Robin Sharma, συγγραφέας και όχι λογοτέχνης

SHARE

Ο Robin Sharma είναι ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους ατόμων και επιχειρήσεων παγκοσμίως. Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη φημισμένων επιχειρηματιών, μελών βασιλικών οικογενειών, ροκ σταρ και απλών ανθρώπων. Είναι ιδρυτής του Sharm Leadership International Inc., ενός παγκόσμιου συμβουλευτικού θεσμού που ενισχύει επιχειρήσεις και οργανισμούς γενικότερα, εκ των οποίων μερικοί είναι η Microsoft, η Nike, η BP, η General Electric, η Unilever καθώς  και το πανεπιστήμιο Γέιλ. 

Το βιβλίο του “Ο Μοναχός που πούλησε τη Ferrari του” έγινε παγκόσμιο best seller, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 70 γλώσσες και έχει ξεπεράσει τα 4.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Το διάβασα από επιλογή, λοιπόν, και όχι γιατί έπεσε τυχαία στα χέρια μου. Πέραν από το γεγονός ότι ο Robin Sharma είναι ένας διακεκριμένος στο χώρο του άνθρωπος -κάτι το οποίο δε χωράει αμφισβήτησης- τον αξιολόγησα ως συγγραφέα με συμπέρασμα: Συγγραφέας ναι…λογοτέχνης όχι!

Ο Robin Sharma περιγράφει  με πρακτικό και τετράγωνο τρόπο την σταδιακή ανέλιξη ενός ατομιστή, εργασιομανή και υπερφίαλου δικηγόρου σε έναν ανθρωπιστή, μετριοπαθή και ταπεινό θνητό. Πράγματι, οι συμβουλές και τα στάδια της πνευματικής προόδου είναι διακριτά και αν κάποιος επιθυμήσει τα ακολουθήσει -έστω και εν μέρει- θα ωφεληθεί. Ωστόσο, απουσιάζει στο σύνολο του έργου η λογοτεχνική και εκφραστική χροιά. Η συναισθηματική έκφραση του συγγραφέα υστερεί και η ψυχολογική προσέγγιση των ηρώων υπερκαλύπτεται από την  διάχυτη διατύπωση των ”χρυσών κανόνων”. 

Η γλωσσική δομή και το πνεύμα του ρεαλισμού από το οποίο διαπνέεται  όλο το έργο δεν προκαλούν την αντίστοιχη αισθητική απόλαυση που θα περίμενε κανείς. Ένα επιτυχημένο έργο -αν μπορεί να σταθεί ο όρος- οφείλει να χαρακτηρίζεται από μορφή και περιεχόμενο. Εδώ το περιεχόμενο υπερτερεί σαφέστατα έναντι της μορφής. Δεν παρουσιάζονται ολοκληρωμένοι χαρακτήρες  με συναισθήματα, ενέργειες, δράσεις και αντιδράσεις, πράξεις με αίτιο και αποτέλεσμα, ιδέες και αξίες. ”Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του” είναι ένα εξαιρετικό συμβουλευτικό βιβλίο-οδηγός αυτοβελτίωσης, αλλά δεν πληροί τις προϋποθέσεις ενός γνήσιου και άρτιου λογοτεχνικού έργου.  

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εργάζομαι στην ιδιωτική εκπαίδευση ως φιλόλογος διδάσκοντας Αρχαία και Λατινικά! Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία ακούγοντας ένα αγαπημένο κομμάτι στο πικάπ! Διαχειρίστρια του ιστότοπου: www.arxaia-latinika.gr

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG