“Κλέβοντας” τον ήρωα ενός παραμυθιού στην ΕξΑΕ

Παιδικό βιβλίο, ΕξΑΕ
Αξιοποίηση στην ΕξΑΕ

Πάλι πέταξα τα λεφτά μου;

Πρόσφατα αγόρασα για τον μικρό μου ένα παραμύθι με χοντρές σελίδες, με τίτλο: “Καλικαντζαράκια ζαβολάκια” από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μου άρεσε η ιδέα να μιλήσω στο δυόμιση χρονών παιδί μου για τα δώρα και τον Άι Βασίλη. Σπουδαία η εικονογράφηση αν και αποδείχτηκε λίγο σύνθετη για τον μικρό μου, ωστόσο, καταφέραμε να εντοπίσουμε λέξεις όπως χιόνι, γάτα και μια δεκαριά ακόμα. Δεν του άρεσε και δεν μου το φέρνει από μόνος του. Προτιμά περισσότερο τα αμάξια, τι να τον κάνω! Αναρωτήθηκα τι στο καλό το διάλεξα με τόσες επιλογές μπροστά μου… Σαν δασκάλα όμως δεν θα το παραμελούσα τόσο εύκολα! Οπότε σκέφτηκα να το αξιοποιήσω με την τάξη μου.

Πρώτη αξιοποίηση- Προτάσεις (για παιδιά από Β’ Δημοτικού και πάνω)

Μου άρεσε η ιδέα του κεντρικού ήρωα του Καλ, ένα ζαβολιάρικο καλικαντζαράκι που ενοχλεί τα άλλα παιδιά. Ο Καλ, κλέβει το σκουφί από ένα παιδί που είναι στο έλκηθρο, τρώει το γλυκό ζυμάρι και κάνει πολλές άλλες αταξίες. Έτσι λοιπόν:

Σάρωσα τις εικόνες του παραμυθιού και τις έδειξα στα παιδιά μέσω της πλατφόρμας  ΕξΑΕ του Υπουργείου.

Ζήτησα από τα παιδιά να κάνουν προτάσεις με τις πράξεις των καλικαντζάρων, γιατί σε κάθε σελίδα του βιβλίου έχουν αμέτρητες ασχολίες. Για παράδειγμα, μπορεί να ράβουν αρκουδάκια, να μαγειρεύουν μπισκότα, να πλέκουν, να είναι στο χιόνι κάνοντας έλκηθρο, να τυλίγουν τα δώρα κτλ. Με λίγο λόγια κάθε σελίδα έχει πάνω από δέκα καλικαντζαράκια που κάτι διαφορετικό κάνει το καθένα.

Όχι κάτι συναρπαστικό, για την Ε’ τάξη που έχω, αλλά είναι μια καλή γνωριμία με το βιβλίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεύτερη αξιοποίηση-  Διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των μαθητών (από Α’ Δημοτικού προφορικά και γραπτώς στις μεγαλύτερες)

Μετά από συζήτηση που είχε προηγηθεί με μια μητέρα που παρατηρεί ότι το παιδί της έχει αλλάξει, ότι κάποια παιδιά του επιτίθενται λεκτικά και ότι δεν το έχουν φίλη γιατί κάνει τον “αρχηγό” και μη ξέροντας αν έχει λυθεί ακόμα το περιστατικό αυτό, γιατί άρχισε η ΕξΑΕ, σκέφτηκα να το διερευνήσω χρησιμοποιώντας πάλι τον Καλ.

Ζήτησα από τα παιδιά να γράψουν τι κάνουν με τους φίλους τους και να ονομάσουν ένα παιδί που δεν τους φέρεται καλά ως “Καλ”. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβαινε ο μαθητής ότι ενοχλεί με τη συμπεριφορά του και ταυτόχρονα δεν θα γινόταν στόχος. Τελικά, όλοι έδειξαν να ενοχλούνται από κάποιο παιδί γενικότερα στο σχολείο σε μικρό ή σε μεγαλύτερο βαθμό. Επίσης, φάνηκε ότι το θέμα μεταξύ των κοριτσιών είχε ήδη λυθεί διότι την ανέφεραν όλα τα παιδιά ανάμεσα στους φίλους τους.

Τρίτη αξιοποίηση- Γραπτός λόγος (από Β’ Δημοτικού)

Σε όλα τα παιδιά αρέσουν τα Χριστούγεννα! Τι θα γινόταν αν ένα καλικαντζαράκι, ο Καλ, αποφάσιζε να τα καταστρέψει;

Το θέμα αυτό άρεσε αρκετά και έδωσε ιδέες στην πλειοψηφία των παιδιών! Μάλιστα, κέρδισε το ενδιαφέρον η συνεργασία του Καλ με τους εξωγήινους, οι οποίοι προσπάθησαν να κάνουν απόπειρα καταστροφής του Καλικαντζαροχωριού με το όπλο τους, το Daybot!

Κανένα βιβλίο δεν είναι για πέταμα!

Από κάθε βιβλίο θα κερδίσετε κάτι όπως και από κάθε άνθρωπο! Μην σκεφτείτε ποτέ να αφήσετε στην άκρη ένα βιβλίο και μάλιστα ένα παιδικό βιβλίο. Όλα μπορούν να αξιοποιηθούν με κάποιον τρόπο σε μια τάξη. Αν υπάρχουν βιβλία στο σπίτι σας που δεν χρησιμοποιείτε πια σκεφτείτε το να τα χαρίσετε σε ένα σχολείο και θα μείνουν για πάντα στην ανάμνηση των παιδιών… με κάποιον τρόπο!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κλαίρη Κανελλοπούλου

Μου αρέσει να γράφω και να σκέφτομαι καθώς γράφω! Αφιερώνω πολύ από τον χρόνο μου ψάχνοντας για τη δουλειά μου και παίζοντας με τον γιο μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;