Τόνια Λαλούση: 10 αγαπημένοι λογοτεχνικοί ήρωες

αγαπημένοι λογοτεχνικοί ήρωες

Η Τόνια Λαλούση γεννήθηκε το 1993 στην Καλαµάτα και σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήµιο Πατρών. Τον Μάιο του 2017 ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο, ένα ροµαντικό µυθιστόρηµα µε τίτλο “Ακροβατώντας στον χτύπο της καρδιάς”, το οποίο κυκλοφορεί στο Amazon. Η σταδιακή µετάβαση του ενδιαφέροντός της από την αναγνωστική σφαίρα του ροµαντικού στα µυστήρια και τις περιπέτειες της αστυνοµικής λογοτεχνίας, την οδήγησε στη συγγραφή του νέου της βιβλίου, µε τίτλο “Η πτώση”, ένα κράµα αστυνοµικού και ροµαντικού µυθιστορήµατος, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ. Θεωρεί πως, ενώ γράφει κανείς ένα βιβλίο, µπορεί να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να ψυχογραφήσει πιο εύστοχα τους γύρω του. Κάθε συγγραφική απόπειρα είναι γι’ αυτήν ένα νέο ταξίδι, µε αρχηγούς τους ήρωες των βιβλίων της, οι οποίοι καθορίζουν την εξέλιξη της εκάστοτε ιστορίας. Η  Τόνια Λαλούση μίλησε στο MAXMAG και μοιράστηκε μαζί μας 10 αγαπημένους λογοτεχνικούς ήρωες.

Η φαντασία των συγγραφέων μας έχει παρουσιάσει μοναδικές ιστορίες, ξεχωριστές περιπέτειες ακόμη και νέους, φανταστικούς κόσμους! Πολλές φορές η θεματολογία είναι επαναλαμβανόμενη, κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι απόλυτα φυσικό, αλλά ο κάθε συγγραφέας επιλέγει να καταγράψει το θέμα που τον έχει επηρεάσει -και εμπνεύσει- με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Γι’ αυτό το λόγο, αυτό που με κάνει να ξεχωρίζω ένα βιβλίο είναι οι ήρωές του, τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί για να παρουσιάσουν την εκάστοτε ιστορία. Έτσι προέκυψε και ο δικός μου ξεχωριστός ήρωας, ο εγκληματολόγος Πέτρος Δεληγιάννης, ο οποίος δεν μοιάζει με κανέναν άλλον λογοτεχνικό χαρακτήρα -από όσους έχω διαβάσει- και πιστεύω πως -αν μη τι άλλο- κερδίζει την προσοχή των αναγνωστών! Έρχομαι, λοιπόν, τώρα να σας παρουσιάσω τους λογοτεχνικούς ήρωες, από τους χώρους της αστυνομικής και της αισθηματικής λογοτεχνίας, που κέρδισαν τη δική μου προσοχή και δεν θα τους διαγράψω εύκολα από τη μνήμη μου…

     10. Σάιµον Μπάσετ (Ο δούκας κι εκείνη – Julia Quinn/Εκδόσεις Elxis)

Ο δούκας Σάιμον εμφανίζεται στο πρώτο βιβλίο της σειράς και πρόκειται για έναν χαρακτήρα που ερωτεύεσαι από την πρώτη στιγμή εμφάνισής του. Έξυπνος, παιχνιδιάρης, πόλος έλξης όλων των γυναικών αλλά και των μητέρων που θέλουν απεγνωσμένα να του προξενέψουν τις κόρες τους. Αν και κουβαλάει πολλά ψυχικά τραύματα λόγω του πατέρα του από την παιδική του ηλικία, δείχνει πάντα δυνατός και τολμηρός, έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Πρότυπο άντρα για μένα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

     9. Πέρσα (Άριελ) (Για να μην ξεχνάς – Νεκταρία Μαρκάκη/Εκδόσεις Αέναον)

Αν και θα μπορούσα να γράψω για τον πρωταγωνιστή του βιβλίου, τον Ορέστη, θεωρώ πως πρέπει να γίνει αναφορά σε αυτή την τόσο δυνατή ηρωίδα, την Πέρσα. Η συγγραφέας μέσα από αυτόν τον χαρακτήρα θέλει να μας παρουσιάσει τη δύναμη που κρύβει ο κάθε άνθρωπος μέσα του, την άσβεστη -και έμφυτη- επιθυμία του για ζωή και τη μάχη που δίνει με το μυαλό του προσπαθώντας να επιλέξει το καλύτερο δυνατό σε κάθε περίσταση. Έντονα ψυχογραφήματα σε ένα βιβλίο που σε γεμίζει ποικίλα και αντιφατικά συναισθήματα από την αρχή μέχρι το τέλος.

     8. Μάνος Κορυζής (Πριν χαθεί η νύχτα – Ευαγγελία Ευσταθίου/Εκδόσεις Λιβάνη)

Η συγκεκριμένη ιστορία είναι η απόδειξη ότι το αισθηματικό και το αστυνομικό στοιχείο μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και να αναδείξουν ένα καταπληκτικό βιβλίο! Ο εγκληματολόγος Μάνος Κορυζής είναι ένας άντρας εγκλωβισμένος, παγιδευμένος, δέσμιος των τύψεών του για ένα έγκλημα που δεν ευθύνεται στην ουσία ο ίδιος. Η ανθρώπινη φύση, όμως, συχνά δεν υπακούει σε κανόνες και στην αρχή του βιβλίου βλέπουμε τον, κατά τ΄ άλλα φημισμένο εγκληματολόγο, ανήμπορο και παραδομένο στη μίζερη ζωή που ο ίδιος επέλεξε. Η αιτία της απομόνωσής του είναι αυτή που θα τον κάνει να διεκδικήσει ξανά μια θέση στη ζωή. Συγκλονιστική ψυχική πάλη, από έναν ήρωα γεμάτο με καταπιεσμένα συναισθήματα.

     7. Τζιμ Τρίγκερ (Ηθικός εφησυχασμός – Ηλίας Καράμπελας/Εκδόσεις Πηγή)

Περνώντας στους αγαπημένους μου ήρωες αστυνομικών μυθιστορημάτων, ξεχωριστή θέση για μένα κατέχει ο γιατρός Τζιμ Τρίγκερ που είναι ο κεντρικός ήρωας σε αυτό το δυνατό ψυχολογικό θρίλερ. Ο Τζιμ είναι ένας ‘νεκρός’ άντρας! Η καρδιά του χτυπάει μόνο για να του υπενθυμίζει τον στόχο του: την εκδίκηση! Έχοντας χάσει γυναίκα και παιδί από έναν, επί χρόνια διωκόμενο, δολοφόνο, έρχεται να βρει την εξιλέωση που αναζητάει η ψυχή του. Μοιάζει να κινείται με παρωπίδες, σαν να τρέχει σε έναν μονόδρομο κοιτάζοντας μόνο το τέλος του, την συνάντηση με την οικογένεια που του στέρησαν. Ξεκινάει ένα αλυσιδωτό ανθρωποκυνηγητό με πολυάριθμα θύματα ώστε να καταλήξει στον υπαίτιο του ψυχικού του θανάτου. Ο Τρίγκερ είναι το παράδειγμα του ανθρώπου που κάνει τα αδύνατα δυνατά για την ηθική ανταμοιβή.

     6. Ρασκόλνικοφ (Έγκλημα και τιμωρία – Φιόντορ Ντοστογιέφσκι/Εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία)

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά που μπορώ να γράψω γι’ αυτόν τον ήρωα. Από τα πιο κλασικά έργα της παγκόσμιας κλασικής λογοτεχνίας που λίγοι νομίζω δεν έχουν διαβάσει. Ο φοιτητής Ρασκόλνικοφ έρχεται αντιμέτωπος, θεωρητικά και πρακτικά, με την κοινωνική αδικία που είναι απόλυτα διαχρονική και απροκάλυπτη. Στην πορεία του βιβλίου χάνει και βρίσκει τον έλεγχο με ξεχωριστό τρόπο, κάνοντας τον αναγνώστη να τρέχει μες στις σελίδες για να μπορέσει να τον παρακολουθήσει. Πολύ δυνατός χαρακτήρας, με χαρακτηριστική πειθώ και έντονα ψυχικά σκαμπανεβάσματα.

     5. Ντόριαν Γκρέυ (Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ – Όσκαρ Ουάιλντ/Εκδόσεις Γκοβόστη)

Ο ήρωας αυτού του βιβλίου ξεπερνάει σε ναρκισσισμό ακόμη και τον δικό μου ήρωα, Πέτρο Δεληγιάννη! Ο Ντόριαν εκφράζει την πνευματική αλλοίωση του ανθρώπου όταν χειραγωγείται από τις υλικές και σωματικές απολαύσεις. Στην πορεία του βιβλίου υποκύπτει σε κάθε μορφής, ηθικής και ανήθικης, ευχαρίστησης, έως ότου φτάνει στην τιμωρία: στην ολοκληρωτική καταστροφή του πνεύματος και του φθαρτού του κόσμου. Κατά τη γνώμη μου αποτελεί έναν χαρακτήρα-σταθμό στη λογοτεχνία, που βρίσκεται για να μας υπενθυμίζει το πού μπορεί να καταλήξει ένας άνθρωπος αν ζει χωρίς φραγμούς και κανόνες και αναδεικνύει την αρετή της αυτογνωσίας και του αυτοελέγχου.

     4. Σέρλοκ Χόλμς (Η Κοιλάδα του Φόβου – Doyle Arthur Conan/Εκδόσεις Ερμείας)

Ο παθιασμένος ντετέκτιβ είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της αστυνομικής λογοτεχνίας. Παρατηρεί περισσότερα από όσα βλέπει -ντετέκτιβ πρότυπο- και ερμηνεύει λιγότερα από όσα αξιολογεί. Κρατάει μόνο ό,τι θεωρεί απαραίτητο. Όταν συζητάει μια υπόθεση, στην ουσία μονολογεί παρουσιάζοντας στους συνομιλητές του -κυρίως στον Γουάτσον- τα ευρήματά του. Γραφικός, ιδιαίτερος ήρωας που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητος.

     3. Χάρι Χόλε (Η δίψα – Τζο Νέσμπο/Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ο Νέσμπο είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο ήρωας των βιβλίων του, ο Χάρι, είναι η μαριονέτα του, καθώς παίζει μαζί του φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τις πιο ακραίες καταστάσεις. Μοναχικός χαρακτήρας που η όψη του προκαλεί τον σεβασμό των συναδέλφων του, ενώ μάχεται και με το πρόβλημα του αλκοολισμού -όπως οι περισσότεροι σύγχρονοι ήρωες που σέβονται τον εαυτό τους. Είναι ένας ήρωας που όλοι γνωρίζουν εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας της σειράς βιβλίων που πρωταγωνιστεί. Είναι ετοιμόλογος και λιγομίλητος, σε ελκύει να τον ακολουθήσεις στην επίλυση της κάθε υπόθεσης.

     2. Κολόμπα Καζέλλι και Ντάντε Τόρρε (Σκότωσε τον πατέρα – Ντατσιέρι Σαντρόνε/Εκδόσεις Πατάκη)

Ανήκει στα αγαπημένα μου βιβλία, το καλύτερο που διάβασα το περσινό καλοκαίρι. Εξαιρετικός συγγραφέας με ξεχωριστή γραφή. Το δίδυμο Κολόμπα-Ντάντε είναι ό,τι πιο απολαυστικό έχω συναντήσει σε βιβλίο αστυνομικής λογοτεχνίας. Ακολουθείς τα βήματά τους για την λύση της υπόθεσης και μπορεί απρόσμενα να συναντήσεις τα όρια της τρέλας. Δυνατοί διάλογοι μεταξύ αυτών των ολοκληρωμένων χαρακτήρων που αλληλοσυμπληρώνονται με μοναδικό τρόπο.

     1. Ηρακλής Πουαρό (Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές – Αγκάθα Κρίστι/Εκδόσεις Λυχνάρι)

Ο αγαπημένος μου ήρωας που τον έχω ως πρότυπο! Ο ψυχαναγκαστικός ντετέκτιβ που επιζητά την τάξη και την συμμετρία στη ζωή του, είναι από τους καλύτερους ντετέκτιβ που εισβάλει στο μυαλό των δολοφόνων με διακριτικό και επιδέξιο τρόπο. Μεθοδικός, αυστηρός και ολιγόλογος. Δίνει προσοχή στο φύλλο του δέντρου ενός δάσους. Δεν βγάζει βιαστικά συμπεράσματα και αναζητά την καθολική αναγνώρισή του από όλους. Ίσως είναι ο πιο πολυδιαβασμένος λογοτεχνικός ήρωας αστυνομικών μυθιστορημάτων!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

MAX MAGAZINE

Το MAXMAG είναι το διαδικτυακό περιοδικό που συνδυάζει την υπεύθυνη ενημέρωση με την ψυχαγωγία, την αγάπη για το κλασικό με την ανάγκη για πρωτοπορία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;