Το «13 reasons why» και το φαινόμενο της πεταλούδας

SHARE

Το «13 reasons why» γράφτηκε το 2007, γνώρισε μεγάλη επιτυχία ως εφηβικό μυθιστόρημα, αποτελεί το πρώτο βιβλίο του Jay Asher και πρόσφατα έγινε και τηλεοπτική σειρά με πολύ μεγάλη ακροαματικότητα. Το βιβλίο πραγματεύεται όχι απλά την αυτοκτονία μίας έφηβης αλλά και την ανίχνευση των λόγων εκείνων που την οδήγησαν να πάρει την απόφαση να τερματίσει τη ζωή της. Η 17χρονη Hannah Baker, προτού αυτοκτονήσει, επιλέγει να δημιουργήσει ένα παιχνίδι αναζήτησης, κατασκευάζοντας 7 κασέτες ήχου, οι οποίες καταγράφουν 13 γεγονότα που συνδέονται με τους 13 λόγους για τους οποίους έδωσε τέλος στη ζωή της.

Μια μέρα, ο Clay Jensen βρίσκει στο δωμάτιο του ένα πακέτο με το όνομα του.Όταν το ανοίγει, ανακαλύπτει 7 κασέτες που έχουν ηχογραφηθεί από τη Ηannah, πρώην συμμαθήτρια και κρυφό του έρωτα, η οποία πριν από 2 εβδομάδες αυτοκτόνησε με χάπια. Κανείς στον περίγυρο της, συμπεριλαμβανομένων των γονιών της και του ψυχολόγου, δεν κατάλαβαν ποτέ τι πήγαινε στραβά με την καινούρια μαθήτρια. Επρόκειτο για μια συνηθισμένη ιστορία, μια καινούργια μαθήτρια που σε κάποιους άρεσε και κάποιοι την κακολογούσαν και την έβαλαν στο« περιθώριο». Ο Clay, ο πρωταγωνιστής, απλά δεν τόλμησε να την υπερασπιστεί, λόγω της ατολμίας του και του φόβου να μην περιθωριοποιηθεί από τους συμμαθητές του. Και τώρα, ακούει στις εφτά κασέτες τη φωνή της να εξηγεί λεπτομερειακά, όσα γεγονότα την οδήγησαν να πάρει τη φοβερή απόφαση και τα συναισθήματα που της προκάλεσαν. Περνάει τη μέρα του, διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης του, με οδηγό τη Ηannah. Νιώθει τον πόνο της και συνειδητοποιεί ότι ακόμα και ένα φαινομενικά ασήμαντο γεγονός μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας θετικά ή αρνητικά, δηλαδή το γνωστό φαινόμενο της πεταλούδας.

«Δε γίνεται να πατήσεις stop στο μέλλον.

Δε γίνεται να κάνεις rewind στο παρελθόν.

Advertisement

Ο μόνος τρόπος για να μάθεις το μυστικό είναι να πατήσεις το play.»

Στο «13 reasons why» δημιουργείται μια ατμόσφαιρα θρίλερ, όπου τα γεγονότα δένονται μεταξύ τους και σχηματίζουν το δίχτυ που έπνιξε τελικά τη Hannah. Η Hannah, η οποία δεν είχε τη δύναμη να αντιδράσει όταν της συνέβαιναν τα περιστατικά που της διέλυσαν τη ζωή, αποφάσισε να εκδικηθεί όσους θεωρούσε ιθύνοντες. Η απόφαση της περιλαμβάνει πολλά επίπεδα με στόχο να οδηγήσει κάθε εμπλεκόμενο να αναρωτηθεί για τις πράξεις ή για τις παραλείψεις του. Στέλνει,  λοιπόν, ένα τρομακτικό μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες λέγοντας ότι έφηβοι αυτοκτονούν όχι εξαιτίας μιας τραυματικής κατάστασης που έζησαν, αλλά πολλών προβλημάτων που δεν μπορούν να διαχειριστούν και διαλέγουν να «χαθούν», επειδή αισθάνονται ότι εν υπάρχει άλλη επιλογή. Συχνά είναι το μάζεμα πολλών πραγμάτων που βαραίνουν και ο συγγραφέας θέλει να υπενθυμίσει μ’ αυτό τον τρόπο πόσο σημαντικό είναι να φερόμαστε με σεβασμό στον κάθε άνθρωπο, καθώς δεν γνωρίζουμε τι αντιμετωπίζει.

reasons whyΗ σύλληψη του συγγραφέα Jay Aser είναι σπουδαία, όχι γιατί ασχολείται με την νεανική αυτοκτονίας, αλλά επειδή επιμένει να φέρνει στο φως, όλα εκείνα τα μικρά περιστατικά που το καθένα από μόνο του δεν οδηγεί στην αυτοκτονία, χωρίς να τα αξιολογεί, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν υπεραπλούστευση της κατάστασης. Είναι σοκαριστική η διαπίστωση για έναν μέσο θεατή, πόσο μάλλον έναν γονιό ή έναν εκπαιδευτικό, το πόσο σημαντικό είναι να αφουγκράζεται με προσοχή έναν έφηβο και να αντιλαμβάνεται εκείνα τα σημάδια  που, ενώ χάνονται μέσα στη σιωπή, κάνουν πολύ θόρυβο.

Το βιβλίο «13 reasons why» (και η σειρά) είναι μια καλή αφορμή να αναλογιστούμε όλοι, ο καθένας με τον ανάλογο ρόλο τη συμπεριφορά μας προς τις σιωπηλές κραυγές αυτών των ανθρώπων, που υποφέρουν τόσο πολύ που θεωρούν μάταιο ακόμα και να μοιραστούν το βάσανο τους. Η Hannah έχασε την ελπίδα ότι η ζωή της θα μπορούσε να βελτιωθεί. Καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν συμβεί αυτό σε κάποιον, οδηγείται σε επικίνδυνα εδάφη, οπότε είναι αναγκαίο να καθιστούμε σαφές στους κοντινούς μας ανθρώπους ότι μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα σε μας, ότι θα τους ακούσουμε και θα τους πάρουμε στα σοβαρά.

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Συνεχώς νυσταγμένη 20χρονη. Έχοντας μεγάλη αγάπη για τον γραπτό λόγο, κατέληξα φοιτήτρια στη Φιλολογία της Θεσσαλονίκης. Ανέκαθεν πίστευα ότι οι λέξεις και οι ιδέες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και νομίζω πως ήρθε η ώρα να κάνω κι εγώ την προσπάθεια μου.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG