Στην Πόλη των λυγμών: ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα

Στην πόλη των λυγμών
Στην Πόλη των λυγμών

“Στην Πόλη των λυγμών” είναι το νέο βιβλίο της Άννας Γαλανού που με μαγνήτισε με το ωραίο εξώφυλλο, τον προσεγμένο τίτλο και την όμορφη γραφή.

Στην Κωνσταντινούπολη, διαδραματίζεται το τελευταίο βιβλίο της Άννας Γαλανού, τότε ήταν αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος ο Ε, ο Κοπρώνυμος, ο οποίος βασίλεψε από το 741 ως το 775 και τον Λέοντα τον Τέταρτο (775-780), μέχρι τα ταραγμένα χρόνια της διακυβέρνησης της γυναίκας του, της αυτοκράτειρας Ειρήνης της Αθηναίας, μιας γυναίκας αυταρχικής και διψασμένης για εξουσία.

 

Άννα Γαλανού, η συγγραφέας του βιβλίου “Στην Πόλη των λυγμών”

Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο απεικονίζει την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο της εικονομαχικής έριδας, μίας διαμάχης που δίχασε τον λαό και είχε πληθώρα από πολιτικές σκοπιμότητες.

Το μυθιστόρημα, Στην πόλη των λυγμών, πληροί τις προϋποθέσεις του ιστορικού μυθιστορήματος: μας ταξιδεύει, στην εποχή της εικονομαχίας, όχι μόνο από τη πλευρά της ιστορίας, άλλα και από την καθημερινότητα των ανθρώπων, άσημων και διάσημων. Δολοπλοκίες, εικονολάτρες και εικονομάχοι, θεατρίνοι, νάνοι και μια σειρά από απόκληρους της ζωής, εκτοπισμοί απομακρύνουν από κοντά της τον άντρα της ζωής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αλεξία, μια πριγκίπισσα στο ιερόν παλατιον της βασιλεύουσας μπλέκεται στην ιστορία αλλά και στον έρωτα. Η όμορφη Αλεξία μπλέκει σε περιπέτειες και στο τέλος δικαιώνεται. Απολαμβάνει όλα όσα στερήθηκε. Η Αλεξία δεν είναι πραγματικό πρόσωπο, αλλά θα μπορούσε να είναι μια πραγματική ηρωίδα. Οι ήρωες που την περιστοιχίζουν είναι πρόσωπα ιστορικά.

Πόσο αιφνίδια αναποδογύρισε η ζωή της! Πάνω που είχε αρχίσει να κάνει όνειρα, να αχνοφέγγει η ευτυχία… Υπέφερε μέσα της, πάντα θα υπέφερε γι’ αυτήν την εξέλιξη, γι’ αυτή τη στροφή της μοίρας.

 

«Άραγε η ζωή της στο εξής θα ήταν μόνο σκοτάδι; Φοβόταν το σκοτάδι, δεν ήθελε να την καταπιεί. Το τίμημα για τη ζωή της, τελικά, ήταν πολύ ακριβό…»

Η Αλεξία θα στερηθεί από πολύ νωρίς την παρουσία του πατέρα της, του πρίγκιπα Αλεξίου, και θα γνωρίσει την αδιαφορία στο πρόσωπο της απόμακρης μητέρας της, Δωροθέας.

«Δεκατέσσερα χρόνια ζωής, χωρίς κανέναν δικό της άνθρωπο να τη συντρέχει. Η απουσία της μητέρας της την πονούσε. Πότε δεν της είχε σταθεί, πότε δεν της έπιασε το χέρι, δεν τη χάιδεψε, δεν τη φίλησε, πότε δεν είχε ασχοληθεί μαζί της. «

Όπως γίνεται στα παραμύθια, ο έρωτας της Αλεξίας και του Βαρδή είναι συγκινητικός , δυνατός και απελπισμένος.

Το βλέμμα του Βαρδή στάθηκε πάνω της. Η Αλεξία αναρίγησε κι έστρεψε αλαφιασμένη το κεφάλι. Και τότε τον είδε. Τα μάτια του την κάρφωναν.

Ψηλός, επιβλητικός, με αγέρωχη θωριά και βήμα που πονούσε τις πέτρες, καθώς πατούσε πάνω τους. Ήταν ο αγαπημένος της, ήταν ο Βαρδής!

Η Άννα Γαλανού μου θύμισε τη βυζαντινή ιστορία και με έκανε να αισθανθώ συναισθήματα χαράς, αγάπης και λύπης.Με πλούσιο και μεστό λόγο σκιαγραφεί και αναβιώνει εκείνη την περίοδο.

Το βιβλίο Στην Πόλη των λυγμών κυκλοφορεί από τις εκδόσεις διόπτρα.

 

Οπισθόφυλλο

Το βλέμμα του Βαρδή στάθηκε πάνω της. Η Αλεξία αναρίγησε κι έστρεψε αλαφιασμένη το κεφάλι. Και τότε τον είδε. Τα μάτια του την κάρφωναν.

Ψηλός, επιβλητικός, με αγέρωχη θωριά και βήμα που πονούσε τις πέτρες, καθώς πατούσε πάνω τους.

Ήταν ο αγαπημένος της, ήταν ο Βαρδής!

Ένας μεγάλος έρωτας γεννιέται στην πιο ταραγμένη περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

– Διασχίζοντας υπόγειους διαδρόμους, μυστικά περάσματα και αψιδωτές στοές που δημιουργούν οφθαλμαπάτες, η Αλεξία θα συναντήσει το πεπρωμένο της.

– Το μυστικό του βάλτου, ο περιπλανώμενος θίασος, οι νάνοι, το τσάι της λησμονιάς κλέβουν την αθωότητα και την ευτυχία της.

– Εκστρατείες, αποχωρισμοί, δολοπλοκίες, εκτοπισμοί απομακρύνουν από κοντά της τον άντρα της ζωής της.

Αλλά καμιά υπέρβαση δεν είναι θυσία.

Είναι λύτρωση.

Είναι απαίτηση ψυχής.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;