“Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου” των Ichiro Kishimi, Fumitake Koga

τόλμησε

Οι πρωτοποριακοί Ιάπωνες συγγραφείς, Ichiro Kishimi και Fumitake Koga, μας παρέδωσαν γενναιόδωρα το βιβλίο “Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου”, βασισμένο στην ψυχολογία της επαναστατικής φιγούρας του Alfred Adler. Χρησιμοποιώντας τις θεωρίες ενός από τους τρεις γίγαντες της ψυχολογίας του 20ού αιώνα μαζί με τον Freud και τον Jung, καταρρίπτουν θεωρίες που μέχρι τώρα είναι ευρέως γνωστές, ακόμη και σε πολίτες που δεν ασχολούνται με την επιστήμη της ψυχολογίας.

Όλα διεξάγονται μέσα από μια άκρως διαφωτιστική συζήτηση ανάμεσα σε έναν φιλόσοφο και έναν νέο άντρα. Ο φιλόσοφος εξηγεί στον μαθητή του πώς μπορούμε να ορίσουμε τη ζωή μας και να ελευθερωθούμε από τα δεσμά προηγούμενων εμπειριών, από αμφιβολίες και προσδοκίες τρίτων. Έτσι, καταφέρνει να τον απελευθερώσει πνευματικά, παρότι ο μαθητής αντιστέκεται και είναι σχεδόν πάντοτε ετοιμόλογος. Οι απορίες του νέου είναι εύλογες όσον αφορά τις επαναστατικές θεωρίες που αναφέρει ο φιλόσοφος. Μα ο φιλόσοφος δεν μοιάζει να πτοείται. Ξέρει πάντοτε τι να απαντήσει. Κάποια πράγματα είναι λιγότερο προφανή, πολλές φορές ακόμα και με μια δεύτερη ματιά δεν τα διακρίνεις. Το θέμα είναι να κοιτάξεις και τρίτη και τέταρτη. Κι αν δεν βρεις μονάχος σου τη λύση, ρώτα. Μόνο μην επαναπαύεσαι και μη νιώθεις πως είναι κάτι μάταιο. Ο φιλόσοφος επιτρέπει και σε εμάς, με τη σειρά μας, να βρούμε το θάρρος να αλλάξουμε και να αγνοήσουμε τους περιορισμούς που βάζουμε εμείς οι ίδιοι -αλλά και οι άλλοι γύρω μας- στον εαυτό μας.

Αλήθεια, πόσες ανασφάλειες έχεις; Πόσο κατώτερος μοιάζεις στα μάτια σου; Έχεις απελευθερωθεί; Είσαι ευτυχισμένος;

Το βιβλίο “Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου” αποτελεί ένα σύγγραμμα, το οποίο αγγίζει ποικίλα θέματα, όπως τα λάθη που δε σημαίνουν ήττα, την εσωστρέφεια και την αποδοχή της αντιπάθειας των άλλων προς το άτομο του ενός. Μιας που στις μέρες μας οι άνθρωποι τείνουν να διαθέτουν υπερβολικό ενδιαφέρον για τις απόψεις άλλων, καθώς δεν επιθυμούν να είναι αντιπαθείς. Μας λέει πως δεν υπάρχουν ουσιαστικά τραύματα, πως όλα μας τα προβλήματα είναι προβλήματα διαπροσωπικών σχέσεων, μας προτρέπει να αδιαφορήσουμε για τις προκλήσεις των άλλων, μας ξεκαθαρίζει πως δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου, αλλά ούτε και κάτι ασήμαντο και μας προκαλεί να ζήσουμε το εδώ και τώρα. Αύριο, άλλωστε, μπορεί και να μην υπάρξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι λοιπόν, ένα βιβλίο που επικεντρώνεται στην αυτοβελτίωση του αναγνώστη. Ένα πραγματικά συγγραφικό φαινόμενο που ανοίγει δρόμους για άλλες οπτικές, όσον αφορά το πλάνο της ευτυχίας και το πώς κανείς μπορεί να ορίσει τον τρόπο για να ζήσει καλύτερα. Μας δείχνει τον τρόπο να ξεκλειδώσουμε τη δύναμη που έχουμε μέσα μας και να γίνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Πρόκειται για έναν βαθιά απελευθερωτικό τρόπο σκέψης, όπου οι συγγραφείς μπόρεσαν να διεισδύσουν στον βαθύ ψυχισμό μας και να γιατρέψουν ίσως κάποιες πληγές. Ανέλυσαν τα καθημερινά μας προβλήματα και μας έδωσαν τις λύσεις που όλοι χρειαζόμαστε για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Το βιβλίο μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2016 από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Σήμερα αποτελεί βιβλίο παγκοσμίου φήμης, το οποίο έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον πλανήτη.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Γκέσκου

Βιβλιοθηκονόμος με εμμονή στην τελειομανία. Φωτογραφίζω τα πάντα γύρω μου. Αγαπώ τις σειρές. Στόχος μου να ταξιδέψω όσο πιο πολύ μπορώ (και να μιλάω λιγότερο σύμφωνα με τους φίλους μου). Φράση που ανακαλώ στα δύσκολα: όλα γίνονται για κάποιο λόγο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;