Reader’s block: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η κατάσταση έχει ως εξής: Είσαι ένας μανιώδης αναγνώστης. Χόμπι σου είναι να αγοράζεις συνεχώς νέα βιβλία που βέβαια δεν παραμένουν στα ράφια της βιβλιοθήκης σου αδιάβαστα παραπάνω από ένα μήνα. Διαβάζεις παντού. Στο μετρό, στο λεωφορείο, στην στάση περιμένοντας το. Είσαι πάντα ενημερωμένος για τις τελευταίες κυκλοφορίες και ξέρεις να πεις όλη την βιβλιογραφία των αγαπημένων σου συγγραφέων. Και ξαφνικά όλα αλλάζουν. Τα βιβλία στοιβάζονται και σκονίζονται στα ράφια ενώ  η αγορά νέων τίτλων δεν φαίνεται πια τόσο διασκεδαστική. Και το σημαντικότερο όλων εσύ απλά δεν μπορείς να διαβάσεις παραπάνω από μια πρόταση. Φίλε αναγνώστη μην ανησυχείς. Δεν είσαι μόνος. Πάσχουμε κ συ και εγώ από το λεγόμενο reader’s block. Τι είναι όμως το reader’s block και πως αντιμετωπίζεται;

Το reader’s block είναι κάτι ανάλογο με το writer’s block. Η αδυναμία δηλαδή του αναγνώστη να ολοκληρώσει ένα οποιοδήποτε βιβλίο, μια διαδικασία που παλιότερα του ήταν ιδιαιτέρως εύκολη και ευχάριστη. Μια αίσθηση κενού. Βλέπετε δεν έχουν μόνο οι συγγραφείς προβλήματα. Έχουμε και εμείς οι αναγνώστες τα θέματα μας.

Έπρεπε να έχω καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν βρήκα μετά από πάρα πολύ καιρό ένα βιβλίο που έψαχνα σχεδόν ένα χρόνο. Εξαντλημένο από τον εκδότη του ήταν πάρα πολύ δύσκολο να καταφέρω να το αποκτήσω και παρόλα αυτά το έβαλα σε ένα ράφι χωρίς καν να το ξεφυλλίσω να δω περί τίνος πρόκειται. Η συνέχεια ήταν ραγδαία. Αγόραζα βιβλία που δεν έκανα καν το κόπο να τα βγάλω από την σακούλα μέχρι που σταμάτησα και αυτό. Ξεκίνησα δύο βιβλία με πολύ καλές κριτικές, best sellers για την ακρίβεια, που ζήτημα ήταν αν τελείωσα το πρώτο κεφάλαιο. Και το χειρότερο; Προτιμούσα να περάσω την ώρα μου σαν φυτό μπροστά στην τηλεόραση ή στο ίντερνετ χαζεύοντας κουτσομπολιά πάρα να διαβάσω. Και ως δια μαγείας τα βιβλία μου εξαφανίστηκαν από το τραπεζάκι του σαλονιού.

Φυσικά και δεν είχα ιδέα τι μου συμβαίνει. Μέχρι που στις ατελείωτες ώρες διαδικτυακής αναζήτησης έπεσα πάνω σ’ ένα σχετικό άρθρο. Και αναγνώρισα όλα τα συμπτώματα. Το reader’s block στην ουσία είναι η άρνηση του εγκεφάλου να αφομοιώσει πληροφορίες που προέρχονται από την ανάγνωση. Και αυτό μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλούς παράγοντες.

 Ο πρώτος και βασικός είναι η πνευματική  κούραση. Εγώ για παράδειγμα είχα πιέσει πολύ τον εαυτό μου να διαβάσει πολλά και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τον ίδιο σημαντικό ρόλο παίζει και η σωματική κούραση. Και φυσικά δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε και τον παράγοντα άγχος. Είναι τόσα πολλά πλέον αυτά που καθορίζουν την ζωή μας και που μας αγχώνουν που θα ήταν πραγματικά άξιο παρατήρησης το γεγονός να ήμασταν συνεχώς χαλαροί και αραχτοί.

Τέλος κάτι που πραγματικά δεν είχα σκεφτεί ότι μπορεί να φταίει είναι η ατελείωτη λίστα αδιάβαστων βιβλίων που περιμένουν να πάρουν θέση στα χέρια μας. Όταν έχεις πάνω από δέκα αδιάβαστα βιβλία στην βιβλιοθήκη σου πάντα θα έχεις μια αμφιβολία αν έχεις διαλέξει κάθε φορά το σωστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωραία και τώρα που μάθαμε τι είναι το reader’s block υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσουμε; Και βέβαια. Τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Κούραση είναι και περνάει. Υπάρχουν όμως και μερικά τρικ που μπορούμε να να εφαρμόσουμε και να βοηθήσουμε λίγο την κατάσταση.

Αρχικά θα πρέπει να χαλαρώσουμε. Το διάβασμα είναι ένα χόμπι. Και σαν χόμπι θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να μας χαλαρώνει και όχι να μας τσιτώνει. Αν ο εγκέφαλος μας, μας δείχνει σημάδια ότι χρειάζεται ένα διάλειμμα, τότε σίγουρα θα πρέπει να του το δώσουμε. Θα πρέπει να θυμηθούμε τους λόγους που μας έκαναν να αγαπήσουμε το διάβασμα. Σ’ αυτό ίσως μας βοηθήσει το αγαπημένο μας βιβλίο. Και αν όχι όλο ίσως τότε τα καλύτερα αποσπάσματά του.

Αν έχετε ένα είδος αγαπημένο και είστε πιστοί σε αυτό τότε δοκιμάστε και κάτι άλλο. Κάτι διαφορετικό. Ίσως να σας τραβήξει το ενδιαφέρον. Κάτι ανάλαφρο, χιουμοριστικό και μικρό, που να διαβάζεται αμέσως. Βγείτε έξω, αλλάξτε παραστάσεις, διασκεδάστε. Μιλήστε με κόσμο, ανταλλάξτε γνώμες. Διαβάστε κριτικές και γιατί όχι γράψτε και εσείς μια. Κάντε μια λίστα με τις επόμενες αγορές αλλά προσοχή αρχίστε τις αγορές μόνο όταν τελειώσετε με τα αδιάβαστα βιβλία που ήδη έχετε. Και ο σημαντικότερο; Σε καμία περίπτωση μην πιέσετε τον εαυτό σας…  Όλα θα έρθουν από μόνα τους!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλεξάνδρα Βαλτά

Απόφοιτη τμήματος Κοινωνικής εργασίας, εργαζόμενη μαμά ενός κοριτσιού, με μεγάλη αγάπη στο διάβασμα, στο γράψιμο και στα βιβλία. Χαρισέ μου ένα βιβλίο και θα σου χαρίσω τον κόσμο όλο...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;