Νίτσα Μανωλά: 10 βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που διάβασα το 2020

Δύσκολο να επιλέξεις μόνο 10 βιβλία όταν έχεις διαβάσει τα πενταπλάσια ή ίσως και περισσότερα. Απολαμβάνω να διαβάζω διάφορα ήδη βιβλίων και να δίνω ευκαιρίες σε συγγραφείς που δεν έχω διαβάσει να μου αποδείξουν πως αξίζει να τους διαβάσω και να περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο βιβλίο τους. Η δική μου δεκάδα αποτελείται από βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που διάβασα το 2020. Τόσο πρωτοεμφανιζόμενων όσο και καταξιωμένων στο είδος τους.

Έρωτας με την ταχύτητα της Ανδρομέδας, της Γεωργίας Κορομηνά, Εκδόσεις Υδροπλάνο

Μια ιστορία που ξεκινά στην δεκαετία του 1990 στην Αθήνα μα μας πηγαίνει πίσω μέχρι και την ανταλλαγή πληθυσμού του 1922. Τρεις  διαφορετικές γυναίκες η Ήλια, η Γκαμπριέλα και η Λάουρα, που με κάποιο τρόπο συνδέονται μεταξύ τους. Κύρια θέματα η σχέση εξ αποστάσεως, η απώλεια και ο έρωτας. Εάν θέλετε ένα βιβλίο με κινηματογραφική γραφή, πλούσιο λεξιλόγιο και φοβερές ανατροπές ο «Έρωτας με την ταχύτητα της Ανδρομέδας» είναι αυτό που θα σας τα προσφέρει.

Το ρόδο της αγάπης, της Ισμήνης Χαρίλα- Ωρέλια, Εκδόσεις Έξη

Η κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος είναι μια νέα γυναίκα που βίωσε τη μητρική απόρριψη και μεγάλωσε χάρη στις φροντίδες της γιαγιάς της. Όταν η τελευταία πεθαίνει, η Ωρέλια καλείται άξαφνα να απαντήσει στα ερωτήματα του παρελθόντος, αλλά και να αποφασίσει παράλληλα ποιος είναι ο δρόμος που οφείλει να ακολουθήσει. Η εξέλιξη της ιστορίας τοποθετείται στη σύγχρονη εποχή, με αρκετές όμως συνδετικές παρελθοντικές παραπομπές που προσδίδουν την αίσθηση μιας γλυκιάς επίγευσης για συνήθειες και εικόνες που έχουν χαθεί. Καθώς λοιπόν το κείμενο συντίθεται μέσω πολλαπλών ιστοριών, αυτές οφείλουν να ιδωθούν συνολικά, ώστε να δημιουργηθεί ο νοηματικός πυρήνας του έργου, ενώ ο αναγνώστης καλείται να συνδιαλλαγεί με τους ήρωες και να συμβάλλει στη διακλάδωση του αφηγηματικού πρίσματος σε μια πολύπλευρη αντιληπτική προσέγγιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόσεχε τι εύχεσαι, της Μαρία Ν. Κίτρα, Εκδόσεις Υδροπλάνο

Στο βιβλίο αυτό, ένιωσα ότι ήμουν με… το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Γραφή ρεαλιστική, ενίοτε σαρκαστική, συναισθήματα που ποικίλουν αλλά ταυτίζεσαι εύκολα κι απόλυτα μαζί τους και ήρωες που εύχονται. Και που κάποιες φορές δεν προσέχουν τι εύχονται. Κι εκεί είναι που την πατάνε γιατί αυτά που ευχήθηκαν πραγματοποιούνται.

Εγκλωβίζονται στα πάθη και τα λάθη τους, μα λυτρώνονται με την αγάπη και τη συγχώρεση.

Τα δάκρυα της σιωπής, της Άριας Σωκράτους, Εκδόσεις Έξη

Είναι ένα βιβλίο το οποίο προβληματίζει και μέσα από τις σελίδες του επιχειρεί να αποτυπώσει όλες εκείνες τις αιτίες που οδηγούν μια ψυχή στο σκοτάδι.

Το βιβλίο αγγίζει ή μάλλον κάνει μια βαθιά βουτιά στο θέμα του σεξ τράφικινγκ και της γυναικείας κακοποίησης και ξεδιπλώνει την πλήρη διάσταση του εμπορίου ανθρώπινων ψυχών, εστιάζοντας σε εκείνο το πλαίσιο ζωής, επίπλαστης πραγματικότητας ή και ονείρων που οδηγούν τα ανυποψίαστα θύματα στο στόμα του αδηφάγου λύκου. Η αβάσταχτη πραγματικότητα και οι ψευδαισθήσεις που οδηγούν σε μια άλλη αβάσταχτη πραγματικότητα πολύ χειρότερη.

Τα μηνύματα του είναι κοινωνικά, ανθρώπινα και απλά μα τόσο δύσκολα υλοποιήσιμα στον μικρόκοσμο των ανθρώπων. Εκείνα που λένε πως πρέπει να μάθουμε να ακούμε τους άλλους, να ακούμε περισσότερο και να κρίνουμε λιγότερο. Εκείνο το μήνυμα που λέει πως οι άνθρωποι είναι αυτό που είναι, δεν είναι αυτό που θέλουμε να είναι ή εκείνο που νομίζουν πως είναι και πως τα πάντα έχουν δύο όψεις.
Σκιαγραφεί άψογα το προφίλ του θύτη και του θύματος, όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που συμπληρώνουν την εικόνα με τα συν και τα πλην που ακολουθούν τον χαρακτήρα κάθε ανθρώπου και τα βιώματά που τον διαμόρφωσαν.

Το μυστικό της ζωής, της Λένας Δεμερτζή, Εκδόσεις Υδροπλάνο

Ό,τι κρίνουμε, λένε, κάποια στιγμή μας επιστρέφεται.

Μαθαίνουμε όμως από τα λάθη μας; Γινόμαστε τόσο συναισθηματικά ώριμοι ώστε να συγχωρήσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε;

Ένα βιβλίο με προβληματισμούς που ζητάνε τη λύση τους, μυστικά που βρίσκουν το φως για να βγουν στην επιφάνεια, σχέσεις που παιδεύουν και παιδεύονται.

Με πολύ ώριμη γραφή ξεδιπλώνεται το ευαίσθητο θέμα της υιοθεσίας, δημιουργώντας μέσα μας το αίσθημα της κατανόησης, της συγχώρεσης, της αγάπης…

Διάφανη Ψυχή, της Αναστασίας Κορινθίου, Εκδόσεις Υδροπλάνο

Γροθιά σε όλα όσα μας στοιχειώνουν. Γραφή ρεαλιστική, λυρική, γλαφυρή… ωμά περιγραφική. Γραφή που ερεθίζει την φαντασία του αναγνώστη. Τον πιάνει από τον χέρι και τον συστήνει στις πιο κρυφές σκέψεις του. Σίγουρα πολλά από αυτά που θα διαβάσετε τα έχετε σκεφτεί και τα έχετε ξορκίσει. Επίκαιρο, αφυπνιστικό και πολύ δυνατό. Τολμάτε να αναμετρηθείτε με τις σκέψεις σας; Να κάνετε βουτιά μέσα σας για να σας ανακαλύψετε; Τότε διαβάστε «Διάφανη Ψυχή»! Σίγουρα θα βρείτε κομμάτια του εαυτού σας κρυμμένα στις σελίδες του.

ΠΑΥΣΗ…24, της Κατερίνας Κοφινά, Εκδόσεις Ανάτυπο

Το νέο μυθιστόρημα της Κατερίνας Κοφινάς κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2020. Το τέταρτο αυτό, κατά σειρά βιβλίο της, αναφέρεται στη δράση ενός κατά συρροή δολοφόνου, που ξεκινά το βίαιο έργο του σε μια πόλη της Βόρειας Ελλάδας.  Μέσα στο χιονισμένο τοπίο η ομάδα του τμήματος CSI της Ελληνικής αστυνομίας, προσπαθεί να φτάσει στα ίχνη του. Το βιβλίο δίνει ιδιαίτερη βάση στους χαρακτήρες και την ψυχοπαθολογία τους. Καταφέρνει να δώσει στον αναγνώστη όλα τα στοιχεία, για να ανακαλύψει μόνος του την λύση, πίσω από τις δολοφονίες. Είναι άμεσο και με γρήγορο ρυθμό.

Λίγο πριν φύγω, της Μαρίας-Γεράλντα Ζύκα Νικιτς, Εκδόσεις Υδροπλάνο

Μια αυγουστιάτικη νύχτα ξεκίνησαν όλα… Η Ντάρια που έμοιαζε να έχει τη ζωή που ονειρευόταν, ο Στέφανος που αγωνιούσε να λύσει τα δικά του δεσμά, ένα παραλίγο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη μια μυστηριώδης γιαγιά και ο σκύλος της, ήταν αρκετά για να ξεκινήσει να ξετυλίγεται μια περίεργη ιστορία. Γεμάτη θυσίες για την αγάπη, φιλίες που διατηρήθηκαν αναλλοίωτες στον χρόνο και κυρίως εκείνο το «θα είμαι δίπλα σου για πάντα» να ηχεί με θορυβώδη βήματα μέσα στο βιβλίο. Πόσο άραγε μπορεί να αλλάξει η ζωή σου από Αύγουστο σε Αύγουστο;

Βροχή πάνω στην πέτρα, της Νατάσας Γκουτζικίδου, Εκδόσεις Μάτι

Στην Κρήτη του 1940 μας ταξιδεύει το «Βροχή πάνω στην πέτρα» της Νατάσας Γκουτζικίδου, για να υμνήσει την ανθρωπιά στα χρόνια του πολέμου. Για να υμνήσει την αγάπη σε όλες τις εκφάνσεις της και ιδίως, την μητρική αγάπη. Δυο παιδιά που μεγαλώνουν μαζί, που ερωτεύονται, που ο πόλεμος και μια βεντέτα με ένοχα μυστικά τα κρατάει μακριά. Και στο τέλος, τι; Με γλώσσα λυρική και στοχαστική διάθεση, το μυθιστόρημα μας ταξιδεύει στο διαχρονικό τώρα της ζωής.

Κατριόνα, ανάμεσα σε δυο κόσμους, της Έλντυς Στεφάνου, Eκδόσεις Υδροπλάνο

Πρωταγωνίστρια μια έφηβη που αναγκάζεται να βγει από την προστασία του σπιτιού της και να αντιμετωπίσει έναν κόσμο σκληρό και εχθρικό στον οποίο διαλέγει να υποστηρίξει το καλό και να πάρει θέση σε έναν πόλεμο που όσο και αν νόμιζε ότι δεν την αφορά, είναι πλέον μέρος του. Πόσο εύκολο είναι να αφήσεις το οικείο και να ακολουθήσεις το άγνωστο και πόσο εύκολο θα είναι να διατηρήσεις το ήθος σου όταν παίζονται μπροστά σου βρώμικα παιχνίδια; Μόνο με τη βοήθεια φίλων που είναι το στήριγμα σου και μόνο με την καρδιά σου γεμάτη φως θα καταφέρεις να προχωρήσεις. Μια ιστορία για τη δύναμη της ψυχής, την αγάπη και τους δεσμούς της οικογένειας, είτε αυτή είναι εξ αίματος, είτε την διαλέγουμε μόνοι μας στα πρόσωπα των φίλων μας. Ένα βιβλίο με κύριο μήνυμα ότι όσο και αν ο ουρανός είναι γεμάτος μαύρα σύννεφα, από πίσω τους ο ήλιος λάμπει ακόμα.

Όσα δεν σου είπα, της Χαράς Μαρκατζίνου, Εκδόσεις Υδροπλάνο

Η ιστορία ενός άντρα και δυο γυναικών. Τους έδεσαν φόβοι, ανείπωτα συναισθήματα και πληγές. Η αρχή ενός ταξιδιού προς την αυτογνωσία και για τους τρεις. Η γραφή της συγγραφέως απλή, κατανοητή μα όχι απλοϊκή. Με άμεσους διαλόγους και μεστές περιγραφές μας η συγγραφέας μας παρασύρει μαζί με τους ήρωες του βιβλίου της. Ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει, σε προβληματίζει, σου δείχνει πως ένα θέμα έχει πολλές διαστάσεις. Ένα τέλος που ανήκει σε όλους, όχι μόνο στους ήρωες του βιβλίου.

 

Σχετικά με την συγγραφέα

Η Νίτσα Μανωλά γεννήθηκε στην Ρόδο, έναν φθινοπωρινό Οκτώβρη. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια ανάμεσα σε δυο πατρίδες οπότε και έμαθε να εγκλιματίζεται και να «χωράει» παντού. Ελεύθερη από τη φύση της και ανατρεπτική, κατάλαβε αρκετά νωρίς στη ζωή της πως τίποτα δεν μας χαρίζεται, πως πρέπει να παλέψουμε για ό,τι θέλουμε να καταφέρουμε. Η μεγάλη περιέργεια και φαντασία που την διακατέχει, οδήγησαν στις πρώτες της λέξεις πάνω στο χαρτί. Αυτό αποδείχτηκε… έρωτας.

Με σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία και τα Μαθηματικά, η Νίτσα Μανωλά ασχολήθηκε αρχικά με την διδασκαλία ξένων γλωσσών. Στην πορεία την κέρδισε ο οικονομικός τομέας και το τραπεζικό σύστημα. Γυναίκα καριέρας, λοιπόν, σύζυγος, συγγραφέας μα πάνω από όλα μητέρα δύο υπέροχων αγοριών, πιστεύει πως οι γυναίκες μπορούμε να φοράμε πολλά καπέλα, να έχουμε πολλούς ρόλους και στο τέλος της ημέρας να καταφέρνουμε να χαμογελάμε. Από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο κυκλοφορούν «Το Μυστικό της Μπουκαμβίλιας», το δίγλωσσο εκπαιδευτικό παραμύθι «Ο Συννεφούλης Ταξιδεύει στην Ελλάδα» και το συλλογικό βιβλίο «Επιβάτες Χριστουγέννων».


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;