω της προοδευτικής ασθένειας των ματιών της.

Ποίηση

Πηγή εικόνας: https://www.facebook.com/GutenbergBooks/posts/1879347508886656/

 

Η Emily Dickinson πέρασε μία αρκετά ταραχώδη ζωή παρόλη τη μοναχικότητά της. Συγγενείς της και φίλοι της βασανίζονταν από ασθένειες και έφυγαν νωρίς, οδηγώντας σε μια βαθιά αίσθηση απομόνωσης που σημάδεψε την ποίησή της. Η αγάπη της και ο σεβασμός της για την φύση επίσης αποτέλεσαν σημαντική θεματολογία για την ποίησή της. Προσέγγιζε τη φύση χωρίς απαραίτητα ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, αλλά με έναν θρησκευτικό θαυμασμό που προέκυπτε από το θρησκευτικό κίνημα του Καλβινισμού (παρακλάδι του Προτενταντισμού) στο οποίο έμεινε πιστή καθόλη τη διάρκεια της ζωής της. Παρότι ήταν -ηθελημένα- σε απομόνωση, διατηρούσε δυνατές φιλίες, κυρίως μέσω γραμμάτων που αποτελούν σημαντική επιρροή στα θέματα της ποίησής της.

Επιρροές στην ποίησή της, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι ρομαντικοί William Wordsworth και Ralph Waldo Emerson, ενώ η Jane Eyre της Charlotte Bronte την εντυπωσίασε.

Τα ποιήματά της συνήθως δεν έχουν τίτλους. Είναι σαν μικρές σκέψεις πάνω στη ζωή, προερχόμενες από έναν ομιλητή -όχι απαραίτητα την ίδια – αν και χρησιμοποιεί σχεδόν πάντα την αφήγηση σε Α πρόσωπο. Ξεχωρίζει για την περιγραφή θεωρητικών εννοιών χρησιμοποιώντας απτά αντικείμενα της καθημερινότητας όπως τα καπέλα των κυριών.

Μετρικά, κινούνταν μεταξύ του ιαμβικού τρίμετρου και ιαμβικού τετραμέτρου (στα αγγλικά αναφέρεται ως common metre), αν και λάτρευε τις παραλλαγές. Αλλά το πιο αξιοσημείωτο στη Ντίκινσον, με την πρώτη κιόλας ματιά στα ποιήματά της, είναι η παράξενα συχνή χρήση των σημείων στίξης και συγκεκριμένα της παύλας. Οι ειδικοί ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο τι συμβολίζει. Ακόμη, λάτρευε να χρησιμοποιεί κεφαλαία σε λέξεις που δεν ξεκινούσαν πρόταση, αντίθετα συχνά και στη μέση αυτής.

 

Δημοσιότητα

Δε φαίνεται να κυνηγούσε τη δημοσιότητα, καθώς είχε δώσει μόνο 10 ποιήματά της και ένα γράμμα σε εφημερίδες – και αυτά ανυπόγραφα. Μετά τον θάνατό της, η αδερφή της Lavinia που πάντα αγαπούσε και θαύμαζε την Emily, ανακάλυψε συνολικά 1800 ποιήματα. Τελικά, κατάφερε να τα εκδώσει μόλις το 1955. Η ποίησή της έχει επηρεάσει βαθύτατα ολόκληρη την Αγγλόφωνη ποίηση από την έκδοσή της.

 

Μεταφρασμένα στα ελληνικά-σύμφωνα με τη σχετική σελίδα στη Βικιπαίδεια:

 

Πηγές

https://www.poetryfoundation.org/poets/emily-dickinson

https://www.emilydickinsonmuseum.org/emily-dickinson/

https://en.wikipedia.org/wiki/Emily_Dickinson

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%B9_%CE%9D%CF%84%CE%AF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CF%83%CE%BF%CE%BD


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νάνσυ Παναγουλοπούλου

Γεια! Ονομάζομαι Νάνσυ Παναγουλοπούλου και είμαι απόφοιτος του τμήματος της Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Λατρεύω τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και να μαθαίνω καινούργιες γλώσσες! Όνειρό μου είναι να συνεχίσω τις σπουδές μου, αυτή τη φορά στον τομέα της δημοσιογραφίας όπου και θέλω να εργαστώ, συνεχίζοντας παράλληλα την αρθρογραφία για θέματα πολιτισμού και κοινωνίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;