“Από το λίγο πριν στο μετά” του Νικόλα Ανδρικόπουλου

Από το λίγο πριν στο μετά
Πηγή εικόνας: biblionet.gr

“Από το λίγο πριν στο μετά”, το βιβλίο του συγγραφέα και εικονογράφου Νικόλα Ανδρικόπουλου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι, σε εικονογράφηση του ίδιου. Πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Η ομορφιά των εικόνων αλλά και του κειμένου στο συγκεκριμένο βιβλίο αγγίζει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Η γραφή του συγγραφέα λυρική. Με έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο γνωρίζει στους αναγνώστες του ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Ο Νικόλας Ανδρικόπουλος επιλέγει την αντίθεση και σχέση του θερμού χρώματος κόκκινου με το ουδέτερο μαύρο, με αφορμή όμως την Κοκκινοσκουφίτσα και τον Λύκο. Το βιβλίο αναφέρεται στις αντιρατσιστικές ευαισθησίες, το οικολογικό πρόβλημα, τη φιλοζωία και την ενσυναίσθηση.

«Όλοι με λένε κακό, για αυτό σταμάτησα να κυνηγάω «Το κορίτσι, σκέφτηκε: «Θα αυξηθούν τα φυτοφάγα και θα φάνε όλη τη βλάστηση»

 

Από το λίγο πριν στο μετά“Από το λίγο πριν στο μετά”, Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδ. Κίτρινο Πατίνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ως εδώ και μη παρέκει, κυρ κυνηγέ!» φώναξε το κορίτσι που φορούσε πάντα ρούχα κόκκινα. Κι ο λύκος κι η γιαγιά συμφώνησαν μαζί της. Στο διάσημο παραμύθι ο λύκος σκοτώνεται αλλά ο λύκος δεν χρειάζεται να είναι κακός. Ποιος το είπε ότι οι λύκοι μόνο κακοί είναι; Το νόημα του παραμυθιού είναι να μη πιάνει κάποιος κουβέντα με τους ξένους.

«Πάμε φίλε μου στο δάσος να δουν όλοι ότι δεν είσαι ο Κακός ο λύκος παρά μόνο λύκος; ρώτησε το κορίτσι;

Το κορίτσι με τα κόκκινα ρούχα έπιασε κουβέντα με τον λύκο και κίνησαν μαζί για το δάσος. Ο λύκος που όλοι τον φοβόταν είχε σταματήσει να κυνηγά κι έτσι η κοκκινοσκουφίτσα τον φίλεψε από το φαγητό της γιαγιάς. Το μουγκρητό του Δράκου από τον Πράσινο λόφο ακούγεται . Ο Δράκος αυτός έπινε κάθε μέρα όλο το νερό της πηγής και όλο το δάσος υπέφερε. Η γιαγιά τούς συμβούλεψε να βρουν την μάγισσα Θεανώ να τους βοηθήσει να βρουν λύση για την λειψυδρία.

Και μετά τι; Όλα έγιναν όπως πριν.

Ο κυνηγός έγινε συλλέκτης και πωλητής μανιταριών στο τέλος, και το πολύτιμο νερό ξανάγινε γλυκό. Αφορμή να θυμηθούμε εκείνη την ρήση: Ουδέν κακόν αμιγές καλού!

 

Πηγή εικόνας: bookia.gr

Ο Νικόλας Ανδρικόπουλος εικονογράφος και συγγραφέας τολμά και μας δίνει μια άλλη συνέχεια στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας. Ένα σύγχρονο παραμύθι ενσυναίσθησης, ως προς την τροφική αλυσίδα της ζωής. Με στόχο πάντα την επιβίωση των ειδών.

Ένα παραμύθι οικολογικό. Οι αλήθειες του καθενός αλλάζουν και λέγονται ανάλογα με την δική του οπτική, βιώματα και πιστεύω.

Ο Νικόλας Ανδρικόπουλος έκανε την εικονογράφηση και έβαλε πολύ κόκκινο χρώμα που είναι το αγαπημένο του. Ο λύκος αποδίδεται πολύ ωραία και έντεχνα.

Μια σπουδαία άσκηση για παιδιά δημιουργικής γραφής και σκέψης, να δώσουν τη συνέχεια σε ένα γνωστό παραμύθι ή πως θα το άλλαζαν λέγοντάς τους την παρακάτω φράση που είναι και ο τίτλος του βιβλίου: Από το λίγο πριν στο μετά!

Για παιδιά και όσους αγαπούν τις ιστορίες και τα παραμύθια!

 

Οπισθόφυλλο

Τι έγινε λίγο πριν ο κυνηγός πυροβολήσει τον λύκο για να σώσει το κορίτσι με τα κόκκινα ρούχα και τη γιαγιά της;

Και μετά; Τελικά πυροβόλησε;

Αν όχι, πώς θα μπορούσαν –ή ίσως θα ’πρεπε– να εξελιχθούν τα πράγματα στην ιστορία τού –όπως νομίζουμε– γνωστού παραμυθιού;

Και μετά τι;

Απλά, δεν υπάρχει τίποτα κακό χωρίς να ξεπηδήσει μετά κάτι καλό.

Ή όπως λέγανε παλιά οι σοφοί: Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;