Όλα είναι παρελθόν: ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί

Το μυθιστόρημα «Όλα είναι παρελθόν» κυκλοφορεί από τις ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ.

Κοινωνικό, εύηχο και ελκυστικό το «Όλα Είναι παρελθόν» έχει σαφήνεια και προσανατολισμό κάτι που λείπει από πολλά βιβλία της εποχής μας. Το εξώφυλλο είναι ρομαντικό και σε προσελκύει, ενώ η γλώσσα απλή, λιτή και ρέει εύκολα.

Υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στους χαρακτήρες και την πλοκή του μυθιστορήματος.

Γράφει λογοτεχνία ο Κώστας Λιάκος και δεν αφηγείται απλά μια ιστορία. Έτσι, δίνει μεγάλη έμφαση στο γλωσσικό ύφος, στο ρυθμό των λέξεων, στα εκφραστικά μέσα ώστε η κάθε σελίδα -αν γίνεται- να προσφέρει στον αναγνώστη μια αυτοτελή αισθητική απόλαυση. Αν έπρεπε να το παρομοιάσω το «Όλα είναι παρελθόν» με ένα ταξίδι θα έλεγα πως έχει ενδιαφέρον και η διαδρομή και ο προορισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για την εξιστόρηση ενός μεγάλου μέρους της ζωής μιας γυναίκας, μιας μετανάστριας από την Αμπχαζία, που έρχεται στην Ελλάδα, ορφανή και ολομόναχη και πασχίζει με όπλα το πείσμα, την εξυπνάδα και την ομορφιά της να επιβιώσει αρχικά και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει κάποια από τα όνειρα που είχε όταν ξεκινούσε το ταξίδι της προς το άγνωστο. Η τύχη-στην οποία πιστεύει απόλυτα-είναι με το μέρος της και όσα καταφέρνει να ζήσει και να κερδίσει, ξεπερνούν και την πιο τρελή φαντασία. Πλούσια αλλά μόνη γυρίζει στην πατρίδα της και ζει κλεισμένη σε ένα τεράστιο σπίτι. Όλα κυλούν ήσυχα και μονότονα μέχρι τη στιγμή που παραλίγο να χάσει τη ζωή της σε ένα σκηνοθετημένο αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Από εκείνη την ημέρα όλα αλλάζουν και γίνεται σκοπός της ύπαρξής της η ανακάλυψη των επίδοξων δολοφόνων της.

Οι 367 σελίδες που εξιστορούν τη ζωή της Τάμι τα έχουν όλα, μοναξιά, όνειρα, τύχη, ευτυχία αλλά και στιγμές αγωνίας και πίκρας. Όποιος το διαβάσει σίγουρα θα πει ότι άξιζαν τον κόπο και τον χρόνο μου.

 

Όλα είναι παρελθόν, Κώστας Λιάκος
Κώστας Λιάκος, προσωπικό αρχείο

Όλα είναι Παρελθόν

Συγγραφέας: Κώστας Λιάκος,

Η Τάµι ζει στο Σουχούµι, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Ζωή µοναχική, κρυµµένη πίσω από τους ψηλούς τοίχους που κυκλώνουν το εντυπωσιακό µπλε σπίτι της παραλίας. Βαµµένο έτσι για να θυµίζει την Ελλάδα, τη χώρα που έζησε τα νιάτα της, τη χώρα που της χάρισε τα πλούτη που δεν ξέρει πώς να ξοδέψει.

Μια παραλίγο δολοφονία θα τη γυρίσει στο παρελθόν, πίσω στην Αθήνα, στις γειτονιές που έζησε, στα µαγαζιά που… διέπρεψε. Η µνήµη της θα συναντηθεί ξανά µε τους ανθρώπους που τη σηµάδεψαν, µε τους πολλούς εραστές που δεν ξέχασε και µε τους ελάχιστους άνδρες που αγάπησε βαθιά και χάθηκαν.

Στο ελληνικό χθες µπερδεύεται το αβέβαιο τώρα. Ποιος µπορεί να θέλει να τη σκοτώσει; Γιατί; Ποιος τη µισεί;

Για το µόνο που είναι σίγουρη, είναι ότι αυτός που σχεδιάζει το τέλος της µιλάει ελληνικά. Με τη βοήθεια του αστυνόµου Σοκόλοφ πασχίζει να φωτίσει το πηχτό σκοτάδι που κρύβει τα πρόσωπα των επιδόξων δολοφόνων της. Ως τώρα, η τύχη –αλλιώς το χνουδωτό κίτρινο µπαλάκι του τένις– ήταν µε το µέρος της. Θα συνεχίσει, άραγε, το µπαλάκι να πέφτει από τη νικήτρια πλευρά;

Το έχει µάθει καλά. Όλα είναι παρελθόν. Όλες οι απαντήσεις είναι στο παρελθόν.

Το δικό µας, των δικών µας και των άλλων…


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;