Read for Greece: Συγγραφείς και Αναγνώστες Στο Πλευρό των Πυρόπληκτων

Η 23η του Ιουλίου ήταν η ημέρα που η μεγάλη φωτιά σάρωσε την Ανατολική Αττική, στοιχίζοντας μέχρι τώρα τη ζωή σε 91 συνανθρώπους μας, αναζητώντας 25 ακόμα αγνοούμενους και μετρώντας συγχρόνως δεκάδες κατεστραμμένες περιουσίες. Η ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας υπήρξε μεγάλη, παρέχοντας φάρμακα, φαγητό, ρούχα. Πολλοί, επιπλέον, παρείχαν εθελοντικά αίμα στα νοσοκομεία, καθώς πολλοί εθελοντές βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές. Δωρεές οργανώνονται σε όλα τα μήκη της Ελλάδος, όπως και στο εξωτερικό. Το Maxmag δηλώνει κι αυτό τη συμπαράστασή του στους πληγέντες από τις πυρκαγιές και διοργανώνει τη δική του καμπάνια συλλογής χρημάτων. Δες την εδώ και βρες τη φόρμα για τη δωρεά εδώ.

Σε αυτό το κλίμα, γεννήθηκε η ιδέα του Read for Greece από τον Γιάννη Σαχανίδη.

 

Τι είναι το Read for Greece;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Read for Greece (Διαβάζω για την Ελλάδα) δεν είναι ένας μεσάζοντας. Δεν πραγματοποιούνται καταθέσεις χρημάτων σε αυτό, ώστε να τα παραδώσουν εκεί που χρειάζονται. Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση σε όσους έχουν δωρίσει στους επίσημους λογαριασμούς για την αρωγή των πυροπαθών.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια κλήρωση με επιλαχόντες. Ο τρόπος λειτουργίας είναι ο εξής: για κάθε δωρεά 3€, το όνομα του δωρητή μπαίνει μια φορά στην κληρωτίδα. Όσα περισσότερα 3€ προσφέρει κάποιος, τόσο περισσότερες φορές θα συμμετέχει το όνομά του στην κλήρωση και, φυσικά, τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχει για να κερδίσει κάποιο ή κάποια από τα αντικείμενα.

Όσοι καταθέτουν τα χρήματα στους επίσημους λογαριασμούς μπορούν να συμμετέχουν με την αποστολή της απόδειξης της κατάθεσης χρημάτων, μέσω της ειδικής φόρμας που θα βρείτε στο site, δωρίζοντας βιβλία, κόμικς ή βιβλιοφιλικών αντικειμένων, συμπληρώνοντας τη φόρμα δωρεάς που θα βρείτε στο site μας.

Στην πορεία αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία της κλήρωσης όλων των βιβλίων κι έτσι φτάσαμε στο “€3 = 1 συμμετοχή”, με απευθείας κατάθεση στο λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης που ανοίχτηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στο λογαριασμό του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου που ανοίχτηκε στην Τράπεζα Πειραιώς.

 

Πιο συγκεκριμένα:

  • Αν είστε συγγραφέας, θα θέλαμε να προσφέρετε υπογεγραμμένα αντίτυπα των βιβλίων σας στο Read for Greece, τα οποία θα αποστείλετε στους νικητές της κλήρωσης μετά από δική μας επικοινωνία.
  • Αν είστε αναγνώστης, μπορείτε κι εσείς να προσφέρετε δικά σας βιβλία στο σκοπό μας  αρκεί τα βιβλία που θα δωρίσετε να μην είναι χρησιμοποιημένα. Κάθε δωρητής αναλαμβάνει τα έξοδα αποστολής προς τους νικητές της κλήρωσης για κάθε βιβλίο που δωρίζει στο Read for Greece.
  • Αν είστε εκδοτικός ή βιβλιοπωλείο και θέλετε κι εσείς να συμβάλετε με βιβλία και βιβλιοφιλικά αντικείμενα, επικοινωνήστε με το Read for Greece χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας που υπάρχει στο site.

 

Ο στόχος του Read for Greece είναι να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον κίνητρο και ως μια ελάχιστη ανταμοιβή σε όσους θέλουν να προσφέρουν. Κάποιον γρήγορο και εύκολο τρόπο ώστε να κινητοποιηθούν οι αναγνώστες, αλλά και ολόκληρος ο βιβλιόκοσμος, από τους συγγραφείς, τους κομίστες και τους εικονογράφους, μέχρι τους εκδοτικούς και τα βιβλιοπωλεία.

 

Η ιδέα και οι άνθρωποι πίσω από το Read for Greece

Ο Γιάννης Σαχανίδης είναι αρθρογράφος του περιοδικού Popcode, καθώς και ιδρυτής της διαδικτυακής κοινότητας «somuchreading», λάτρης της λογοτεχνίας και μπροστά στις πυρκαγιές που ξέσπασαν την περασμένη Δευτέρα με το νούμερο των θυμάτων να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, είχε την ιδέα μιας δωρεάς που απευθύνεται κυρίως σε βιβλιόφιλους με τη μορφή μιας κλήρωσης.

 

Παρακολουθώντας αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Αττική τις εκκλήσεις για βοήθεια στα social media από αρκετούς φίλους βιβλιόφιλους, σκέφτηκα τη  βοήθεια που θα μπορούσε πιθανόν να δώσει η βιβλιοφιλική κοινότητα στους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

 

Η ιδέα ακολουθεί τα βήματα του ετήσιου εράνου που διοργάνωσε τον περασμένο Νοέμβριο η Worldbuilders, μια ομάδα που δημιούργησε ο συγγραφέας Patrick Rothfuss το 2008 και συγκεντρώνει, στο τέλος κάθε χρονιάς, χρήματα για μια συγκεκριμένη ΜΚΟ που πολεμά για την εξάλειψη της φτώχειας. Σε αυτόν τον έρανο, συγγραφείς και καλλιτέχνες όλων των ειδών προσφέρουν βιβλία και αντικείμενα, τα οποία είτε δημοπρατούνται, είτε μπαίνουν σε μια μεγάλη κληρωτίδα.

Έγραψε, λοιπόν, αυτήν τη ιδέα στο προσωπικό προφίλ του στο facebook και η ανταπόκριση συγγραφέων και αναγνωστών ήταν άμεση. Αυτό αρκούσε για να γίνει το Read for Greece πραγματικότητα. Η Ιλέην Ρήγα της Nyctophilia.gr ήταν εκείνη που υποστήριξε πρώτη και σε κάθε βήμα αυτό το εγχείρημα και το έκανε πραγματικότητα, δεκάδες συγγραφείς και κομίστες δήλωσαν πως θα υποστηρίξουν έμπρακτα μια ιδέα που υπήρχε τότε απλά ως ένα ποστ στο Facebook.

 

Που μπορείς να το βρεις και να μάθεις περισσότερα;

Μπορείς να βρεις την επίσημη σελίδα του Read for Greece εδώ. Στην σελίδα, μπορείτε να βρείτε τους επίσημους λογαριασμούς για τη κατάθεση δωρεών από την κυβέρνηση και το Δήμο Ραφήνας-Πικέρμι. Στην επίσημη σελίδα, υπάρχει επίσης η φόρμα δωρεάς, καθώς και ειδική φόρμα για άμεση επικοινωνία για οποιαδήποτε απορία.

To Read for Greece είναι και στο facebook και μπορείς να το βρεις εδώ.

Όλος ο κόσμος του βιβλίου μαζί, όλοι ενωμένοι, ας διαβάσουμε για την Ελλάδα!

 

 

 

*Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο προέρχονται από την επίσημη σελίδα της οργάνωσης.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώτα Συνιρίδου

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, μία κοινωνική λειτουργός με ακόρεστη αγάπη για τα βιβλία και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;