“Μαρουσώ”, ένα βιβλίο γεμάτο μυστήριο

Μαρουσώ

Μαρουσώ. Ένα γλαφυρό κοινωνικό βιβλίο, ένα βιβλίο για μια γυναίκα που, όπως λέει ο συγγραφέας Θεόδωρος Λιμήτσιος, υπήρξε. Η Μαρουσώ ήταν μαμή στα βουνά της Πίνδου. Η Μαρουσώ του βιβλίου είναι μια ηρωίδα γεμάτη μυστήριο.

Η ιστορία διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα και μας ταξιδεύει σε πολλά μέρη. Ξεκινά με την Ισιλάη, μια νεαρή που μεγαλώνει στην Καππαδοκία κοντά στη θεία Αζιζέ γιατί ο πατέρας της την εξόρισε, επειδή του γύρισε δύο προξενια. Η Καππαδοκία είναι ένας τόπος που αγαπώ κι αυτό από μόνο του έκανε την ιστορία για εμένα πολύ ενδιαφέρουσα. «Λες και κάποιος έσκαψε επίτηδες τούτο το μέρος για να φυτρώσει μέσα στη μεγάλη τρύπα ένα μαγικό χωριό. Και σίγουρα αυτός που το έχτισε δεν ήταν άνθρωπος».

Η Ισιλάη ερωτεύεται τον Ονούρ και όταν το εξομολογείται στην Αζιζέ αυτή θυμάται την εποχή που ερωτεύτηκε τον Ναντίρ.

«Ο έρωτας κόρη μου, μας κάνει να χάνουμε το μυαλό μας. Ειδικά όταν είμαστε σε αυτή την  μικρή ηλικία όπως εσύ και μας χτυπάει την πόρτα για πρώτη φορά»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν οι εφιάλτες γίνουν πραγματικότητα, πάει να πει πως “εμείς δεν κάναμε κάτι σωστά και πρέπει να υποστούμε τις συνέπειες”.

Όσο πικρά είναι τα δάκρυά σου, τόσο γλυκιά θα κάνουμε την αγάπη μας. Δεν με ενδιαφέρει τίποτα πια και κανένας. Μαζί σου θέλω να είμαι μόνο».

Από την άλλη ο αγροίκος πατέρας της κανόνισε να την παντρέψει με έναν γέρο. «Μεγαλη τύχη για την Ισιλάη. Λεφτά, πολλά λεφτά».

«Θα κάνω ό,τι θέλω γιατί είναι δικιά μου, κόρη μου, μου ανήκει και την πουλάω και την αγοράζω όσο θέλω».

«Αυτή τη φορά έχασες…Σε κοροιδέψαμε! Όλοι μας! Γιατί όταν η αγάπη βρει τον δρόμο της, δεν υπάρχει σταματημός.»

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Μαρουσώ, η οποία από την Κωνσταντινούπολη φεύγει για τον Βόλο και το Πήλιο και από εκεί για την Πίνδο. Τραγική η ιστορία της, γεμάτη από δυστυχίες, πορεύεται με ανθρώπους κακόψυχους που καταστρέφουν τις ζωές των άλλων για να επικρατήσουν ή απλά για να γίνουν τα πράγματα όπως τα επιθυμούν. Αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, πόσο μάλλον για την ευτυχία των συνανθρώπων τους, προκειμένου να “μη λέει ο κόσμος”. Μερικές φορές συναντά ανθρώπους που προσφέρουν όλα όσα έχουν για τον συνάνθρωπο, αγαπούν και δίνουν απλόχερα. Όπως ο Γιώργης. Μια απροσδόκητη γνωριμία, ένας απροσδόκητος γάμος, ένα απροσδόκητο τέλος. Ο πρώτος και ο μοναδικός έρωτας της Μαρουσώς που την λύτρωσε και την έκανε να αισθανθεί πως δεν είναι μόνη σ’ αυτή τη ζωή. Η Μαρουσώ έχει πλέον μια οικογένεια που την αγαπάει και τη νοιάζεται.

Μέχρι το τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης εκπλήσσεται, εκεί όλα εξηγούνται και ενώνονται.

Μου άρεσε η περιγραφή της ζωής και των σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων, ειδικά στον Βόλο την περίοδο που πλησιάζει η απελευθέρωσή του. Δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα, απλά περιγράφονται κάποια στοιχεία της ζωής και της καθημερινότητας. Λίγο πριν ξεκινήσει για τα ορεινά της Πίνδου που είναι ο τελευταίος της σταθμός άρχισε πραγματικά να πιστεύει πως κάτι ανώτερο κρατούσε το τιμόνι σ’ αυτό το μεγάλο και γεμάτο δυσκολίες ταξίδι της.

Υπάρχει δομή και χρονική σειρά στα γεγονότα, πλην κάποιων εξαιρέσεων. Τα τούρκικα ονόματα έχουν όλα πίσω τους μια κρυμμένη λέξη που τα κάνει ξεχωριστά γι’ αυτό και στο μυθιστόρημα ο συγγραφέας τα διάλεξε ανάλογα με τον χαρακτήρα του ήρωα. Το εξώφυλλο είναι υπέροχο και σε προκαλεί να το αγοράσεις, γιατί το πρόσωπο της γυναίκας είναι αρκετά θεατρικό.

Συνοψίζοντας είναι ένα προσεγμένο βιβλίο με μια όμορφη ιστορία. Ο συγγραφέας σίγουρα γνωρίζει να διηγείται και γράφει λιτά και όμορφα. Τη νύχτα που λάμπει ολόγιομο στον ουρανό το μπλε φεγγάρι, μπορούν να γεννηθούν μόνο ξεχωριστοί άνθρωποι. Άνθρωποι που ήρθαν στον κόσμο για κάποιο λόγο. Έτσι και η Μαρουσώ.

Ο Θεόδωρος Λιμήτσιος γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1976.

Το 1999 αποφοίτησε από τη δραματική σχολή “Αρχή”. Από το 1999 μέχρι το 2011 συμμετείχε σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές στην Ελλάδα. Το 2011 μετακόμισε στη Βιέννη, όπου συνεργάστηκε με το voiceactors.at (G.Licandro). Την ίδια χρονιά δημιούργησε στη Βιέννη τον ελληνοαυστριακό θεατρικό θίασο “…προς τον ήλιο”, όπου διατηρεί μέχρι σήμερα τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Το “Εγώ μεγάλωνα για σένα…” είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, που με τρόπο τρυφερό και νοσταλγικό μάς θυμίζει πώς ήταν ο έρωτας πριν από τη βιαστική και επιπόλαιη “αγάπη” των social media και των κινητών τηλεφώνων. Ένας φόρος τιμής στο καθαρό και ανεπιτήδευτο συναίσθημα που όλοι αναζητούμε αλλά το οποίο χάνουμε στο χάος των σύγχρονων καιρών.

Μυθιστορήματα

Εγώ μεγάλωνα για σένα… (2020), Ελληνικά Γράμματα

Μαρουσώ (2021), Ελληνικά Γράμματα

Μαρουσώ – Θεόδωρος Λιμήτσιος

Μαρουσώ

Τον μήνα με τα δύο φεγγάρια, όταν λάμπει στον ουρανό το μπλε φεγγάρι, γνέθουν οι Μοίρες το νήμα της ζωής.

Μια τέτοια νύχτα έρχεται στον κόσμο η Μαρουσώ. Έτσι ξεκινάει η περιπέτεια της ζωής της. Μιας ζωής πολυκύμαντης, όπου η νηνεμία έπεται της καταιγίδας, το φως ακολουθεί το σκοτάδι, και το γέλιο εναλλάσσεται με το κλάμα. Όταν γελάει , έρχεται η απώλεια.

Η ιστορία της Μαρουσώς ξεκινάει το 1830 από τα βάθη της Ανατολίας, στη μακρινή και γοητευτική Καππαδοκία, περνάει από την πολύβουη Κωνσταντινούπολη και την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, τον Βόλο και το Πήλιο, για να φτάσει έως τα αγέρωχα βουνά της Πίνδου, εκεί όπου η Θεσσαλία αγκαλιάζει την Ήπειρο.

Η Μαρουσώ, μια ηρωίδα γεμάτη μυστήριο που το παρελθόν της χάνεται στο έρεβος της λήθης. Το παρόν της φωτίζεται από την αγάπη για τους ανθρώπους και τη ζωή. Το μέλλον της, άδηλο, όπως η μοίρα… μοιραίνει.

Η αινιγματική Μαρουσιάνα του Εγώ μεγάλωνα για σένα… σε αυτό το βιβλίο γίνεται η πρωταγωνίστρια, η νεαρή Μαρουσώ, που ταξιδεύει παλεύοντας να ξεδιαλύνει τους γρίφους της ζωής της.

«Η Μαρουσώ υπήρξε. Ήταν όντως η μαμή στο ορεινό χωριό της Πίνδου… Το πώς έφτασε μέχρι εκεί μου το αφηγήθηκε η ίδια στα όνειρά μου και την επόμενη μέρα ξεκίνησα να γράφω την ιστορία της».

Η Μαρουσώ-Μαρουσιάνα του «Εγώ μεγάλωνα για σένα…» ήταν πάντα μια ηρωίδα γεμάτη μυστήριο. Μέχρι τότε όμως γνώριζα πολύ λίγα πράγματα γι’ αυτήν. Και αυτό ήταν που με παρακίνησε να ψάξω πίσω στο χρόνο και να προσπαθήσω να ανακαλύψω πού κρύβεται όλο αυτό το μυστήριο. Πού αλλού; Στα βάθη της Ανατολίας· στη μαγευτική Καππαδοκία. Σε ένα σεληνιακό τοπίο σχεδόν σουρεαλιστικό, με υπόγειες πόλεις, θεόρατους πέτρινους βράχους που μοιάζουν με καμινάδες και μια ιστορία χαμένη στα βάθη των αιώνων. Εκεί κάνει τα πρώτα της βήματα και σιγά σιγά ανακαλύπτει το μέλλον της αλλά και το παρελθόν της.

Η Μαρουσώ υπήρξε. Ήταν όντως η μαμή στο ορεινό χωριό της Πίνδου που διαδραματίζεται το «Εγώ μεγάλωνα για σένα…». Το πώς έφτασε μέχρι εκεί μου το αφηγήθηκε η ίδια στα όνειρά μου και την επόμενη μέρα ξεκίνησα να γράφω την ιστορία της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τον μήνα με τα δύο φεγγάρια, όταν λάμπει στον ουρανό το μπλε φεγγάρι, γνέθουν οι Μοίρες το νήμα της ζωής. Μια τέτοια νύχτα έρχεται στον κόσμο η Μαρουσώ. Έτσι ξεκινάει η περιπέτεια της ζωής της. Μιας ζωής πολυκύμαντης, όπου η νηνεμία έπεται της καταιγίδας, το φως ακολουθεί το σκοτάδι, και το γέλιο εναλλάσσεται με το κλάμα. Η ιστορία της Μαρουσώς ξεκινάει το 1830 από τα βάθη της Ανατολίας, στη μακρινή και γοητευτική Καππαδοκία, περνάει από την πολύβουη Κωνσταντινούπολη και την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, τον Βόλο και το Πήλιο, για να φτάσει έως τα αγέρωχα βουνά της Πίνδου, εκεί όπου η Θεσσαλία αγκαλιάζει την Ήπειρο. Η Μαρουσώ, μια ηρωίδα γεμάτη μυστήριο που το παρελθόν της χάνεται στο έρεβος της λήθης. Το παρόν της φωτίζεται από την αγάπη για τους ανθρώπους και τη ζωή. Το μέλλον της, άδηλο, όπως η μοίρα… μοιραίνει. Η αινιγματική Μαρουσιάνα του Εγώ μεγάλωνα για σένα… σε αυτό το βιβλίο γίνεται η πρωταγωνίστρια, η νεαρή Μαρουσώ, που ταξιδεύει παλεύοντας να ξεδιαλύνει τους γρίφους της ζωής της.

Βιογραφικό

Ο Θεόδωρος Λιμήτσιος γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1976. Το 1999 αποφοίτησε από τη δραματική σχολή «Αρχή». Από το 1999 μέχρι το 2011 συμμετείχε σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές στην Ελλάδα. Το 2011 μετακόμισε στη Βιέννη, όπου συνεργάστηκε με το voiceactors, at (G.Licandro). Την ίδια χρονιά δημιούργησε στη Βιέννη ελληνοαυστριακό θίασο «… προς τον ήλιο», όπου διατηρεί μέχρι σήμερα τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

 

 

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;