“Μέλη και Μελέκ” της Βάνας Μαυρίδου

Μέλη και Μελέκ

Η «Μέλη και Μελέκ» είναι ένα παιδικό βιβλίο που μόνο παιδικό δεν το λες. Πραγματεύεται τον ξεριζωμό πολλών Ελλήνων, από το Αϊδίνιο.

 

Το Αϊδίνιο, είναι πλέον πόλη της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, στις 14 Μαΐου 1919 καταλήφθηκε από Έλληνες στρατιώτες. Εκείνον τον καιρό η πόλη είχε 35.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 8000 ήταν Έλληνες. Η ελληνική κοινότητα της πόλης, έλεγχε το εμπόριο, και διέθετε σχολεία, νοσοκομεία κτλ. Οι Τούρκοι και οι Έλληνες, ζούσαν ειρηνικά μεταξύ τους. Όμως στις 15 Ιουνίου του 1919,  ο ελληνικός στρατός δέχθηκε επίθεση από Τούρκους και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη για τρείς μέρες. Τρεις μέρες μετά, ο ελληνικός στρατός ανακατέλαβε την πόλη, όμως την εγκατέλειψε οριστικά, όταν έγινε η Μικρασιατική καταστροφή, τον Αύγουστο του 1922.

Η πλοκή

Μέλη και Μελέκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Μέλη και Μελέκ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Στο βιβλίο «Μέλη και Μελέκ» ξεκινάει με την Μελίτα να πηγαίνει στο Αϊδίνιο. Βρίσκει την Αϊσέ, φίλη της γιαγιάς της. Εκεί, μέσα από τον υπολογιστή της, βάζει την γιαγιά Αϊσέ να ακούσει την ιστορία της γιαγιάς της Μέλης, καθώς ήταν μεγάλη σε ηλικία και δεν μπόρεσε να πάει μέχρι εκεί.

Η γιαγιά Μέλη μας αφηγείται τα παιδικά της χρόνια, όταν ζούσε στο Αϊδίνιο που έπαιζε με τους φίλους της. Η γιαγιά της Μέλης, της είχε ράψει μια κούκλα την οποία την είχε ονομάσει Μελέκ. Η Μέλη δεν πήγαινε πουθενά χωρίς τη Μελέκ. Όταν όμως έγινε πόλεμος, και έφυγαν βιαστικά, παρότι ήθελε να την πάρει συνειδητοποιεί πως όταν μπαίνει στην βάρκα, δεν την έχει μαζί της. Μάλλον της είχε πέσει στον δρόμο.

Μέλη και Μελέκ

Μετά παίρνει τον λόγο  η γιαγιά Αϊσέ, η οποία διηγείται την δική της ιστορία. Γιατί η γιαγιά Αϊσέ, είναι όταν ήταν μικρούλα, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, πήγε να μείνει στο σπίτι της γιαγιάς Μέλης. Και μας αφηγείται τις δικές της αναμνήσεις από αυτό το σπίτι. Η Αϊσέ, βρήκε την Μελέκ. Όταν γυρνάει η Μελίτα στο σπίτι της, δίνει τη Μελέκ στη γιαγιά της.

Προσωπικές εκτιμήσεις

Το βιβλίο είναι πολύ συγκινητικό και βλέπουμε από τη διήγηση της γιαγιάς Μέλη, πως βίωσε σαν παιδί τον πόλεμο. Πως βίωσε τον ξεριζωμό από το σπίτι σου. Το στοιχείο που μου άρεσε περισσότερο, είναι πως, αν και η γιαγιά Μέλη βίωσε τις δυσάρεστες καταστάσεις μέσα από έναν πόλεμο που προκάλεσαν οι Τούρκοι, δεν «νοιώθουμε» το μίσος που μπορεί να υπάρχει προς έναν λαό.

Έχοντας ζήσει σχεδόν όλα μου τα χρόνια στην Κομοτηνή, μια πόλη στην οποία ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι Μουσουλμάνοι, καταλαβαίνω την οποιαδήποτε έχθρα που μπορεί να υπάρχει εναντίον των Τούρκων. Όμως και εγώ έζησα και ζω ειρηνικά. Οπότε αυτό το στοιχείο στη «Μέλη και Μελέκ» μου αρέσει πάρα πολύ.

Αυτό που μου άρεσε επίσης πάρα πολύ είναι οι εικονογραφήσεις που έχει. Θεωρώ ότι έχουν έναν μελαγχολικό τόνο, ο οποίος καταφέρνει να μην είναι καταθλιπτικός.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

«Η Μέλη αγαπάει πολύ την κούκλα της, τη Μελέκ. Την έχει φτιάξει η γιαγιά της και δεν την αποχωρίζεται ποτέ.

Ωστόσο, κάποιες φορές, οι συνθήκες ανατρέπουν τα πάντα γύρω μας. Τον Σεπτέμβρη του 1922, η Μέλη θα μάθει να ζει χωρίς τη Μελέκ, μακριά από το σπίτι της και τα αγαπημένα της πρόσωπα. Μέσα στην καρδιά της όμως, -και στη δική της και στης Μελέκ- θα ζει πάντα η αγάπη. Και μια αγάπη αληθινή μπορεί να δώσει ξανά ζωή σε όλα.

Μια ιστορία μνήμης και ανθρωπιάς… 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η Συγγραφέας Βάνα Μαυρίδου

Πηγή: httpm.booktourmagazine.comnewsgnoriste-ti-vana-mayridoy1)

 

«Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1986. Σπούδασα Αρχιτεκτονική στην Πάτρα και εξειδικεύτηκα στον σχεδιασμό χώρων για παιδιά. Είμαι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

Παρόλο που το επάγγελμά μου είναι ο ορισμός της δημιουργικότητας, δεν μπόρεσα να τιθασεύσω την αγάπη μου για την λογοτεχνία και τη συγγραφή, αφού συνεχώς ξεπηδούν στο μυαλό μου ήρωες και ιστορίες που διαδραματίζονται σε μέρη στα οποία δεν έχω βρεθεί ποτέ. Θέλω να πιστεύω ότι οι ιστορίες μου θα μπορέσουν να βάλουν μικρές πινελιές στον κόσμο των παιδιών και θα τον κάνουν λίγο πιο φωτεινό. Είμαι μέλος στον κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το πρώτο βιβλίο μου κυκλοφόρησε το 2018 και ήταν η αφορμή για να αφιερώσω όλη την προσοχή μου στο γράψιμο και στα παιδιά.

Στοιχεία επικοινωνίας: Βάνα Μαυρίδου (Instagram)

www.facebook.com/vanamavridou1»

H εικονογράφος Ρένια Μεταλληνού

Πηγή: talcmag.gr

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κέρκυρα. Σπούδασα γραφιστική στην ΑΚΤΟ και για μεγάλο διάστημα εργάστηκα ως γραφίστρια και art director σε περιοδικά και εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας.

Από το 2015 ασχολούμαι κυρίως με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων για εκδότες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχω εικονογραφήσει περισσότερα από τριάντα βιβλία. Ήμουν υποψήφια στο World Illustration Awards 2017  για την εικονογράφηση βιβλίου Όταν το Σύμπαν συνωμοτεί, εκδ. Μεταίχμιο. Είμαι μέλος στον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Μένω σε ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, με το σύζυγό μου και τα παιδιά μας.

Στοιχεία επικοινωνίας: www.reniametallinouillustration.com

www.instagram.com/reniametallinou_illustration

www.facebook.com/reniamet.illustration

**Τα βιογραφικά σημειώματα είναι τα ίδια με αυτά στην τελευταία σελίδα του βιβλίου.**

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Ρένια Μεταλληνού για την παροχή των υπέροχων φωτογραφιών της.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Όλγα Συκάκη

Είμαι καθηγήτρια μουσικής. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω. Λατρεύω τα ταξίδια. Κοιτώνας στο Hogwarts: Gryffindor. Αγαπημένο χρώμα: Οποιαδήποτε απόχρωση του μωβ. Τυχερό νούμερο: 8.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;